Ontwikkelingen waar ondernemers in 2022 rekening mee dienen te houden

17 januari 2022 11:16

Ontwikkelingen waar ondernemers in 2022 rekening mee dienen te houden

Het jaar 2022 is begonnen. Maar wat gaat dit jaar brengen voor ondernemers? In dit artikel bespreken we enkele belangrijke ontwikkelingen om in ieder geval rekening mee te houden.

Covid

We leven intussen alweer 2 jaar in Covid-tijdperk. We hebben dan ook verschillende lockdowns moeten doorstaan. Dit heeft op vrijwel iedere ondernemer op één of andere manier impact gehad. Voor de ene ondernemer nog meer dan de ander. Met name de horeca en retail zijn zwaar getroffen. De bedreiging van een nieuwe lockdown zal zeker in 2022 nog op de loer liggen. Toch is er ook veel hoop dat de horeca zich weer opnieuw op kan gaan bouwen in 2022. Zo gaf de kersverse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers aan dat we moeten gaan kijken naar manieren om met Covid in onze maatschappij te leven. Alhoewel we er dus nog lang niet zijn, is dit zeker een hoopvol signaal.

Cryptocurrency

Een andere trend die we kennen van de afgelopen jaren en naar verwachting steeds prominenter gaat worden in 2022, is cryptocurrency. Steeds meer grote bedrijven mengen zich in de wereld van crypto. Zo heeft Twitter plannen om crypto in te integreren op het berichtenplatform. Ook Amazon heeft recent een vacature online gezet voor een crypto-expert. Naast de big tech, biedt crypto ook voor kleinere ondernemers in Nederland kansen. Zo bieden steeds meer bedrijven de mogelijkheid om betalingen te verrichten met crypto.

Inkomstenbelasting, zelfstandigenaftrek en vennootschapsbelasting

Vanaf 1 januari 2022 gelden voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen een iets lager tarief in schijf 1 (tot €69.398). Deze gaat namelijk van 37.1% naar 37.07%. Met name voor ZZP’ers is dit een gunstige ontwikkeling. Daartegenover staan echter dat de zelfstandigenaftrek een stukje omlaag is gegaan vanaf 2022. Dit is een vast bedrag dat ondernemers van hun winst af mogen trekken om zo minder belasting te hoeven betalen. Dit bedrag is gedaald naar €6.310, en zal in de komende jaren nog verder zakken naar uiteindelijk €5000,-. Voor de vennootschapsbelasting is de eerste schijf waar 15% belasting over betaald dient te worden vergroot van €245.000 naar €395.000. Alle winst die buiten deze schijf valt wordt iets hoger belast dan vorig jaar: van 25% naar 25.8%.

Duurzaamheid

Tot slot is ook duurzaamheid weer een factor die een belangrijke rol gaat spelen het komende jaar. Zo gaat de bijtelling voor privégebruik van nieuwe elektrische auto’s van de zaak omhoog van 12% naar 16%. Ook kunnen ondernemers meer subsidie ontvangen bij het verduurzamen van hun bedrijf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.