Niets is wat het lijkt!

23 mei 2018 09:25

Niets is wat het lijkt!

Een ongeluk zit in een klein hoekje, onwetendheid, domweg vergeten of een situatie die totaal niet gevaarlijk leek. Niet is wat het lijkt. Dat is wat Stichting Arbeidsongevallen vaak hoort van slachtoffers van arbeidsongevallen. Het leed is dan al geleden. De gevolgen zijn merkbaar en zichtbaar. Elke dag. Maar het kan ook anders.

Stichting Arbeidsongevallen vraagt regelmatig aandacht voor het toenemende probleem van arbeidsongevallen. De stichting is opgericht door Laura Brugmans, nabestaande van een arbeidsongeval. Samen met Laura vraag ik meer aandacht voor de slachtoffers van een arbeidsongeval. Arbeidsongevallen leren ons veel over de veiligheid op het werk. Vooral voor de toekomst.

De cijfers zijn het bewijs. Elke twee maanden sterft er in Nederland iemand door een arbeidsongeval met een heftruck. Volgens onze eigen media-telling kwamen in 2017 in Nederland 70 mensen na een dag werken niet meer thuis. Sluipmoordenaars op het werk zoals werken met asbest en de schilderziekte vragen om meer aandacht.

Ik ben zelf nabestaande van een dodelijk arbeidsongeval. Mijn zwager Toon kwam om het leven in 2014 bij een arbeidsongeval in Helmond. Met mijn zus Karien van der Loo-van de Sande, tevens de man van mijn zwager, schreven ik een boek: TOON, De impact van een dodelijk arbeidsongeval.

De zin “Niets is wat het lijkt” heeft voor ons een tweede betekenis. Het is ook een aanmoediging om door te gaan als het moeilijk wordt. Denk niet te snel dat het toch geen zin heeft om die verandering door te zetten. Niets is wat het lijkt is daarom ook een kans op nog meer veiligheid. Wij werken samen met het bedrijf dat schuldig is aan de dood van Toon. Niet voor een dag, maar voor tenminste vijf jaar.

Waarom dwingen we bedrijven bij ongevallen niet meer tot verbetering van de veiligheid? Waarom blijven we rondjes draaien met juristen over feiten, aansprakelijkheid, schuld en straf? Via het spreekrecht vroegen wij in hoger beroep aan de rechters om de straf voor de verdachte niet te verhogen. Wij willen samenwerken met het bedrijf om het veiliger te maken. Dat doen we met hulp van zelfgekozen deskundigen en harde afspraken. De rechter maakte het mogelijk.

We zijn ruim twee jaar onderweg. Het bedrijf besteedt veel extra tijd en geld aan veiligheid. Daar kan geen boete tegenop. Het bedrijf laat zien dat het veiligheid voor werknemers serieus neemt. Werknemers werken veiliger. Het bedrijf wordt weer aantrekkelijk voor nieuw personeel. Wij als nabestaanden delen in dat positieve gevoel.

In december 2017 nam de Tweede Kamer een motie aan op basis van ons plan. De Staatssecretaris gaat onderzoeken of verplichte veiligheidsverbeterplannen naast of in plaats van een boete in de wet kan komen. Het Openbaar Ministerie vraagt zich inmiddels ook af of onze methode meer ingezet kan worden. Nabestaanden van arbeidsongevallen melden zich spontaan bij ons: Dat willen wij ook!

Minder ongevallen door meer veiligheidsverbeterplannen is een mooie droom die ooit bij ons begon met nadenken over die ene zin: ‘Niets is wat het lijkt.”

Patrick van de Sande

Secretaris Stichting Arbeidsongevallen

Nabestaande arbeidsongeval

Mede-auteur van het boek ‘TOON De impact van een dodelijk arbeidsongeval’

www.stichtingarbeidsongevallen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.