Biechtmoeder

20 december 2022 09:44

Biechtmoeder

“Eigenlijk ben jij nu voor mij een soort biechtmoeder” zei de ondernemer nadat hij een lang verhaal verteld had over hoe de gestegen rente, de gestegen bouwprijzen en de onzekerheid ‘door Hugo de Jonge’ een project met een enorm aantal koop- en huurwoningen in de pauzestand had gebracht. De gevolgen voor deze ondernemer zaten hem niet in de koude kleren. Hij was blij dat hij even van zich af kon praten. Hij moest z’n pensioen nu nog een paar jaar langer uitstellen en gezien z’n leeftijd en het feit dat hij altijd heel hard gewerkt had, kwam dat ongelegen. Of ik wilde meedenken over tijdelijke gebruiksmogelijkheden en leegstandsbeheer van het al lang geleden aangekochte en inmiddels leegstaande vastgoed.

Te biecht ging ook een andere ondernemer. Het leegstaande gebouw dat tijdelijk was beheerd via een anti-kraak organisatie bleek bij de vooroplevering niet voor woondoeleinden, maar voor een drugslab in gebruik te zijn. Wat moest hij doen, het melden bij de politie of snel (laten) opruimen? Strookte de ‘burgerplicht’ hier wel met het commerciële belang? En de risico’s van een sluiting door de burgemeester op grond van de Opiumwet?

Een aannemer vertelde mij dat hij bij de voorbereidende sloopwerkzaamheden in het kader van een renovatieopdracht, te laat er achter kwam dat er geen ontheffing was verleend voor vleermuizen. De buitenmuur was voor de helft verwijderd en het gebouw stond in de steigers. Wat moest hij doen? Contact opnemen met de omgevingsdienst of doorwerken? Als hij zou doorwerken, was dat misschien een strafbaar feit. Maar als hij zou stoppen, zou de opdrachtgever financieel in de problemen komen (en in de kou, want de CV-installatie was ook al verwijderd).

Tot slot voor dit artikel werd ik gebeld door een ontwikkelaar. Over de recente uitspraak waarbij de bouwvrijstelling voor stikstof van tafel was gegaan. Moest hij nu een aanvullende berekening laten maken, of kon hij gewoon doorbouwen? En wat moest hij doen als hij dacht vanuit het commerciële belang, en wat als hij rekening hield met het natuurbelang? Waren deze strijdig met elkaar?

Zorgen en concrete hulpvragen maken dagelijks deel uit van de praktijk. Een luisterend oor bieden, daar begint het mee. Vertrouwelijkheid en geheimhouding zijn de kern van ons beroep. Ondernemers kunnen bij ons vrij hun dilemma’s bespreken. Wij denken vervolgens mee over oplossingen. Helpen bij het afwegen van alternatieven. Wij bespreken met de ondernemer de risico’s die daarbij horen. Zodat ondernemers met vertrouwen besluiten kunnen nemen waar ze verder mee kunnen. Herkent u bij uzelf een dilemma en zou u daar eens in vertrouwen over willen sparren, of misschien zelfs wel ‘te biecht’ gaan? Wij zijn er voor u. Altijd. «

Alex Advocaten
Spoorstraat 43
6602 AW Wijchen
Telefoon 088 – 410 44 11
E-mail info@alexadvocaten.nl
www.alexadvocaten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.