‘Onze oren zijn ons belangrijkste instrument’

27 oktober 2016 13:58

‘Onze oren zijn ons belangrijkste  instrument’

Duurzaamheid is vanzelfsprekend bij het ontwerpen van gebouwen. Maar ook constructie, gebruiksvriendelijkheid en creativiteit zijn belangrijk. Al vanaf stap één in het ontwerpproces houdt Architecten Alliantie in Goes rekening met al deze facetten. Deze aanpak leverde hun ontwerpen verschillende prijzen op. Ondermeer voor de eerste CO2-neutrale straat van Nederland in Grijpskerke.

“Nog voor de eerste schets, kijken we verder dan het ontwerp”, zegt architect Herwig Minnen. “We pakken alles meteen mee: duurzaamheid, constructies, installaties. Maar ook kosten, uitvoerbaarheid en planning. Voor deze werkwijze hebben we alle expertise in huis.”Herwig Minnen vormt samen met Martijn Jansen, stedenbouwkundig architect, Jessica de Putter, architect en Paul van Noppen, constructeur Architecten Alliantie BV in Goes. Verder heeft het architectenbureau tekenaars, een kostendeskundige, een bestekschrijver en een adviseur bouwfysica in huis. Een jaar geleden betrok het architectenbureau een bedrijfspand aan de Albert Plesmanweg in Goes. Een kantoor dat hun manier van werken weerspiegelt, volgens Martijn Jansen. “De muren tussen de disciplines zijn weg. We zitten met zijn allen in een grote open ruimte. Heel effectief en inspirerend.”

Architect als partner

Bij Architecten Alliantie werken vakmensen. Ze weten een grote groep opdrachtgevers aan zich te binden. Het portfolio is divers: kantoren, bedrijfsgebouwen, woningbouw, scholen. “Opdrachtgevers met een huisvestingvraagstuk helpen we bij het vinden naar een oplossing”, zegt Martijn Jansen. “Wij staan hen bij om tot een goed eindresultaat te komen. Ook tijdens de realisatie. Als partner. Samen komen we tot een ontwerp waarbij beide partijen hun stempel drukken op het project. Wij met onze creativiteit en duurzaamheid, de opdrachtgever met de identiteit van zijn bedrijf. Daarom luisteren we goed naar zijn wensen. Niet het potlood, de tekentafel of een computerprogramma, maar onze oren zijn ons belangrijkste instrument.”

Tijd ver vooruit

Energetisch duurzaam bouwen is bij Architecten Alliantie geen hype, maar vormt de basis. Dat is al zo sinds de start van het bureau in 2001. Volgens Herwig Minnen gewoon een kwestie van gezond verstand. “Waarom zou je veel energie verbruiken als het met minder kan? We zijn ons bewust van het milieu. Dat is noodzaak.”Met het ontwerpen gaat het bureau zelfs nog een stap verder: duurzaam en integraal. “Een gebouw neerzetten en achteraf kijken hoe we het energieneutraal kunnen maken, is er voor ons niet bij”, stelt de architect. “Gebouwindeling, vorm en oriëntatie ten opzichte van de zon, werken veel effectiever dan domweg zonnepanelen toevoegen.”Met deze werkwijze loopt het bureau voor de troepen uit. In 2011 realiseert Architecten Alliantie in samenwerking met Marsaki en Dubougraaf de eerste CO2-neutrale straat in Nederland. Dit resulteert in een nieuwe bouwmethode: Wooneco2, een methode die volgens Architecten Alliantie haar tijd vooruit is. “Over niet al te lange tijd bouwen we in Nederland uitsluitend energieneutraal.” Meer informatie over deze methode is te vinden via www.wooneco.nl.

Techniek

Maar duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op energie. Het gaat ook om de vorm van een gebouw. De positionering ten opzichte van de zon. En over materiaalgebruik. Ook daarin maakt het bureau bewuste keuzes volgens Herwig Minnen. “Als je kiest voor materiaal dat steeds stuk gaat en je moet het telkens vervangen, dan kun je beter kiezen voor materiaal dat weliswaar een hogere milieu-impact heeft, maar waar je toch veel langer mee doet.”

Verder is de technische kant van duurzaam bouwen boeiend vindt Martijn Jansen. “Wat kan er allemaal en hoe ver kun je gaan binnen een bepaald budget. Al te vaak benaderen onze opdrachtgevers alleen het economische aspect, maar comfort is minstens even belangrijk.”

Uitstraling

De projecten waaraan Architecten Alliantie werkt, zijn allemaal uniek qua vorm. De identiteit van de opdrachtgever bepaalt de ambiance van het gebouw. Zo straalt het centrumgebouw op camping Oranjezon gemoedelijkheid, openheid en transparantie uit. Bij de Meekrapstoof in Kapelle is de monumentale identiteit van het gebouw leidend. Martijn Jansen: “Die moet behouden blijven, terwijl de functie verandert van agrarisch cultureel erfgoed naar wonen en werken.” En bij Multi Engineering in Vlissingen is een modern, strak en efficiënt gebouw weer goed op zijn plaats. “We puzzelen net zo lang met de opdrachtgever tot we de beste oplossing hebben gevonden.”

Oplossingen

Energetisch duurzaam bouwen wordt soms ervaren als een belemmering voor een goed of fraai gebouwontwerp. Het tegenovergestelde is waar volgens de architecten. Herwig Minnen: “Als je een bepaalde mate van duurzaamheid vastlegt, wordt het een randvoorwaarde als elk ander onderdeel uit het programma van eisen. Daarnaast werkt het inspirerend en levert het juist nieuwe ideeën op. Onze kennis en creativiteit en de manier waarop wij energetisch duurzaam bouwen, leidt tot gebouwen met een duurzame waarde. Dat is waar Architecten Alliantie voor gaat.”

Architecten Alliantie BV

www.architectenalliantie.nl

Tekst: Elian van ‘t Westeinde

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.