4 redenen om te investeren in Indonesisch vastgoed

16 oktober 2023 09:00

4 redenen om te investeren in Indonesisch vastgoed

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in Nederland sterk gestegen. Dat is positief voor huizenbezitters die hun woning voor een lagere prijs hebben gekocht, maar minder gunstig voor mensen en beleggers die de vastgoedmarkt nu willen betreden. Gelukkig liggen er ook kansen in het buitenland, zoals in Indonesië. Steeds meer mensen investeren in Indonesisch vastgoed, en hieronder staan enkele redenen waarom.

1. Stijgende vraag naar woningen door economische groei

Met meer dan 260 miljoen inwoners biedt Indonesië een enorme binnenlandse markt. De afgelopen jaren heeft Indonesië zich opgeworpen als een van de snelst groeiende economieën in Zuidoost-Azië. Hierdoor is ook de middenklasse toegenomen, waardoor er steeds meer vraag is naar woningen.

Ook de voortdurende migratie van het platteland naar de steden zorgt voor een toenemende vraag naar stedelijk vastgoed, waaronder appartementen, kantoren en winkelruimtes. Er is een groot woningtekort in grote steden zoals Jakarta, dat beleggers kansen geeft. Ook het stijgende aantal toeristen dat Indonesië jaarlijks bezoekt draagt bij aan een toenemende vraag naar vastgoed, vooral op eilanden zoals Bali en Lombok.

2. Gunstig investeringsklimaat voor buitenlanders

Het is niet altijd eenvoudig geweest om als buitenlander vastgoed in Indonesië te kopen. Hier is de afgelopen jaren verandering in gekomen, want door hervormingen en initiatieven van de Indonesische overheid wordt het buitenlandse beleggers en bedrijven steeds makkelijker gemaakt om in Indonesië te investeren.

De afgelopen jaren zijn er verschillende versoepelingen van bepaalde regelgevende beperkingen geweest. Nieuwe visums, zoals de Second Home Visa, Investor KITAS en Golden Visa, geven beleggers de kans om voor langere tijd in Indonesië te verblijven wanneer ze een minimaal bedrag investeren. Er mag in verschillende zaken geïnvesteerd worden, van vastgoed en horeca tot bankrekeningen en overheidsobligaties.

3. Betaalbare prijzen en aantrekkelijke rendementen

In vergelijking met veel Westerse landen zijn de vastgoedprijzen in Indonesië relatief betaalbaar, wat kansen biedt voor hogere rendementen op investeringen. Voor een huis in Jakarta betaal je gemiddeld €1125 per vierkante meter, terwijl je in Yogyakarta gemiddeld €630 per vierkante meter afrekent.

Op het toeristische eiland Bali kost een huis gemiddeld €910 per vierkante meter. Het rendement op verhuur van vastgoed op Bali ligt gemiddeld op 20 tot 30% per jaar, afhankelijk van de locatie. De lage prijzen kunnen een belegging dus ontzettend aantrekkelijk maken.

4. Steeds meer toeristen bezoeken Indonesië

In 2019 bezochten 16,11 miljoen toeristen Indonesië, waarna dit aantal afnam door de pandemie. Het aantal toeristen neemt op dit moment weer toe, en de overheid verwacht in 2023 meer dan 7,4 miljoen buitenlandse toeristen. Vergeleken met de jaren voor de pandemie is er dus nog veel groei mogelijk, waar investeerders van kunnen profiteren.

Het grootste gedeelte van de toeristen gaat naar Bali. Naast dat je als investeerder profiteert van het te behalen rendement, is het natuurlijk ook zeer aangenaam om een eigen huis op een tropisch eiland als Bali te hebben.

Hoewel het steeds makkelijker wordt om een woning in Indonesië te kopen, blijft de aanschaf een complex proces. Buitenlanders die vastgoed willen kopen en verhuren moeten bijvoorbeeld een PT PMA in Indonesië oprichten. Dit is een bedrijf dat in buitenlandse handen is. Op het platform van Own Property Abroad vind je hier meer informatie over. Het platform legt alles uit en begeleid je bij het kopen van een woning in Indonesië, van juridische zaken en belastingen tot kosten en vastgoedbeheer.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.