De balans als ondernemer

17 november 2022 14:06

De balans als ondernemer

Als ondernemer ben je continu bezig met je werk. Het werk is nooit af en je hebt altijd wel iets te doen. Je bent hier ook vaak mee bezig in je hoofd, maar dat is niet alles. De stress kropt zich op in je lichaam en je blijft maar gaan en gaan. Vervelend, maar het hoort er nu eenmaal bij als ondernemer. Toch? Dat vertelt iedereen je immers, daar kun je niets aan doen en daar heb je je bij neergelegd. We gaan je heel blij maken; want dat kun je wél. Je kunt die balans weer opzoeken en je kunt hem uiteindelijk ook weer vinden, maar daar zul je wel wat voor moeten doen. Wat je daarvoor moet doen, dát is precies waar we je mee gaan helpen in deze blog. We nemen je stap voor stap mee in de dingen die je kunt doen, dus lees aandachtig en implementeer het in je dagelijkse leven. 

Financiën 

Op het gebied van financiën moet je veel doen als ondernemer, maar ook als particulier. Je zult alle geldzaken op orde moeten krijgen op beide gebieden en dat doe je volgens ons het beste als je zorgt voor een duidelijke scheiding tussen de twee. Je moet alle twee de financiën gescheiden bijhouden en benaderen. Waarom dit belangrijk is? Omdat je financiën een groot deel zijn van je gemoedstoestand in je dagelijkse leven. Geld maakt niet gelukkig, maar een gebrek aan geld al helemaal niet. Daarom moet je je financiën op persoonlijk gebied óók op orde hebben en zorgen voor een economisch stabiele situatie. Dit zorgt al voor een heel groot deel van de balans waar je naar op zoek bent, maar je bent vrij om hier anders over te denken. Je kunt hier ook een persoonlijke lening voor gebruiken, dat geeft je wellicht wat meer financiële ademruimte. 

Rust

Dan de rust, een ander groot onderdeel van je werk-privé balans. Als je zorgt voor meer rust in je leven, dan is de kans groot dat deze balans al vrijwel helemaal aanwezig is. Toch is de kans ook groot dat je helemaal niet genoeg rust hebt en dat is ook niet erg. Je moet dan alleen nog te weten komen hoe je die rust weer terug kunt krijgen. Een manier om dit te doen is door meer tijd voor dingen in te plannen, prioriteiten te stellen en wat minder van jezelf te ‘moeten’. Neem de tijd om te genieten, maar neem wel je verantwoordelijkheid voor de dingen die je moet doen. 

Afleiding

Dan de afleiding. De afleiding die je zoekt moet vooral toezien op afleiding van alle stress die je ervaart, niet per se van alles wat je moet en wat je leuk vindt. De afleiding kan hem zitten in een boek lezen, sporten, wandelen, in de natuur zijn en ga zo maar door. Het is allemaal mogelijk en het is helemaal aan jou wat je doet, maar het belangrijkste is dat je dit consequent doet. Als je dit niet doet, zul je van tijd tot tijd snakken naar die afleiding en dat is ook weer niet de bedoeling.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.