Panelenbouw: wat is het en wanneer heb je het nodig binnen je bedrijf?

16 februari 2024 08:42

Panelenbouw: wat is het en wanneer heb je het nodig binnen je bedrijf?

In Nederland zijn talloze grote bedrijven te vinden. Binnen deze organisaties wordt veelal gebruikgemaakt van machines en installaties die aangestuurd moeten worden. Deze besturingstechniek is een vak apart en moet je als ondernemer niet onderschatten. Het is namelijk dé basis voor al die machines en installaties.

De techniek wordt ook wel panelenbouw genoemd en is dus een essentieel onderdeel van een goedlopend bedrijf. Wat houdt panelenbouw verder precies in en wanneer is het nodig om er gebruik van te maken binnen je organisatie? In dit artikel zoomen we in op dit begrip en verkennen we de toepassingen ervan.

Wat is panelenbouw precies en wat is het doel ervan?

Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die panelenbouw verzorgen als onderdeel van de complete elektrotechnische installaties voor industriële productieprocessen. Het zijn met name de grotere bedrijven in ons land die gebruikmaken van allerlei machines en installaties. Denk aan de overheid, maar ook aan energiebedrijven en bedrijven in de industriebranche. De besturingstechniek die verbonden is aan dergelijke installaties wordt ook wel panelenbouw genoemd. Dit betreft een technisch vakgebied waaronder alle systemen vallen waarmee machines kunnen worden aangestuurd.

Het grootste doel van panelenbouw is dat besturingskasten en bedieningspanelen op basis van schema’s efficiënt en goed kunnen worden gebouwd. Een professional in dit werkveld start bijvoorbeeld met een werktekening van een technisch tekenaar en bouw het gevraagde paneel vervolgens volgens de juiste wensen en vereisten op. Dit gebeurt op een eigen werkplaats waar bijvoorbeeld de schakelkasten voor laagspanningsinstallaties worden vervaardigd om deze vervolgens bij de klant te installeren. Met deze toepassing kan het productieproces van een machine of installatie daarna volledig naar wens en veilig verlopen.

In deze branches wordt panelenbouw vaak gebruikt

Er zijn verschillende branches waarin panelenbouw wordt gebruikt. Panelenbouw heeft namelijk een breed scala aan toepassingen. Denk onder andere aan de volgende toepassingen.

Panelenbouw in de industriële automatisering

Een van de belangrijkste branches voor paneelbouw is de industriebranche. In een productieomgeving waar automatisering een sleutelrol speelt, zijn elektrische panelen namelijk essentieel. Ze dienen daar als het brein achter diverse geautomatiseerde systemen die productieprocessen moeten aansturen en controleren.

Transportsector heeft behoefte aan panelenbouw

Ook binnen de transportsector komt panelenbouw van pas. Daar wordt het gebruikt in systemen voor beveiliging, verlichting, verkeersregeling en signalering. Denk bijvoorbeeld aan de besturing van trein- en metroverkeer, maar ook aan de besturing van verkeerslichten en andere onderdelen in het verkeer.

Energiebeheer maakt ook gebruik van panelenbouw

Daarnaast wordt panelenbouw gebruikt in de energiebranche en bij bedrijven die streven naar efficiënt energiegebruik. Door de Wet Milieubeheer zijn grote bedrijven in Nederland verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Panelenbeheer kan hierbij van pas komen voor het beheer en de controle van energiestromen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een duurzamere bedrijfsvoering en kostenbesparing. In de energiesector maakt men uitgebreid gebruik van panelenbouw voor het beheren van elektrische distributiesystemen. Elektriciteitscentrales en zonne-energieparken hebben geavanceerde technologieën en besturingspanelen nodig om te kunnen werken.

Scholen, ziekenhuis en andere grote gebouwen

In grote gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen zijn elektrische panelen eveneens cruciaal voor het beheer van diverse systemen. Zo moeten verschillende aspecten binnen een dergelijk groot gebouw worden aangestuurd, zoals de verwarming, de ventilatie, beveiligingssystemen en de airconditioning en andere gebouwgebonden systemen. Dit geldt uiteraard ook voor andere grote commerciële gebouwen zoals winkelcentra, hotels en kantoren.

Panelenbouw in de zorg voor medische apparaten

Over ziekenhuizen gesproken: panelenbouw wordt daar ook gebruikt bij medische apparaten en ziekenhuisinstalaties. Grotere installaties zoals röntgenapparatuur en MRI-scanners hebben namelijk een goed werkend besturingspaneel nodig om zo letterlijk levens te kunnen redden. Panelenbouw is dus een essentieel onderdeel geworden van verschillende sectoren die gebruik maken van installaties en machines.

Wanneer moet je een expert op het gebied van paneelbouw inschakelen?

Ook binnen je organisatie kan de behoefte aan panelenbouw toenemen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer bedrijfsprocessen alsmaar complexer worden en handmatige bediening niet meer goed werkt of efficiënt is. Met panelenbouw profiteer je van een effectievere benadering van de procescontrole, wat weer een positief effect heeft op de rest van je bedrijfsvoering en bedrijfsontwikkeling. Panelenbouw kan eveneens handig zijn op het moment dat je binnen je organisatie behoefte hebt aan centralisatie van bedieningselementen en monitoring.

En streef je, net als menig ander ondernemer, naar energie-efficiëntie? In dat geval is panelenbouw de ideale toepassing bij het implementeren van slimme energiebeheersystemen. Daarmee zorg je voor minder energieverbruik en lagere energierekeningen. Tot slot is het goed om te weten dat de implementatie van elektrische panelen een must is wanneer je bedrijf groeit en je productiecapaciteit wordt uitgebreid, ongeacht de branche waarin je werkt. In dat geval helpt zo’n besturingstechniek bij het vergroten van de schaalbaarheid van je bedrijfsprocessen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.