Je team als belangrijkste troef - 5 tips voor tevreden en gezonde medewerkers

11 februari 2022 09:38

Je team als belangrijkste troef - 5 tips voor tevreden en gezonde medewerkers

Je medewerkers hebben direct invloed op het succes van je bedrijf. Daarom is het essentieel goed voor je personeel te zorgen. Wat betekenen gelukkige en gezonde medewerkers voor je bedrijf? En hoe zorg je voor een fit en tevreden team?

De voordelen van gelukkig en gezond personeel

Meerdere onderzoeken tonen aan dat gelukkige en gezonde werknemers een positieve bijdrage leveren aan het succes van je bedrijf. Zo leidt een tevreden en gezond team tot:

  • Hogere productiviteit en kwaliteit

Gelukkige werknemers zijn tot 20% productiever dan ongelukkige werknemers. Ze geven meer om hun baan en werkgever en doen daarvoor meer hun best. Ook is de kwaliteit van hun werk hoger. Dit kan leiden tot hogere inkomsten en een beter bedrijfsresultaat. Ook gezonde medewerkers zijn productiever. Cijfers van het World Economic Forum laten zien dat gezonde medewerkers hun werktijd voor 83 procent productief invullen. Voor werknemers met een slechte gezondheid is dit maar 65 procent.

  • Weinig personeelsverloop

Tevreden personeel blijft langer in dienst. Hiermee ben je ook een aantrekkelijke werkgever voor nieuw personeel. Dit bespaart tijd en geld om nieuwe mensen aan te nemen en te trainen.

  • Besluitvaardigere, initiatiefrijke en gemotiveerdere medewerkers

Gezonde medewerkers zijn besluitvaardiger, initiatiefrijker en gemotiveerder. In vergelijking met minder gezonde medewerkers zijn ze 70 procent beter in het maken van moeilijke keuzes.

  • Lager ziekteverzuim

Gezond personeel is daarnaast minder vaak en minder lang ziek. Het ziekteverzuim is hier slechts 2 procent, tegenover 9 procent bij minder gezond personeel. Door lager ziekteverzuim bespaar je tot wel 405 euro per werknemer per dag.

Het is duidelijk dat met tevreden en gezonde medewerkers de kwaliteit, productiviteit en inkomsten van je bedrijf stijgen, terwijl de kosten dalen. De vraag is nu: hoe kun je dit als werkgever beïnvloeden? Het antwoord ligt in het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving waar je personeel graag werkt:

1. Neem de wensen en talenten van je medewerkers serieus

Vertrouw op hun kennis en ervaring en laat je waardering voor hun werk zien door positieve feedback te geven en een passend salaris te betalen. Zorg daarnaast voor voldoende uitdaging en ontwikkeling en maak dit concreet met bijvoorbeeld een promotie. Geven medewerkers aan dat verbetering nodig is, bijvoorbeeld door een gebrek aan motivatie, een te hoge werkdruk of onprettige werksituatie? Luister goed en handel ernaar.

2. Bouw aan persoonlijke relaties en hechte teams

Leer je medewerkers kennen. Weet niet alleen wat er speelt binnen het werk, maar toon ook interesse in hun leven buiten het werk. Met teambuilding activiteiten zorg je ook voor een goede band tussen collega’s onderling. Volgens de Harvard Business Review stijgt de tevredenheid van werknemers met 50 procent door hechte werkvriendschappen. Ook samenwerken aan projecten versterkt onderlinge relaties doordat het vertrouwen in en respect voor elkaar groeit.

3. Zorg voor een goede werk-privébalans

Flexibele werktijden maken het makkelijker om werk- en privézaken op elkaar af te stemmen. Zo kunnen medewerkers ook overdag sporten of hun zieke kind van school halen.

4. Zorg voor voldoende groen en zonlicht

Werknemers die zich in de buurt van planten of ramen bevinden, zijn aanzienlijk meer tevreden over hun baan, werkgever en collega’s dan werknemers die werken in een omgeving met weinig groen en daglicht.

5. Geef medewerkers toegang tot gezonde lucht

Medewerkers ademen dagelijks ongezonde lucht in. De luchtkwaliteit in binnenruimten is namelijk vaak nog slechter dan buiten. Alleen ventileren is hiervoor onvoldoende. Met de luchtzuiveringssystemen van Zehnder Clean Air Solutions vang je schadelijke stoffen direct bij de bron op, voordat medewerkers ze kunnen inademen.

Voor de werknemers van technische groothandel Solar Nederland maakt dit elke dag weer een duidelijk merkbaar verschil. Lees meer in de case study of neem rechtstreeks contact op met een luchtzuiveringsspecialist bij jou in de buurt.

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.