Mensen helpen bij de zoektocht naar hun droomschip

21 september 2022 11:13

Mensen helpen bij de zoektocht naar hun droomschip

René Smits is sinds 2012 eigenaar van Smits Jachtmakelaardij BV uit Snelrewaard. Het bedrijf is gespecialiseerd in het bemiddelen bij aan- en verkopen van motorjachten en sloepen in het midden en hogere segment, met prijsklassen variërend van vijfentwintigduizend tot een paar miljoen euro.

Een van de meest gevraagde bemiddelaars van Nederland

Voordat hij Smits Jachtmakelaardij oprichtte, heeft René jarenlang als financieel adviseur gewerkt voor een grote verzekeringsmaatschappij. De uitgebreide kennis die hij daar heeft opgedaan, combineert hij nu met zijn passie voor de watersport in het algemeen en luxe motorjachten in het bijzonder. Daardoor staat hij, samen met zijn zoons en medewerkers, garant voor een prettig en soepel verloop van de aan- of verkoop van de boten van zijn opdrachtgevers. De werkwijze van het bedrijf kenmerkt zich daarbij door een persoonlijke aanpak, deskundigheid en de wil om voor de opdrachtgever nét dat stapje extra te zetten, waardoor er de afgelopen jaren in binnen- en buitenland een grote klantenkring is opgebouwd. René is in de jachtmakelaardij, zowel bij kopers als verkopers, dan ook een van de meest gevraagde bemiddelaars van Nederland. Hij staat via EMCI Register internationaal geregistreerd als erkend jachtmakelaar en dankzij zijn reputatie verwijzen veel jachthavenbeheerders wereldwijd naar hem als men een verkoopmakelaar zoekt. Daardoor is hij vaak als eerste op de hoogte wanneer er ergens een mooi jacht in de verkoop gaat.

René: “Ik geef eerlijke informatie over de jachten in mijn portefeuille en vind persoonlijke begeleiding heel belangrijk. Verkopers bied ik een uitgebreide service aan, waaronder diverse onderhoudsadviezen en het verkoop-klaar maken van de boot. Daarna maken we een fraaie fotoreportage voor op het internet. Daarnaast wijs ik er altijd op dat onderhoud loont, want elke investering die je daarmee doet, krijg je vaak dubbel en dwars terug. En zo nodig adviseer ik klanten om hun boot eerst op te knappen alvorens ik die in bemiddeling neem. Een lik verf of een paar nieuwe ramen zorgen er namelijk al snel voor dat de boot er weer veel frisser uitziet. Dat wordt in de huidige markt bijzonder gewaardeerd en mensen zijn ook bereid hier meer voor te betalen, want de eerste indruk moet goed zijn. Kopers horen zonder omwegen wat de voor- en nadelen van elk jacht zijn en krijgen van mij advies in de hoogte van het bod, wat altijd onder voorbehoud is van een technische keuring, een proefvaart, een inspectie van het onderwaterschip en een eventuele financiering. Verder hou ik ervan om snel te schakelen. Als iemand mij belt om zijn schip te verkopen, probeer ik dezelfde dag of uiterlijk de dag erop langs te gaan. Die flexibiliteit wordt erg gewaardeerd. Om een goede indruk te krijgen én te voelen wat de klant wil, zijn we sowieso aanwezig bij elke bezichtiging van boten die we aan- of verkopen.”

Hoewel René veel waarde hecht aan beurzen en met Smits Jachtmakelaardij deelneemt aan de belangrijkste watersportbeurzen in Europa, worden de meeste motorjachten vanuit hun thuishaven verkocht. “Op deze manier houden onze klanten zelf vanaf hun eigen ligplaats de controle over het schip”, aldus René, “en kunnen ze bij een bezichtiging vooraf de boot schoonmaken en zelf alle puntjes op de i zetten. Een ander groot voordeel is dat de verkoper van de watersport kan blijven genieten zolang het jacht nog niet verkocht is. En als ze ermee varen, wordt de verkoopkans alleen maar vergroot, want een schip dat in bedrijf is, blijft in een goede conditie en ‘laten zien is verkopen’.”

Duurder, groter en luxer is de trend

René ziet de watersportmarkt hard groeien: “Mensen beseffen dat de aanschaf van een mooi jacht of luxe motorboot een goede investering is en zeker nu een aantrekkelijk alternatief voor een vakantiehuis in binnen- of buitenland. Het is booming business geworden en sinds begin 2021 is er zelfs sprake van dezelfde gekte als op de huizenmarkt. Dat komt onder andere door Corona wat ertoe geleid heeft dat men massaal in eigen land op vakantie gaat en daarbij ontdekt hoe mooi Nederland eigenlijk is; vooral vanaf het water. Verder geven de mensen hun geld liever uit aan iets moois, want op de bank laten staan levert niets meer op. Er is dan ook veel vraag vanuit binnen- en buitenland en mensen happen ook veel sneller toe dan voorheen. Soms als ik iets binnenkrijg, hoef ik het niet eens op internet aan te bieden.”

Met gemiddeld zo’n honderd tot honderdvijftig jachten in bemiddeling, is het aanbod van Smits Jachtmakelaardij ruim en divers en bestaat het onder andere uit klassieke motorboten, jachten (ook om op te wonen), sloepen, platbodems, superjachten en zelfs professionele schepen. Door deze diversiteit zit er voor geïnteresseerden altijd wel iets aantrekkelijks bij.

Mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een boot die van alle gemakken is voorzien, om zo optimaal van hun vrije tijd op het water te kunnen genieten. Duurder, groter en luxer is dan ook de trend in de markt.

“De laatste paar jaar zijn met name de luxere boten niet aan te slepen.”, aldus René, “Er is duidelijk een hang naar meer comfort aan boord, waarbij een centrale verwarming, een wasmachine met droger en zonnepanelen meer regel dan uitzondering zijn. Ook dubbelglas wordt steeds gewilder, zodat je het seizoen kunt verlengen of zelfs op het water kunt wonen. Zo zijn er gepensioneerden die hun huis verkopen en een deel van de overwaarde benutten om een mooi jacht aan te schaffen, waar ze vervolgens op gaan wonen. Een mooie manier om van je oude dag te genieten.”

Bij dat soort financiële constructies komt de kennis van René vanuit de financiële wereld goed van pas. Zo heeft Smits Jachtmakelaardij ook de mogelijkheid om via een tussenpersoon een jachthypotheek aan te bieden, ondanks het feit dat de banken die enkele jaren geleden in de ban gedaan hebben. Voor velen is dat een aantrekkelijker alternatief dan de duurdere persoonlijke lening, maar ook die kan desgewenst geregeld worden.

De Babro Tridente

Smits Jachtmakelaardij heeft, in samenwerking met Babro Yachting uit Sneek, ook een eigen schip in aanbouw wat ontworpen is door een bekende jachtarchitect: de Babro Tridente. De boot is leverbaar in drie varianten van dertien, vijftien en zeventien meter. Door de bijna rechte steven en de breedte van vierenhalve meter is er behoorlijk wat ruimte aan boord waardoor drie hutten met twee sanitaire ruimtes tot de mogelijkheden behoren.

René: “De Tridente 43 OC is een variant met een open kuip en in 2023 hopen we op diverse beurzen in Nederland en Europa de Tridente 43 AC, een beauty met een achterkajuit, te introduceren. Op termijn is het de bedoeling dat het jacht in alle lengtes verkrijgbaar is met een open kuip, achterkajuit, vast stuurhuis of flybridge. Daarbij kan elk schip dat de werf verlaat ook nog eens volledig custom-built zijn. Het is echt een eyecatcher die beschaafd blijft in rustig vaarwater, maar afhankelijk van de motoren wel een top van ruim tien knopen haalt.”

Nog geen seconde spijt gehad

Varen zit René in het bloed. Zijn oom had een binnenvaartschip van honderdvijvendertig meter, wat nu eigendom is van zijn achterneef en diens zoon, en zijn opa en oma hadden een jacht waar René als driejarig jongetje al op meevoer. Vroeger wilde hij zeeman worden en later binnenvaartschipper. Dit alles heeft ertoe geleid dat hij, na zijn carrière in de financiële wereld, in 2012 het roer compleet omgooide door Smits Jachtmakelaardij op te starten. Naar eigen zeggen heeft hij nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing. “Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”, aldus René, “En ik mag me verheugen in het feit dat het inmiddels een echt familiebedrijf is, want twee van mijn drie zoons, die ook watersporters in hart en nieren zijn, hebben in Driebergen de opleiding tot jachtmakelaar gevolgd en werken nu ook binnen het bedrijf. Het is geweldig om mensen te helpen bij de zoektocht naar hun droomschip. En dankzij mijn vorige carrière in de financiële wereld kan ik een gedegen advies geven over de financiering van deze droom.”

Naast de bemiddeling en eventuele financieringen neemt Smits Jachtmakelaardij desgewenst ook taxaties, verzekeringen en alle overige administratieve aspecten rond de aan- of verkoop voor haar rekening. Verder verzorgt het bedrijf ook watersportcursussen en kunnen kopers en verkopers er terecht voor het transport van hun boot.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.