Geld lenen als zzp’er?

25 maart 2024 14:07

Geld lenen als zzp’er?

Het afgelopen decennium is het aantal zzp’ers in Nederland bijna verdubbeld. Dat heeft als positief gevolg dat het nu gemakkelijker is om geld te lenen met inkomsten als zzp’er. Waar eerder geldverstrekkers geen leningen verstrekten aan zelfstandigen (of alleen tegen een zeer hoge rente en onder zeer strenge voorwaarden), is dit tegenwoordig een stuk eenvoudiger. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden van geld lenen als zzp’er, zoals een zzp lening of een hypotheek voor zzp’ers.

Een consumptief krediet afsluiten als zzp’er

Met het grote aantal zzp’ers in ons land, zijn er natuurlijk ook mensen die een lening voor privédoeleinden willen afsluiten. Denk aan een verbouwing voor de eigen woning, of de aanschaf van een privéauto. Dit was vroeger moeilijk tot onmogelijk, maar tegenwoordig kunnen zzp’ers onder bepaalde voorwaarden ook prima een zzp lening afsluiten. Wel moet je rekening houden met extra papierwerk om je kredietwaardigheid te tonen. Denk aan een uittreksel van de KvK, jaarrekeningen over de afgelopen drie jaar en een positief eigen vermogen. En vaak moet je ook al minimaal drie jaar actief zijn als ondernemer en een positief eigen vermogen hebben (dat ook nog eens gelijk gebleven of gestegen is de afgelopen jaren).

Een zzp lening heeft – sinds doorlopende kredieten niet meer worden aangeboden – de vorm van een persoonlijke lening. Hierbij krijg je eenmalig de beschikking over het afgesproken bedrag, en heb je samen met de geldverstrekker de looptijd van de lening afgesproken. Ook de rente is bekend, en deze blijft gedurende de looptijd gelijk. Zo weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn.

Een hypotheek afsluiten als zzp’er

Lange tijd maakten veel geldverstrekkers het ook onmogelijk voor zzp’ers een hypotheek af te sluiten. Vanwege de onzekere inkomsten vonden ze het te risicovol, met een verwachte grote kans op wanbetaling. Nadat een decennium geleden het aantal zzp’ers sterk toenam, bleek deze angst ongegrond. Daarbij wilden hypotheekverstrekkers ook niet een te grote potentiële doelgroep als klant missen.

Vandaag de dag is het ook prima mogelijk als zzp’er een hypotheek af te sluiten. Houd ook hierbij  wel rekening met extra papierwerk. Waar mensen in loondienst met een vast contract met een loonstrook en een positieve BKR-registratie al een heel eind komen, moet je als zzp’er meer documenten aanleveren om je kredietwaardigheid te kunnen beoordelen. Denk aan een inkomensverklaring, jaarrekeningen en aangiftes inkomstenbelasting over de afgelopen drie jaar, een overzicht van je lopende boekjaar en een prognose voor komende jaren.

Extra tips voor zzp’ers die geld willen lenen

Tot slot nog enkele aanvullende tips voor zzp’ers die geld willen lening, of dat nu gaat om een hypothecair of consumptief krediet. Het lijkt aantrekkelijk, maar leen niet meer en langer dan echt nodig is. Uiteindelijk betaal je er immers extra rente over. Vergelijk bovendien niet alleen de rentes goed, maar ook de voorwaarden. Je wil natuurlijk geen onnodig hoge rente betalen, maar soms passen de voorwaarden van een geldverstrekker met een iets hogere rente beter bij jouw persoonlijke situatie!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.