Besparingstip: houd controle en overzicht op bedrijfskosten

25 juli 2022 09:34

Besparingstip: houd controle en overzicht op bedrijfskosten

De focus op kostenbesparing moet een constante factor zijn bij ondernemers. Simpelweg omdat een betere kostenbeheersing gelijk positief bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Waarop kun je zoal besparen en hoe pak je dat aan?

Een bedrijf kent vaak veel vaste kosten, kosten die elke maand terugkeren en (redelijk) constant zijn. Daarnaast zijn er de variabele kosten, grotendeels ook periodiek voorkomend, maar variërend in hoogte. Ze hangen vaak samen met de productieomvang. Besparen begint voor een ondernemer bij het goed in control houden van deze steeds terugkerende kosten.

Kostenposten waarop bespaard kan worden: 

Personeel 

Bij besparen op personeelskosten wordt door personeel vaak gevreesd voor ontslag, maar een goed personeelsbeleid omvat veel meer.

Hoe kan ik besparen op personeelskosten?

  • Goed evenwicht tussen vast en  flexibel personeel.  Zo kun je het aantal arbeidskrachten afstemmen op de productieomvang; bij lagere omzet voorkom je overbodig personeel.   
  • Een flexibele schil instellen voor specialistisch werk. In plaats van alle expertise in huis te halen, loont het voor specialistisch werk zzp’ers in te schakelen.
  • Meer flexibiliteit creëren door bedrijfsonderdelen uit te besteden. Denk aan catering, salarisadministratie en ict.
  • In plaats van te snijden in personeel, concentreren op productiviteitsverhoging.  Naast automatisering valt winst te halen door verhoging van het kennisniveau, door personeel opleidingen te laten volgen.
  • Schakel de werkvloer in. Het is niet de eerste keer dat bedrijven door personeel gewezen worden op besparingsmogelijkheden of verbeteringen en innovaties. Profiteer daarvan.  

Onderzoek subsidiemogelijkheden en scherp het verzuimbeleid aan.

Telefonie

De kosten voor zakelijke telefonie lopen gauw flink uit de klauwen. Houd regelmatig het gebruik tegen het licht en zoek de beste match qua provider.

Waar moet ik op letten bij providers?

  • Welke bundel: een specifiek aantal mb’s of gb’s of onbeperkt, met of zonder  buitenlandbundel, met of zonder internetbundel. En kun je combinatiekorting krijgen?
  • Welke smartphone: een eenvoudige of luxe, een abonnement met telefoon of alleen een abonnement en een sim only telefoon? 

Verzekeringen

Er zijn legio verzekeringen. Al gauw zie je door de bomen het bos niet meer. Controleer geregeld wat verzekerd is en of het goedkoper kan. 

Waar liggen besparingsmogelijkheden?

  • Vergelijk premies bij verschillende verzekeraars. Maar check goed wat er precies gedekt is.
  • Is elke verzekering echt nodig? Is er overlapping met andere verzekeringen? Kan ik het eigen risico vergroten? Of kan ik toe met minder dekking? 
  • Kan ik pakketkorting krijgen? Verzekeraars geven vaak pakketkorting als meerdere verzekeringen bij hen worden ondergebracht. 

Administratie

Snel een helder overzicht en voldoende controle zorgen voor een stevige grip op de administratieve kosten.

Waar liggen besparingskansen op administratief vlak?

  • Weeg af: zelf doen of uitbesteden? Door vaak en geregeld zelf administreren spaar je externe kosten uit en kun je snel anticiperen op bedrijfsontwikkelingen. Uitbesteding heeft daarentegen als voordeel dat je je volledig kunt focussen op je core business, datgene waarin je goed bent.
  • Vergelijk zakelijke rekeningen.  Welke passen het best qua kosten en mogelijkheden?

Zakelijk rijden

Een wagenpark loopt algauw flink in de papieren. Zaak om hier goed grip op te houden.

Welke besparingsopties heb je bij zakelijk rijden?

  • Inzicht in extra kosten. Besparen op extra kosten, zoals brandstof-, parkeer- en schoonmaakkosten is zeker de moeite waard.
  • Focus op zuiniger rijden. Tijdig schakelen en met een zo gelijkmatige snelheid rijden zorgt voor brandstofbesparing.
  • Slim tanken. Tank niet bij dure tankstations langs de snelweg, maar tijdig aan een goedkope pomp.
  • Voertuigvolgsysteem. Dankzij bijvoorbeeld gps-tracking kunnen wagens effectiever en efficiënter worden ingezet.
  • Bespaar administratief. Denk na over een mobiliteitspas. Dat leidt tot verlaging van de boekhoudkosten, meer inzicht in de kosten per werknemer en de mogelijkeid voor een btw-terugvraag bij de Belastingdienst. 
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.