Dag van de Belastingvrijheid

18 oktober 2017 15:34

Dag van de Belastingvrijheid

Als er een blauwe envelop op de mat ligt, schrikt iedereen. Wat nu weer? Blijkt het de aanslag wegenbelasting te zijn, leven we weer gerustgesteld verder. We maken ons pas echt druk als er een aanslag binnenkomt, die we niet hadden verwacht. Dat komt ook nogal eens voor. Zeker bij ondernemers.

Vrijwel niemand realiseert zich hoeveel belasting hij betaalt. Het gaat natuurlijk niet alleen om inkomstenbelasting, maar ook om gemeentelijke heffingen, accijnzen op drank, rookwaar en brandstof, hondenbelasting, bijtelling voor een leaseauto, vennootschapsbelasting voor wie een bv heeft en vooral btw.

Accountantsfirma Deloitte rekent elk jaar uit tot welke dag Nederland werkt voor de belastingdienst en andere inningskantoren van de overheid. Dit jaar was dat 16 juni. Dus ‘de Nederlander’ werkt bijna het eerste halfjaar voor de Staat. Pas daarna komt hij aan zichzelf toe.

Deze datum geldt natuurlijk niet voor iedereen. Het beste af is een alleenstaande werknemer met een laag inkomen en een huurwoning. Die is op 20 maart al klaar met betalen. Het echtpaar van middelbare leeftijd dat 175.000 euro per jaar maakt, in een villa woont, twee dikke auto’s rijdt en regelmatig een fles wijn ontkurkt, is tot 23 juli bezig met belasting betalen. Tussen deze twee in zit de zzp’er van 35 jaar met een modaal inkomen, een gewone auto, een huurhuis en een pakje shag per twee dagen. Hij kan al op 19 april de vlag uithangen.

De berekening van de Tax Freedom Day, zoals 16 juni wel wordt genoemd, is voor het eerst gemaakt in de Verenigde Staten. Daar wordt het sinds 1948 bijgehouden. Als de belastingdruk in de VS net zo hoog zou zijn als in Nederland, zouden de Amerikanen massaal naar Washington marcheren en daar alle instituties omvertrekken. Nederland kent een collectieve lastendruk van 50 procent: de helft van wat wij bruto verdienen gaat linksom of rechtsom naar de overheid. In de VS beweegt deze lastendruk zich tussen 25 en 30 procent. Tax Freedom Day is daar dan ook al op 24 april.

Wereldwijd is de bevolking van India het beste af. Daar vieren ze de Dag van de Belastingvrijheid al op 14 maart. Maar ja, ze hebben er ook geen cent te makken, zou je kunnen redeneren. Het slechtst af zijn de Belgen. Hun ‘feestdag’ begint pas op 6 augustus. De arme zuiderburen werken dus dik zeven maanden per jaar voor hun drie regeringen: de landelijke, de Vlaamse en de Waalse. Dat verklaart wellicht een en ander.

Binnen de Europese Unie doet Nederland het niet best. Verreweg de meeste lidstaten zijn eerder klaar met belasting betalen dan wij. Cyprus spant de kroon. Op het Griekse deel van het eiland bedraagt de belastingdruk 19 procent. Op 13 maart is het daar gebeurd. In West-Europa ben je het beste af in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De Britten en de Ieren betalen ‘slechts’ 36 respectievelijk 32 procent van hun inkomen aan de Staat. De enige landen waar het nog langer duurt dan in Nederland zijn Oostenrijk (10 juli), Duitsland (19 juli), Frankrijk (26 juli) en Hongarije (6 augustus).

Het is dus niet erg om veel belasting te betalen. Je woont dan waarschijnlijk in een welvarend land.

André Vermeulen

dewoordwinkel@kpnmail.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.