Hoe kun je als industrie of landbouwbedrijf energie besparen

27 januari 2023 09:43

Hoe kun je als industrie of landbouwbedrijf energie besparen

De hoge energieprijzen hebben een groot effect op de gemiddelde Nederlander. Elk huishouden doet zijn uiterste best om energie te besparen. Maar de grote bedrijven hebben misschien nog wel meer last van de bizarre prijsstijgingen. De enorme ruimtes die verwarmd, verlicht en draaiende gehouden moeten worden zijn een enorme kostenpost. Je ziet dan ook dat veel kleine ondernemingen  moeten sluiten, of omvallen doordat ze de hoge prijzen niet meer kunnen betalen. Ontzettend triest. Ook in de landbouw en industriesector zijn de gevolgen van de hoge prijzen groot. Iedereen is daarom op zoek naar oplossingen om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Wat de beste oplossingen zijn, zochten wij voor jou uit.  

Investeren, de juiste investering levert uiteindelijk geld op

Door het doen van de juiste investeringen kun je de energiekosten op de lange termijn behoorlijk verlagen. Een aantal tips om energie te besparen voor bedrijven zijn:

-        Zorgen voor een duurzame basis. Dit kan natuurlijk op ontzettend veel manieren. Ga bewust om met airconditioning, laat computers of andere apparatuur niet onnodig lang aan staan en print alleen wat echt nodig is.
-        Creëer bewustwording bij het personeel. De medewerking van het personeel is ontzettend belangrijk, zonder medewerking kom je niet ver. Leg uit waarom het belangrijk is om energie te besparen, en hoe elke werknemer daarbij kan helpen.
-        Laat een CO2 footprint opstellen. Daarna kun je aan de slag met een plan van aanpak.

Hermanstechniek.com is een vooruitstrevend bedrijf met vele innovatieve oplossingen voor zowel de landbouw als de industrie sector.

Oplossingen in de landbouw

Ook in de landbouwsector zijn er genoeg oplossingen te vinden om de prijzen laag te houden.

-        Als allereerste kun je kleine aanpassingen doen die niet meteen heel veel geld kosten. Vervang bijvoorbeeld alle TL buizen in de stallen voor LED verlichting. Laat lichten zoveel mogelijk uit, of plaats lichtsensoren op plaatsen waar niet de hele dag gewerkt wordt.
-        Zonnepanelen; ja het is een investering maar op deze manier kun je op de lange termijn ontzettend veel geld besparen. Je wordt zo ook een stuk minder afhankelijk van energiebedrijven, wat voor veel ondernemingen een doel is.
-        Zorg voor de juiste isolatie. Vooral door het isoleren van het dak van de stallen kun je je bedrijf enorm verduurzamen. Je kunt het dak bijvoorbeeld laten isoleren met sandwichpanelen.
-        Zorg voor regelmatig onderhoud en energiezuinige motoren.  

Oplossingen in de industrie

Voor elke sector of onderneming is de beste oplossing om energie te besparen net weer een tikkeltje anders. In de industrie kun je dit het beste op de volgende manieren doen.

-        Plaats lichtkoepels op het dak. Door lichtkoepels te plaatsen kun je optimaal gebruik maken van het daglicht. Vervolgens kun je de verlichting in het pand hierop aanpassen. Kies voor lichtsensoren of plaats automatische verlichting.
-        Installeer deurdrangers of ga voor automatische of snel sluitende deuren. Zorg ervoor dat deuren niet onnodig open blijven staan.
-        Gebruik restwarmte van apparatuur om ruimtes te verwarmen.

Veel bedrijven kunnen ook aanspraak maken op diverse subsidies om bedrijven te verduurzamen. Ga op zoek naar mogelijkheden en kijk hoe jij als landbouw of industrieel bedrijf energie kunt besparen. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.