Kan een polycarbonaat plaat breken?

22 maart 2023 14:29

Kan een polycarbonaat plaat breken?

Het kunststof materiaal polycarbonaat

Polycarbonaat is een kunststof materiaal dat je op allerlei manieren kan verwerken. Zo zijn polycarbonaat platen geschikt voor het bouwen van een overkapping, serre, lichtkoepel of afdak. Ook kan het materiaal worden gebruikt voor een raam, fietsenstalling of wand. De kunststof platen geven een resultaat dat net zo helder is als glas. Het nadeel van glas is uiteraard dat het makkelijk kan breken. Hoe zit dat met polycarbonaat?

Polycarbonaat kanaalplaten: slagvast en weerbestendig

Vooral polycarbonaat platen 6mm zijn erg populair. Het materiaal is slagvast, wat betekent dat het vrijwel onbreekbaar is. Een polycarbonaat kanaalplaat veert namelijk mee en kan hierdoor gewicht opvangen. Waar glas zou breken en plexiglas zou scheuren, is polycarbonaat veel sterker. Een kanaalplaat van polycarbonaat is zelfs 250 maal sterker dan glas. Ook is het materiaal weerbestendig en dus heel geschikt voor gebruik buiten. Dit zachte materiaal is bovendien gemakkelijk te bewerken. Wil je polycarbonaat gebruiken voor een grote overspanning voor een veranda, dan is een dikte van 10 of 16 mm een goede keuze. Houd er rekening mee dat polycarbonaat een heel klein beetje kan uitzetten en krimpen bij temperatuurswisselingen.

De pluspunten van polycarbonaat platen

Een ander voordeel van polycarbonaat platen is dat ze veel lichter zijn dan glas. Daarnaast beschermt polycarbonaat heel goed tegen ultraviolet licht. Vanwege de oppervlakteverzegeling die de plaat tijdens de productie krijgt, is het materiaal bestand tegen UV. De Uv-bestendigheid neemt na verloop van tijd wel enigszins af. Polycarbonaat wordt zowel voor toepassingen binnen als buiten gebruikt. Je kunt het brandvertragende en inbraakwerende materiaal in diverse lengtes en breedtes bestellen en het kan door de kunststofspecialist in speciale vormen worden gezaagd. Ook buigen, matteren, frezen en boren zijn bewerkingsmogelijkheden die regelmatig worden toegepast. Of laat je polycarbonaat facetteren (slijpen) of polijsten.

Zelf polycarbonaat bewerken of uitbesteden?

Als gebruiker kun je je polycarbonaat makkelijk zelf verwerken. Zo kun je polycarbonaat platen verwerken in een frame, lassen of lijmen. Uiteraard heb je hiervoor de juiste gereedschappen nodig en is de bewerking altijd op eigen risico. Twijfel je over je kennis en kunde van kunststof, besteed dan de bewerking van een plaat liever uit aan een professional die dagelijks met kunststof materialen werkt. Een van de bedrijven die je polycarbonaat op maat voor je kan zagen en kan bewerken, is Kunststof Forte. De polycarbonaat platen 6mm zijn bij Kunststof Forte verkrijgbaar in de uitvoeringen transparant en opaal.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.