Duurzaamheid speerpunt in Schiedamse havenontwikkeling

15 december 2017 14:13

Duurzaamheid speerpunt  in Schiedamse  havenontwikkeling

Dinsdag 31 oktober vond in een vol atrium van GustoMSC het derde Stadserf over de havenontwikkeling van Schiedam plaats. De eindconclusie: een duurzame economie en leefbaarheid gaan in Schiedam hand in hand.

Na het plenaire gedeelte voor de pauze, met interessante lezingen van diverse gastsprekers, was er na de onderbreking voor de deelnemers de gelegenheid om deel te nemen aan een van de zes geplande themasessies. Zo werd er onder meer gesproken over ‘Branding van het Schiedamse havengebied’, ‘Verkeer en mobiliteit’, ‘De buitenruimte’, ‘Gezonde leefomgeving en milieu’ en ‘Kennis en innovatie’. Een andere themasessie die drukbezocht werd, was ‘Duurzame kansen voor de Schiedamse haven’. Daar was met name Eelco Schippers, duurzaamheidsmanager binnen de gemeente Schiedam, verheugd over: “Het geeft aan dat het begrip duurzaamheid leeft in Schiedam en onder de Schiedamse ondernemers in het havengebied. Er waren 175 aanwezigen, waaronder veel raadsleden en wethouders, maar ook veel inwoners en dus ondernemers uit dit gebied. Iedereen werkt mee aan deze gebiedsontwikkeling.”

De themasessie ‘Duurzame kansen voor de Schiedamse haven’ startte met een presentatie van Kevin Kardux, projectleider/uitvoerder van Proton Ventures. Dit bedrijf is actief in energietransitie opslag en opereert wereldwijd met onder andere projecten in USA en Canada. Kardux: “Als Schiedams ingenieursbureau zijn we blij dat we met dit project een bijdrage kunnen leveren aan ons eigen havengebied. We hebben vanaf maart van dit jaar de behoeftes en mogelijkheden tot transitie gepeild bij de bedrijven in de Schiedamse haven. Die informatie hebben we verwerkt, nu is de fase van uitvoering aangebroken. In de uitvoering sta je soms ook voor uitdagingen. Het kan bijvoorbeeld dat een huurder wel wil verduurzamen via zonnepanelen, maar de verhuurder daar nog niet aan toe is. Maar er is beweging, dat is positief.”Niels Fluitman en Herman Gels spraken daarna namens Stichting DUW! Deze stichting is al enige maanden actief in Schiedam om bedrijven ertoe te bewegen om vooral ook daadwerkelijk in actie te komen als het gaat om duurzaamheid. Fluitman: “Wij proberen de drempel voor bedrijven om voor de opwekking van energie ook gebruik te gaan maken van zonnepanelen zo laag mogelijk te houden. Eigenlijk hoeven bedrijven alleen maar ‘ja’ te zeggen, wij nemen indien gewenst daarna alles van hen over. Bedrijven willen namelijk vaak wel, maar zien op tegen de inspanningen die ze moeten verrichten.

We hebben als DUW! vanavond ons verhaal kunnen doen en dat leverde uiteindelijk tien potentiële deelnemers op die mee willen doen aan een grootschalig zonnepanelenpark. De komende weken gaan we met hen in gesprek.”

Als het gaat om het opwekken van zonne-energie in de Schiedamse haven is met name het bedrijf Mammoet al zeer actief. Op het dak van de Schiedamse onderneming liggen maar liefst 1.450 zonnepanelen, die jaarlijks 343.000 kWh opwekken. “Onze investering is in tien jaar terugverdiend”, aldus Mammoet. “Binnen Mammoet zijn we erg bezig met duurzaamheid. Dat zit inmiddels echt in ons DNA. Zo hebben we een Sustainability-commissie, die zich richt op allerlei mogelijkheden van duurzaamheid.

Naast ons dak met zonnepanelen rijden onze kranen en vrachtwagens inmiddels op GTL, dat is een schone dieselbrandstof. Ook voor onze leaseauto’s kijken we nu naar GTL, zelf rijd ik er al mee. Zo zijn er nog meer initiatieven die onze aandacht inmiddels hebben. We hebben dit allemaal zelf opgepakt, nog voordat DUW! in beeld kwam in Schiedam, maar het is prima dat DUW! er nu is. Alles wat duurzaamheid stimuleert, is meegenomen.”

Ook Wilrik Meijer van GustoMSC was als gastheer uiteraard van de partij. “De corebusiness van GustoMSC is het ontwerpen en bouwen van platforms waarmee in zee windmolens geïnstalleerd kunnen worden. Dan wil je niet achterblijven om ook in je eigen organisatie duurzaamheid te integreren. Inmiddels stroomt er bij ons groen bloed door de aderen. Zo rijden we allemaal in elektrische auto’s. Ik vond de presentaties zeker interessant. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de opslag van ammoniak als brandstof heel aantrekkelijk kan worden in de toekomst. Dat heeft meer rendement dan waterstof, begreep ik. Overigens sta ik hier niet alleen als vertegenwoordiger van GustoMSC, maar ook als bestuurslid van Bedrijvenvereniging Vijfsluizen. Met deze vereniging streven we naar meer en intensievere connecties en samenwerkingsverbanden, waarmee we elkaar individueel maar ook collectief kunnen versterken.”

Wethouder Patricia van Aaken (o.a. duurzaamheid) kijkt terug op een geslaagde avond. “Ik ben blij met de samenwerking tussen al deze bedrijven, diverse maatschappelijke partijen, inwoners en de gemeente. Met de ontwikkelingen in de haven zetten we een hele grote stap om Schiedam verder te verduurzamen en de doelen van ons Programma Duurzaamheid te behalen. Het behalen van die doelen is niet alleen in ons eigen belang, maar zeker ook in het belang van bedrijven, inwoners en organisaties hier in Schiedam. We zijn ambitieus en dat willen we laten zien!“

De avond werd afgesloten door wethouder Nathalie Gouweleeuw. Gouweleeuw sprak over de enorme kracht van de Schiedamse haven, waar economie en leefbaarheid hand in hand gaan. “Ik ben ervan overtuigd dat het Schiedamse havengebied de komende jaren verder klaargestoomd gaat worden voor een mooie, duurzame toekomst.”

Tekst: Fred Louter // fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.