Hoe zorg je dat jouw horecazaak wel een succes wordt?
27 oktober 2025 11:53

De horeca heeft het niet makkelijk door allerlei oorzaken. De prijzen zijn gestegen waardoor gasten soms wegblijven. Maar die prijsstijgingen zijn nodig vanwege fors gestegen kosten. Producten zijn duurder, vooral vlees. Daarnaast zijn de kosten voor gas en stroom een stuk hoger, hoewel die prijzen wel fluctueren. En dan is er nog een nijpend tekort aan personeel waardoor ondernemers de planning niet rond krijgen. Als je maar drie dagen per week open kunt dan draai je vaak niet genoeg omzet om het hoofd boven water te kunnen houden.
Besparen op de kosten
Je kunt als horecaondernemer op verschillende manieren proberen op de kosten te besparen. Zo zijn er restaurants die werken met een bestelzuil waar de gasten hun bestelling kunnen doorgeven. Dat scheelt personeel op de vloer. Maar bedenk wel dat je niet zonder kunt. Er zijn altijd gasten die niet weten hoe ze het scherm moeten bedienen of die speciale wensen hebben. Je kunt ook besparen op de kosten door je menu minder uitgebreid te maken. Vraag je af of het echt nodig is om 10 voorgerechten op de kaart te hebben en 30 hoofdgerechten. Vaak bestellen gasten toch hetzelfde. Kijk dus nog eens kritisch naar je menu en bedenk of sommige gerechten die slechts twee keer per maand worden gekozen misschien kunnen vervallen. Tot slot kun je nog besparen door je porties aan te passen. Als er steeds veel overblijft, dan kan het misschien wel een beetje minder.
Wat doet de concurrentie?
Als je wilt starten met een horecazaak, bekijk dan eerst wat er al aan horeca aanbod is. Nóg een sushi restaurant is misschien niet heel handig. Daarnaast zijn er exclusieve formules die niet overal passen. Een restaurant met een haute cuisine kaart is heel leuk, maar als de mensen die in jouw plaats uit eten gaan liever kiezen voor een lekkere biefstuk met friet dan zal het niet heel druk worden. Kortom, probeer voordat je met een horecazaak start uit te vinden of daar ruimte voor is en of het op voorhand kans van slagen heeft. Pas als je daar een goed gevoel over hebt kun je verder gaan werken aan de planning voor een spectaculaire opening en mooie menukaarten voor de horeca bestellen met jouw bedrijfsnaam erop.
Houd je omzet in de gaten
Als je gestart bent en vol trots je servetten met bedrijfsnaam van Multimap gebruikt bij het indekken van je tafels, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of je genoeg omzet draait. Natuurlijk mag je rekening houden met een opstartfase. Maar als het na een half jaar nog niet veel beter gaat dan moet je toch nadenken over aanpassingen. Je hoeft niet meteen de handdoek in de ring te gooien, maar als de omzet achterblijft en de kosten oplopen, komt er natuurlijk wel een moment dat je moet ingrijpen. Soms kun je bijsturen of alsnog een rigoureuze stap nemen met een geheel ander concept. Maar bedenk dat ook dat weer geld kost wat je moet terugverdienen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.