Elektriciteit op de werkvloer: waar moet je op letten?

24 april 2024 09:45

Elektriciteit op de werkvloer: waar moet je op letten?

Wanneer je een eigen onderneming hebt met een eigen bedrijfspand, zijn er een hoop dingen waar je in eerste instantie niet aan gedacht had, van groot belang. Had jij bij het opstarten van je bedrijf bijvoorbeeld al bedacht dat je goed moet nadenken over het elektriciteitsmanagement bij jou op het bedrijf? Dit zijn de dingen waar je aan moet denken.

Welke apparaten heb je nodig?

Welke elektrische apparaten jouw onderneming nodig heeft, hangt natuurlijk sterk af van het type bedrijf dat jij runt, maar er zijn enkele apparaten die eigenlijk ieder bedrijf wel nodig heeft. Denk hierbij aan waterkokers, kopieerapparaten en goede desktops. Voor de aanschaf van elektrische apparatuur, stekkerblokken of verlengsnoeren is het slim om op zoek te gaan naar een goede technische groothandel, zoals Thermonoord, omdat je hierbij als ondernemer een stuk voordeliger uit bent. Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw werknemers. Om die reden ben je ook verplicht jouw werknemers te laten werken met veilige apparatuur. Check daarom voor je je werknemers aan de slag zet welke apparaten en installaties een goedkeuring van de ARBO nodig hebben. Zo kun je vervelende en onveilige situaties, waar jij verantwoordelijk voor bent, voorkomen.

Een contract?

Wanneer je stroom en gas afneemt, zul je ook een zakelijk energiecontract moeten afsluiten. Het voordeel van een zakelijk energiecontract ten opzichte van een gewoon energiecontract is dat de BTW van dit contract aftrekbaar is. Bij zakelijke energiecontracten wordt een onderscheid gemaakt tussen kleingebruikers en grootgebruikers. Kleingebruikers gebruiken maximaal drie keer 80 Ampère aan stroom. Als je meer dan dat verbruikt wordt je automatisch gerekend tot de zogenoemde grootgebruikers. Zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand kunnen een slimme investering zijn, omdat je hiermee op termijn gigantisch op stroomkosten kunt besparen.

Voldoende contactpunten

Bij het ontwerpen van het bedrijfspand is het ontzettend belangrijk dat er voldoende contactpunten zijn voor jouw werknemers, zodat alle elektrische apparaten kunnen draaien. Het ontwerpen van een elektrisch plan voor een bedrijf kan erg ingewikkeld zijn en is daarom een vak apart, dus schakel hier een goede professional voor in.Het is daarom ook handig om stopcontacten in de tafels te hebben, zodat iedereen makkelijk en snel de computer op kan laden. Kies voor veiligheidsstopcontacten om onveilige situaties te voorkomen en installeer ze op tactische punten op de muur, die aansluiten bij het type apparaat dat jullie gaan gebruiken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.