“We verdiepen ons in de context en blijven kritisch”

13 februari 2017 14:48

“We verdiepen ons in de context en blijven kritisch”

Het pakket regels waaraan werkgevers moeten voldoen, breidt zich bijna jaarlijks uit. Is een wet koud ingevoerd, dan volgt alweer een wijziging of aanvulling. Daarnaast vergt het vinden van de juiste professionals in de huidige vraaggerichte markt veel tijd. Een sterk en efficiënt personeelsbeleid is dé uitdaging voor de komende jaren, zeggen de HR-specialisten van Verstegen HRM.

Op vrijdag belt een bedrijf voor een ontslagkwestie. Er moet een oplossing komen en wel voor dinsdag. Lisette Nieuwstraten, directeur en HR-specialist van Verstegen HRM, werkt in het weekend in samenspraak met de ondernemer de documenten en een voorstel uit. Op maandag bespreken ze de route met de betreffende medewerker. Zij is tevreden met het voorstel en gaat akkoord. Een mooi voorbeeld van een geslaagde missie, vinden Lisette Nieuwstraten en collega’s Esther Buitelaar en Esther Peeters. In veel gevallen hebben partijen zich in zo’n situatie allang in de loopgraven verschanst. Zeker nu de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) veel spelregels heeft veranderd.
“Aantonen dat een medewerker niet voldoet, vereist meer dan alleen dossiervorming”, vertellen de HR-specialisten. “Een werkgever moet een werknemer aantoonbaar faciliteren om het gewenste niveau te bereiken. Als er één onderdeel ontbreekt, kan de kantonrechter een streep door ontslag zetten of betaalt de werkgever een hoge ontslagvergoeding. 
De transitievergoeding, die sinds 1 juli 2015 in de plaats is gekomen van de voormalige kantonrechtersformule, maakt vertrek voor werknemers juist niet aantrekkelijker, want die pakt lager uit.”
Zo zijn er volgens Verstegen HRM veel verplichtingen die op de schouders van werkgevers drukken. De Wet verbetering poortwachter maakt bedrijven verantwoordelijk voor re-integratie bij ziekte en de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) verplicht werkgevers de relatie met zzp’ers helder in kaart te brengen. “Kleine en middelgrote bedrijven hebben doorgaans niet de expertise in huis om deze complexe regelgeving in hun beleid te integreren. Het is dan een voordeel als een externe HR-partner zaken met een open blik bekijkt en werkgever en werknemer hierin begeleidt.”

HR-scan


Verstegen HRM is begin 2016 toegevoegd aan de bestaande dienstverlening van Verstegen Accountants en Adviseurs, dat in Dordrecht, Amsterdam en Assen is gevestigd. Verstegen HRM adviseert en ondersteunt mkb-bedrijven op alle gebieden die met medewerkers te maken hebben. Het team HR-professionals werkt voor bedrijven en organisaties in vrijwel alle sectoren, zowel profit als non-profit. 
Het grootste deel van de klantenkring bevindt zich in Zuid-Holland, maar Verstegen HRM 
is niet gebonden aan provinciegrenzen. 
“Er staat bijvoorbeeld een HR-scan bij een bedrijf uit Veenendaal op de agenda”, vertelt Esther Peeters. “Met deze kosteloze service brengen wij in kaart in hoeverre een ondernemer het personeelsbeleid op orde heeft en benoemen we de aandachtspunten en eventuele risicogebieden. Vanzelfsprekend adviseren en ondersteunen wij werkgevers desgewenst bij de uitvoering en implementatie.”

 

Enorm netwerk


De experts van Verstegen HRM kiezen voor duurzame relaties. Een organisatie is naar hun mening niet geholpen met uitsluitend pleisters plakken, het personeelsbeleid moet duurzaam geborgd worden. “Mkb, zorginstellingen, tuinderijen in het Westland, we komen werkelijk overal”, geeft Lisette Nieuwstraten aan. “De vragen van bedrijven zijn variërend. Het kan om het opstellen van intern beleid en contracten gaan, begeleiding van langdurig zieken of ondersteunen van de gesprekkencyclus, maar we richten ons ook op werving en selectie, strategie en coaching.”
Elk vraagstuk omtrent medewerkers is aan ons toevertrouwd, benadrukt Lisette Nieuwstraten. “Omdat we voor alle sectoren werken, hebben we een enorm netwerk opgebouwd. Met die kennis en contacten kunnen we anderen weer vooruithelpen. Betrokkenheid kenmerkt ons alle drie. 
We verdiepen ons in de context van het 
bedrijf en blijven kritisch om de goede 
HR-oplossing te implementeren.”

Kritische vragen


Het jaar 2016 stond voor een flink deel in het teken van nieuwe wetgeving. Wet DBA zorgde er in eerste instantie voor dat zzp’ers in sectoren als industrie, transport en bouw opdrachten verloren. Sommige werkgevers wilden hoe dan ook een boete of naheffing voorkomen en kozen eieren voor hun geld. Een andere uitdaging was de WWZ, die voor een andere kijk op contractmanagement zorgde.
De ontwikkelingen vragen volgens Verstegen HRM om scherpe monitoring. “In arbeidsland draait het om de details. Bedrijven kunnen problemen voorkomen door te anticiperen, maar ook met een helder beleid. We streven altijd naar de meest optimale oplossing voor bedrijven én medewerkers. Afspraken over outplacement of opleiding kunnen een zwaar ontslagtraject met een hoge vergoeding voorkomen. Of vrijstelling van werk, zodat een medewerker alvast op zoek kan naar een andere baan.” 
Vrijwel niemand, hoe ervaren ook, beschouwt het voeren van functioneringsgesprekken als favoriet onderdeel van zijn of haar werk. Kritiekpunten bespreken en medewerkers stimuleren er iets mee te doen, is een kunst op zich. “Hoe kleiner het bedrijf, hoe lastiger het bespreken van functioneren is. Persoonlijke issues en contacten kunnen een rol spelen. Als onafhankelijk adviseurs worden wij niet gehinderd door die emoties. We kunnen objectief blijven en durven kritische vragen aan beide partijen te stellen.”

Aantrekkelijk werkgeverschap


De arbeidsmarkt kantelde halverwege vorig jaar naar de werknemerszijde. Het aantal vacatures bereikte in september het hoogste aantal sinds 2008, meldt het CBS. Verstegen HRM ziet een transparant personeelsbeleid als een belangrijke pijler voor de nabije toekomst. Aantrekkelijk werkgeverschap gaat volgens de HR-professionals het verschil maken. “Het totaalplaatje van loon, arbeidsvoorwaarden en ontwikkeling moet kloppen om de beste kandidaten aan te trekken en goede medewerkers te behouden”, zegt Esther Buitelaar. “Het mkb heeft over het algemeen minder promotiekansen dan het grootbedrijf, maar doorgroeien in de eigen functie, bijvoorbeeld door meer verantwoordelijkheden toe te voegen, biedt ook mogelijkheden.”
Blijf binden en boeien, voegt Esther Peeters toe. “Dat hoeft niet in een hoog salaris te zitten, je kunt ook denken aan andere vormen van beloning. Bedrijven onderscheiden zich met variabele arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden en verlofregelingen.” «

www.verstegenaccountants.nl

Tekst: Martin Neyt / Fotografie: Richard van Hoek

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.