Okhuysen viert veertigste verjaardag wijnblad Vinée Vineuse

23 mei 2025 14:03

Okhuysen viert veertigste verjaardag wijnblad Vinée Vineuse

Jubileumproeverij - masterclasses - Okhuysen Open - gratis wijncursus

Wijnimporteur Okhuysen uit Haarlem viert dit jaar de 40ste verjaardag van haar magazine Vinée Vineuse. Om dit te vieren, organiseren zij op zondag 13 juli een groots wijnspektakel in de PHIL in Haarlem met o.a. een jubileumproeverij met 30 wijnmakers, verschillende masterclasses, interviews met bekende wijnliefhebbers en de finale van het Okhuysen Open, een blindproefwedstrijd voor sommeliers.

Veertig jaar Vinée Vineuse

Het waren Wim Beelen en Louis Kat, de vader van de huidige directeur Xavier Kat, die in 1985 begonnen met ‘Wijnjournaal Vinée Vineuse’. In veertig jaar tijd heeft het blad zich ontwikkeld van reclamefolder tot een magazine vol achtergrondverhalen, interviews, reisverslagen en columns. Het blad wordt nog altijd zelf geschreven, verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis verspreid onder 30.000 wijnliefhebbers. Met Vinée Vineuse onderscheidt Okhuysen zich binnen de Nederlandse wijnwereld.

13 juli: Wijnspektakel in de PHIL, Haarlem

Omdat Okhuysen een mijlpaal als deze niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan, organiseert de importeur een groots wijnspektakel in de Haarlemse PHIL op zondag 13 juli (kaarten via okhuysen.nl/vv40jaar). Dertig wijnmakers komen vanuit alle windstreken naar Haarlem om hun wijnen te laten proeven. Verspreid over de zalen zijn verschillende masterclasses te volgen met wijnmakers en wijnexperts van Okhuysen. In de Kleine Zaal interviewt Frénk van der Linden o.a. Harold Hamersma, Hubrecht Duijker, Sjoerd Kist, Youp van ’t Hek en Jean-Marie Guffens over hun liefde voor de wijn. In de Grote Zaal leert het publiek de fijne kneepjes van het blindproeven van topsommelier Edwin Raben, met aansluitend de finales van het Okhuysen Open.

Blindproefwedstrijd Okhuysen Open

Onderdeel van het feestprogramma op 13 juli is een nieuwe blindproefwedstrijd voor sommeliers, het Okhuysen Open. Op 2 juni worden tijdens de voorrondes in Restaurant Veneur zes finalisten geselecteerd die het tegen elkaar op zullen nemen in de finale op het grote podium van de PHIL. Het publiek is hierbij live aanwezig en proeft mee met de finalisten. De winnaar van het Okhuysen Open wint een verzorgde trip naar wijnhuis Ceretto uit Piemonte, sponsor van de competitie. Ook voor de beste proever uit het publiek is er een mooie prijs. De jury onder leiding van Edwin Raben bestaat uit sommeliers Heleen Boom (Restaurant Bouwkunde), Marco Westra (Restaurant Hemel & Aarde), Sabas Joosten (Sinck Amsterdam) en Xavier Kat (Okhuysen).

Xavier Kat: ‘Over wijn wordt maar al te vaak ingewikkeld gedaan, maar wijn moet vooral lekker zijn!’

Gratis online wijncursus

Om dit jubileumjaar een extra feestelijk tintje te geven, lanceert Okhuysen een gratis online wijncursus voor beginnende wijnliefhebbers: het ideale startpunt voor wie graag meer over wijn wil weten, maar niet precies weet waar te beginnen. In vier korte video’s nemen wijndocenten Milton Verseput en Max Funcke je mee in de wonderlijke wereld van de wijn. Op een toegankelijke manier leer je zo in korte tijd meer over wijnbouw, vinificatie, druivenrassen, proeven en wijnjargon. Xavier Kat, directeur van Okhuysen: ‘Over wijn wordt maar al te vaak ingewikkeld gedaan, wat best leuk kan zijn, maar wijn moet vooral lekker zijn! Wel is het zo dat wanneer je er iets meer van weet, wijn nóg bijzonderder wordt. Bij Okhuysen willen we de prachtige verhalen achter de wijn vertellen. Dat doen we nu al veertig jaar met ons blad Vinée Vineuse en met deze beknopte online cursus willen we nog meer mensen meenemen op reis in de wondere wereld van de wijn.’

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.