Herman Vrehen is een voorstander van klimaatverandering op lokaal niveau

15 maart 2024 08:50

Herman Vrehen is een voorstander van klimaatverandering op lokaal niveau

Een samenleving is pas een samenleving wanneer deze duurzaam en saamhorig is. Dat is de overtuiging van Herman Vrehen. Die overtuiging draagt hij privé uit, maar ook als ondernemer. In de ogen van deze visionaire ondernemer gaan financieel rendement en maatschappelijke meerwaarde hand in hand.

Om dit doel te bereiken streeft hij altijd naar verbinding tussen alle betrokkenen. Mensen, natuur, dieren en leefomgeving horen met elkaar in balans te zijn.

Van zoötechniek naar landschapsontwikkeling

Vrehen wist al op jonge leeftijd dat zijn carrière groen omrand zou zijn. Omdat hij eerst dacht dat een leven als boer de enige manier was om van zijn liefde voor het buitenleven een carrière te maken, begon hij zijn loopbaan met de studie zoötechniek aan de Wageningen Universiteit. Deze studie draait om het verhogen van de efficiëntie binnen de dierhouderij.

Na zijn afstuderen werd Herman Vrehen door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) in dienst genomen als beleidsfunctionaris. In deze functie hield hij zich bezig met manieren om de land- en tuinbouw in Limburg te versterken.

Hij trof een beleidsveld dat sterk in beweging was en ontdekte dat hij veel voldoening haalde uit het op gang brengen van de benodigde transitie naar een meer duurzame agrarische sector. Daarbij moest hij vaak op meerdere schaakborden tegelijk spelen. “Om daadwerkelijk een verschil te maken, moest er worden samengewerkt met bijvoorbeeld overheden en natuurorganisaties. Het is niet alleen het beleid en de regelgeving die belangrijk is, het gaat om de verbinding tussen de partijen en de betrokkenheid met de omgeving.”

Ook in zijn vrije tijd zette Herman Vrehen zich met volle overtuiging in voor de samenleving, onder andere door politiek actief te worden voor het CDA. In 2003 resulteerde dit in zijn benoeming als gedeputeerde van de provincie Limburg, waarbij hij de portefeuille economische zaken en financiën onder zijn hoede kreeg. In deze periode waren toerisme en de agrarische sector belangrijke onderwerpen, maar hij ontdekte ook steeds meer dat mondiale ontwikkelingen lokale gevolgen kunnen hebben. Hij vervulde deze rol 6 jaar, waarna hij terugkeerde naar het bedrijfsleven.

Mondiale uitdagingen, lokale oplossingen

Herman Vrehen kwam steeds meer tot het besef dat mondiale uitdagingen, zoals de klimaatcrisis, lokale gevolgen hebben. “In de toekomst zou ik willen dat we niet alleen aandacht besteden aan klimaatverandering op wereldniveau, maar dat we ons veel meer richten op het lokale niveau. Het is van groot belang dat we de jongere generaties leren hoe ze zelf het verschil kunnen maken”, zegt hij.

Het is in zijn visie dan ook verstandig op lokaal en gemeentelijk niveau naar oplossingen te zoeken. Landschapsparken zijn hiertoe volgens hem een belangrijk instrument.

Vrehen is overtuigd van de kracht van landschapsparken dat hij zich hier tegenwoordig volledig voor inzet. “Daarbij ligt de nadruk op het op gang brengen van een dialoog tussen de diverse betrokken partijen en het komen tot balans tussen leefbaarheid, natuur/landschap en economische ontwikkeling.”

Integrale benadering

Hij vertelt dat een landschapspark uit een gevarieerd geheel bestaat: van kleinschalig agrarisch cultuurlandschap, verschillende landschapselementen, nieuwe natuur en waterpartijen, en wandelpaden. Deze elementen vormen samen een groot aangelegd landschap dat bedoeld is om in te recreëren en te ontspannen. Tegelijkertijd kan een landschapspark helpen milieudoelstellingen te realiseren. Daartoe zoekt hij actief de samenwerking met recreatieondernemers, omwonenden, gemeenten, boeren én lokale natuurorganisaties. “Mijn taak is om synergie tussen deze partijen te vinden en de prioriteit te leggen op natuurontwikkeling.”

Zo vindt hij compromissen waardoor economisch rendement en natuurontwikkeling samen door één deur kunnen gaan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.