Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker

6 februari 2019 09:46

Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker

Wanneer een medewerker er een ongezonde levensstijl op na houdt, door overgewicht of bijvoorbeeld het gebruik van alcohol of sigaretten, ziet de werkgever voor zichzelf een rol weggelegd om de medewerker te stimuleren zichzelf een andere levensstijl aan te meten. 57 procent van de bestuurders geeft aan dat werken aan een gezonde levensstijl niet alleen de verantwoordelijkheid van de medewerker is, maar ook die van de werkgever. De verantwoordelijkheid vanuit de werkgever moet volgens ruim de helft van de bestuurders (55%) vooral gedragen worden door leidinggevenden. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Liever geen bemoeienissen

Medewerkers zelf zien de verantwoordelijkheid vanuit de werkgever echter niet. Als het gaat om het gebruik van alcohol of roken, vindt 91 procent van de medewerkers dit volledig zijn eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor overgewicht. De medewerker vindt zwaarlijvigheid een verantwoordelijkheid van zichzelf (86%) en heeft liever niet dat de werkgever zich hiermee bemoeit. Toch blijkt uit het onderzoek dat werkgevers de intentie hebben om de medewerkers op medisch gebied te ondersteunen. De helft van de werkgevers (52%) biedt de medewerkers namelijk proactief een preventief medisch onderzoek (PMO) aan om de gezondheid in de gaten te houden.

Peter Kuijt, Kennismanager Talent Management bij Visma | Raet: “Het is allereerst belangrijk om een scheiding te maken tussen bemoeienis en interesse. Werkgevers investeren veel om het welzijn op de werkvloer te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan fruit op de werkvloer en zit-sta bureaus. Dit draagt bij aan de vermindering van het verzuim binnen organisaties. Interesse en meer aandacht voor vitaliteit op de werkvloer is niet verkeerd. De werkgever moet zich echter wel beseffen dat hij niet volledig verantwoordelijk is. Bemoeienis is niet gewenst, maar de werkgever kan met bepaalde tools de medewerker wel motiveren om iets aan zijn gezondheid te doen. Zo zijn er platformen beschikbaar die medewerkers stimuleren een gezonde levensstijl te creëren. Dit bevordert enerzijds de productiviteit van de medewerker en aan de andere kant gaat hij vitaler door het leven. Zo ontstaat voor zowel medewerker als werkgever een win-win situatie.”

-------

Jaarlijks benchmarkonderzoek

De HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Visma | Raet naar actuele HR-trends in Nederland. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.165 medewerkers, 413 leidinggevenden, 614 HR-professionals, 78 bestuurders en 257 zzp’ers mee uit verschillende branches. Dit jaar is het de elfde keer dat het Benchmarkonderzoek werd uitgevoerd. Het onderzoek vond plaats in de periode van 23 juli tot en met 27 augustus 2018. De HR Benchmark 2019 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. De verschillende onderzoeksrapporten zijn te downloaden via: www.hrbenchmark2019.nl

Over Visma | Raet

Visma | Raet is marktleider in cloudoplossingen en daaraan gerelateerde services, met name op het gebied van HR-processen en salarisverwerking. Met haar software en services helpt Visma | Raet klanten om de juiste persoon op het juiste moment op de juiste plek te hebben. Visma | Raet en haar strategische partners bieden een geïntegreerd platform dat de waardeketen van haar klanten ondersteunt met relevante analytics en gebruikersbeheer. Gebruikers kunnen vanuit het Visma | Raet-platform op elk moment toegang krijgen tot de gewenste applicaties.

Visma | Raet is onderdeel van het Noorse Visma AS, marktleider in Scandinavië en behorend tot de top 10 van Europese business softwarehuizen. Visma AS heeft in totaal 800.000 klanten en 8.500 medewerkers. Kijk voor meer informatie op: www.raet.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.