Leerling bouwt aan zichzelf in inspirerende omgeving

27 oktober 2016 13:30

Leerling bouwt aan zichzelf in inspirerende omgeving

In vier tot zes weken van spreekwoordelijke zitbank naar baan. Dat is in een notendop de doelstelling van de onlangs opgerichte BouwAkademie in Rotterdam. De weg naar een eventuele job is minstens zo belangrijk. “Mensen die een tijd langs de kant stonden, doen werkritme op en kweken zelfvertrouwen.”

De geur van gezaagd hout vult de hal van de Rotterdamse duurzame bouwmarkt en werkplaats Buurman. Klussers hebben er een ruimte gehuurd om hun project met professionele machines en materialen af te ronden. Het sloophout en de multiplexdelen die ze gebruiken, stammen van bouwplaatsen, festivals en beurzen. Ook de verschillende kantoortjes van medehuurder en bouwbedrijf Keilewerf, als boom- en blokhutten over de werkplaats verspreid, zijn uit gerecyclede onderdelen vervaardigd. Buurman organiseert in de enorme hal nabij metro Marconiplein tevens workshops voor particulieren en bedrijven. Liefhebbers kunnen hun eigen Rietveld kratstoel maken. Of een krukje, kist en kerstboom.

“Je eigen kerstboom maken is een boeiend bedrijfsuitje”, weten Cora Jongenotter, innovatiemanager bij de Papendrechtse ontwikkelende bouwer VORM, en Erik Gathier, conceptorganisator bij ontwikkelende bouwer ERA Contour uit Zoetermeer. “Bouwers gaan natuurlijk fanatiek met zo’n boom aan de slag, maar belangrijker is dat medewerkers zien wat er allemaal mogelijk is met restmateriaal van de bouwplaats. Die ervaring vergroot het draagvlak in de organisatie.”

Evenals stoelen, krukjes en kastjes, bestaat de kerstboom uit een pakket van onderdelen en schroeven. “Zie bijvoorbeeld het krukje van betonmultiplex”, zegt Bas van den Berg, medeoprichter van Buurman, terwijl hij op een strak vormgegeven meubel wijst. “Dit is als doe-het-zelfpakket leverbaar. Het krukje gaat soms mee naar bouwplaatsen, dan laten we in de koffiepauze zien wat er allemaal met dat ‘gekke’ restmateriaal mogelijk is.”

Leven herpakken

De drie bedrijven kennen elkaar als duurzame koplopers in het werkveld. VORM onderscheidt zich onder andere met opvallende initiatieven als de afvalvrije bouwplaats en ERA Contour met integrale duurzaamheid in bouwwijzen en inrichting van wijken en buurten. Buurman, dat in 2014 werd opgericht, is partner van beide partijen bij het transport en de herbestemming van restmateriaal en initiatiefnemer van de BouwAkademie. “De stap van bouwafval naar concreet hergebruik was een aantal jaren geleden behoorlijk groot”, geeft Cora Jongenotter aan. “Je kunt afval strikt scheiden, maar dat is pas het begin. Buurman werkt resultaatgericht, het bedrijf zorgt ervoor dat overgebleven materiaal direct een bestemming krijgt.”

De recente samenwerking binnen de BouwAkademie, waaraan ook de gemeente Rotterdam deelneemt, is volgens de drie deelnemers een schoolvoorbeeld van de circulaire economie. Er wordt duurzaam gewerkt, materialen krijgen een nieuw leven en mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, kunnen hun leven op de ‘Akademie’ herpakken. Het drietal tekende tijdens vastgoedbeurs PROVADA op 8 juni een intentieovereenkomst voor de oprichting. Buurman pakte door en zette het leer-werktraject meteen in gang.

Energieke dagen

Gemiddeld stromen nu elke vier weken zes deelnemers in. Het enthousiasme onder de leerlingen is groot, vertelt Bas van den Berg. “Ze gaan van doelloos op de bank hangen naar energieke dagen bij de BouwAkademie. De achtergrond van de kandidaten verschilt sterk. Het kunnen mensen zijn die hun baan of opdrachtgevers kwijt raakten, met ziekte of sociale problematiek kampten of zonder diploma school verlieten. Ook de werktijd loopt uiteen, van acht tot veertig uur per week. We hebben een medewerker met ervaring in de hulpverlening aangenomen voor de coördinatie van het traject.”

Kandidaten melden zich via re-integratiebureaus, UWV, Werkgevers Servicepunt, de stadsmarinier in de wijk of Vluchtelingenwerk aan. Buurman bepaalt aan de hand van een intake of iemand geschikt is voor de Akademie. Vakkundigheid en klusvaardigheid zijn pre’s, maar absoluut geen vereisten om te starten. Bouwen mag breed worden opgevat, zegt Van den Berg. “Mensen die een tijd langs de kant stonden, doen werkritme op en kweken zelfvertrouwen. Ze ontdekken hoe het is om weer actief deel te nemen aan de maatschappij. Sommige stromen door naar regulier werk, anderen kiezen voor een opleiding, dat kan natuurlijk ook.”

Arbeidstherapie en kweekvijver

De BouwAkademie geeft geen officiële startkwalificatie af, maar deelnemers kunnen wel onder meer hun VCA-certificaat en heftruckdiploma behalen. De eerste afgestudeerden zijn inmiddels aan het werk bij Buurman. Bas van den Berg: “Handige, talentvolle jongens die vooral in de praktijk tot hun recht komen. Werken met ingewikkelde tekeningen hoef je ze vooralsnog niet te vragen, maar ook die vaardigheid kan zich ontwikkelen. We hebben een bedrijf in oprichting genaamd De Buurt, dat klusjes voor bewoners verricht. Kandidaten die goed zijn met hun handen en in sociaal opzicht geschikt zijn, kunnen bij De Buurt aan de slag.”

Voor partners VORM en ERA Contour ontstaat er een wisselwerking. De BouwAkademie leent zich voor re-integratie van eigen personeel en kan als kweekvijver dienen. “Kennisdeling speelt zeker mee”, zegt Erik Gathier. “De BouwAkademie is bijvoorbeeld geschikt voor arbeidstherapie van medewerkers en wij kunnen onze knowhow met de Akademie delen. Ik kan me ook voorstellen dat een goede kandidaat uiteindelijk een baan krijgt bij één van de deelnemende bedrijven.”

Cora Jongenotter spreekt van een bijzondere vorm van social return. “De BouwAkademie vergt een andere manier van kijken. Concurrentie is geen issue in deze, we hebben alle belang bij een dynamisch netwerk voor personeel. Het zou prachtig zijn als meer bouw gerelateerde bedrijven zich aansluiten bij de BouwAkademie.”

Pilot in Rotterdam

Rotterdam vervult met de BouwAkademie een voortrekkersrol in Nederland. De huidige ‘klassen’ van zes personen worden de komende tijd groter. Na een halfjaar tot negen maanden is het volgens Bas van den Berg tijd voor een evaluatie. “Bij groen licht kunnen we dit traject naar steden als Delft en Utrecht uitrollen. De behoefte is er van alle kanten. Er moeten vacatures worden ingevuld, bedrijven willen flexibel inzetbaar personeel en er is druk vanuit de overheid met de Participatiewet. De BouwAkademie biedt een mooie kans op invulling van social return. We nodigen dan ook graag bedrijven uit om hier eens een kijkje te nemen.”

Buurman / BouwAkademie

www.buurman.in

www.vorm.nl

www.eracontour.nl

Tekst: Martin Neyt / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.