Hoe verlaag ik mijn energiekosten als ondernemer?

14 maart 2024 08:47

Hoe verlaag ik mijn energiekosten als ondernemer?

Hoewel je als ondernemer met talloze zaken en beslissingen bezig bent, is er in ieder geval één ding waar je continu over na moet denken: manieren om geld te besparen en dat geld waar mogelijk op een efficiënte manier in te zetten. Als ondernemer is het namelijk van belang om je kosten onder controle te houden. Een van de aanzienlijke kosten voor de meeste organisaties is de kosten voor energie zakelijk. Daar ben je maandelijks flink wat geld aan kwijt. Nu is dus de vraag: is er een manier om deze energiekosten te verlagen en zo ja: hoe doe je dat? In dit artikel zoomen we hier verder op in.

Investeer in energie-efficiënte apparatuur op werkvloer

Energie besparen om zo minder geld kwijt te zijn aan je zakelijke energierekening is makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk blijkt dit vaak best lastig te zijn. Daarom is het aan te raden om voordat je begint met besparen een zogeheten energie-audit uit te (laten) voeren. Op basis daarvan weet je binnen no time waar je kunt besparen. De kans is groot dat er hieruit naar voren komt dat je over een paar echte energieslurpers op de werkvloer beschikt. Denk aan oude computers, printapparaten en koelkasten. Het is in ieder geval een must om deze energieslurpende apparaten te vervangen met moderne en energiezuinige apparatuur. Dat is weliswaar in eerste instantie een hoge(re) kostenpost, maar levert je uiteindelijk alleen maar meer besparingen op omdat ze minder energie verbruiken. Kijk bij het vervangen goed naar het energielabel en ga altijd voor A of hoger. Label A+++ is het beste wat je kunt krijgen. Vergeet hierbij niet om regelmatig onderhoud uit te voeren zodat je de levensduur van dergelijke apparaten verlengt.

Wek je eigen groene stroom op met zakelijke zonnepanelen

Een andere manier om energie en zo geld te besparen, is door over te stappen op groene energie. Je kunt voor een groen energiecontract gaan, maar daarmee bespaar je in eerste instantie niet zozeer op financieel gebied. Wat met oog op geld besparen beter is, is om te investeren in zakelijke zonnepanelen. Daarmee wek je namelijk je eigen groene energie uit de zon op, wat uiteindelijk zorgt voor een aanzienlijke besparing op je energierekening. Dat zit namelijk zo: je hoeft slechts eenmalig een investering te doen in zonnepanelen. Het is afhankelijk van je verbruik hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, maar over het algemeen heb je de kosten daarvan binnen acht tot tien jaar terugverdiend. En dat terwijl zonnepanelen gemiddeld 20 tot 25 jaar mee kunnen gaan! Wanneer je je investering eruit hebt, profiteer je dus nog van gratis zonne-energie. Het maakt hierbij niet uit of je grootzakelijk energie of kleinzakelijk energie afneemt. Dat is niet alleen prettig voor je portemonnee, maar ook voor een betere wereld. Groene stroom is namelijk minder schadelijk voor het milieu, omdat er minder CO2 vrijkomt bij de productie ervan.

Energiezuinige verlichting zorgt voor groot verschil

Wat je tot slot moet weten, is dat je ook op het gebied van verlichting op de werkvloer veel kunt doen. Veel, met name oude, panden beschikken nog over TL-verlichting, spaarlampen en gloeilampen. In vergelijking met LED-verlichting zijn dit soort lampen allesbehalve zuinig, duurzaam of kostenbesparend. Daarom is het raadzaam om over te stappen op LED-verlichting om de volgende redenen:

  • LED-lampen zijn erg energie-efficiënt. Dat betekent dat ze veel minder energie nodig hebben voor dezelfde hoeveelheid ligt als een traditionele lamp. Beter voor het milieu en voor je portemonnee!
  • Daarnaast bieden LED-lampen een langere levensduur in vergelijking met andere lampen. Ze kunnen tot wel 25.000 tot 50.000 branduren meegaan, waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen dan bijvoorbeeld een spaarlamp die 6.000 tot 10.000 uur kan branden of een gloeilamp die 1.000 branduren meegaat.
  • Ook fijn: LED is milieuvriendelijk omdat dit soort lampen niet over schadelijke stoffen zoals kwik beschikken. Ook zijn LED-lampen goed te recyclen en zijn ze beter voor de wereld omdat je ze minder vaak hoeft te vervangen.

Kortom: in verhouding met traditionele lichtbronnen is LED een duurzame én kostenbesparende optie voor verlichting voor op de werkvloer.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.