Klimaatbeheersing met een warmtepomp op kantoor

19 september 2022 11:43

Klimaatbeheersing met een warmtepomp op kantoor

Je kantoorruimte voorzien van verkoeling en warmte met een warmtepomp is een haalbare en efficiënte oplossing voor duurzaam ondernemen. Ontdek in dit artikel waarom en de mogelijkheden.

Klimaatdoelen

Binnen bedrijfspanden en instellingen wordt klimaatbeheersing tegenwoordig een steeds belangrijker doel voor duurzaam ondernemen. Maatregelen in het kader van duurzaamheid worden vanuit de overheid daarom ook sterk aangemoedigd en gesubsidieerd.

Naar aanleiding van het opstellen van verschillende klimaatdoelen wil de overheid kantoren in de toekomst zo veel mogelijk klimaatneutraal maken. Hiervoor zijn verschillende energiezuinige oplossingen mogelijk voor bedrijfsruimtes zoals airconditioning, zonnepanelen en een warmtepomp. Hieronder licht in de warmtepomp voor je uit.

Op wat voor manier draagt een warmtepomp op kantoor bij aan duurzaamheid?

Een warmtepomp voor je bedrijfspand is een goede investering omdat je hiermee veel efficiënter en zuiniger gebruik maakt van energie. De ruimte wordt namelijk op een slimme manier gekoeld of verwarmd.

Met een warmtepomp wordt de warmte gehaald uit het grondwater, de bodem of wordt de bestaande lucht uit de ruimte gehaald en omgezet in warme of koele lucht. Het systeem van een warmtepomp werkt in sommige gevallen wel op stroom, maar verbruikt veel minder.

Dit zorgt voor minder verbruik, dus minder hoge energiekosten, en een groener energielabel wat zorgt voor een lagere CO2 uitstoot van je bedrijf.

Verschillende soorten warmtepomp systemen

Voor bedrijven is het handig om een waterpomp aan te schaffen die het hoogste rendement haalt en met meerdere binnenunits, omdat het vaak gaat om een groot verbruik en meerdere ruimtes die warmte en verkoeling nodig hebben.

Met een geothermische warmtepomp wordt de warmte uit de bodem gehaald via een verticaal of horizontaal captatienet onder de grond. Hiermee ben je zeker van het hoogste rendement. Deze variant is een vrij prijzige investering, maar je verdient het hoe dan ook terug door de grote besparing op energiekosten.

Wanneer het niet mogelijk is om dit systeem te plaatsen, is een luchtwaterwarmtepomp of een lucht/lucht warmtepomp is ook een zeer geschikte optie voor in een kantoorpand. Deze zijn makkelijker te plaatsen.
Bij een lucht/lucht warmtepomp of luchtwaterwarmtepomp kun je kiezen uit een hybride of all electric variant:

Hybride warmtepomp

Voor je kantoor kun je voor een hybride warmtepomp kiezen, die combineert het systeem met een cv-ketel en werkt samen. Wanneer je warmtepomp niet voldoende lucht kan koelen of verwarmen springt de cv-ketel bij.

Vaak gebeurt dit alleen bij buitengewoon koude temperaturen. Dit scheelt al in energieverbruik en kosten vergeleken met wanneer je volledig afhankelijk bent van een cv-ketel, omdat je gedeeltelijk gebruik maakt van de bestaande warmte in de lucht.

All electric warmtepomp

Deze warmtepomp haalt zelfstandig alle warmte uit de buitenlucht of uit de bodem en werkt volledig zonder aardgas.

Door een warmtewisselaar in het systeem zelf wordt de lucht van buiten omgezet in warmte of koude lucht.

Algemene kosten per soort warmtepomp:

Soort warmtepomp

Gemiddelde prijs exclusief montage*

Montagekosten

Terugverdientijd

Water-water warmtepomp

€11.000,-

€4.000

11 jaar

Lucht-lucht warmtepomp

€3.000

€3.000

7 jaar

Hybride warmtepomp

€7.000

€2.000

7 jaar

 

Lucht water warmtepomp

€12.000

€4.000

13 jaar

Subsidie voor aanschaf warmtepomp op kantoor

Je kunt investeringssubsidie krijgen als ondernemer voor de aanschaf van een warmtepomp in het kader van duurzame energie.

Via deze zogeheten ISDE- regeling kun je dertig procent van het gemiddelde totale aankoopbedrag terugkrijgen van de overheid.

Voor de subsidie moet je warmtepomp wel aan bepaalde eisen voldoen en in de apparatenlijst staan, en voor deze subsidieaanvraag moet je ingeschreven staan bij de KVK.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.