Betere bank draagt bij aan een betere wereld

3 juli 2017 15:39

Betere bank draagt bij aan een betere wereld

Het is niet de vraag of ondernemingen duurzaam gaan werken, maar wanneer. De tijd van vrijblijvendheid ligt immers achter ons. De overheid stelt steeds meer eisen en ook grote bedrijven verlangen zichtbare inzet. ABN AMRO heeft duurzaamheid in zijn kernwaarden verankerd. De bank richt zich op thema’s waarin de ondernemer en diens omgeving centraal staan.

Laat er geen misverstand over bestaan, stelt Adriaan Elenbaas, commercieel directeur AMRO AMRO Drechtsteden-Gorinchem-Hoeksche Waard, de ‘bank anno nu’ werkt niet zomaar aan duurzaamheid met losstaande projecten, maar creëert een duurzaam DNA. “Onze bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen benadrukte onlangs dat zijn persoonlijke focus uit slechts twee onderdelen bestaat: strategie en duurzaamheid. Hij onderstreept daarmee de koers. De fase van ‘we moeten iets gaan doen’ ligt ver achter ons. In onze complete dienstverlening klinkt duurzaamheid door. Of dat nu over ons mobiliteitsplan gaat om in 2020 volledig klimaatneutraal te zijn, of de steun aan bedrijven die in de bouw van duurzame kantoren investeren.”ABN AMRO heeft zijn strategisch duurzaam beleid over verschillende aandachtsgebieden uitgerold. Allereerst is er de eigen bedrijfsvoering. Zo geldt Econic in Eindhoven, een nieuw innovatiecentrum van ABN AMRO, als testcase voor een volledig elektrisch wagenpark en praktisch gebruik van het ov. Econic is tevens de locatie waar intensief met zes vooruitstrevende start-ups wordt samengewerkt aan duurzaamheid en FinTech. Ook verbetering van de eigen kantoorgebouwen staat hoog op de agenda. Vorig jaar won de bank de prijs ‘duurzaamste bestaande kantoorgebouw’ voor het hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas. Aan de voorzijde van dit kantoor verrijst nu een circulair paviljoen genaamd Circl.

Verschil maken

Het zelfvoorzienende Circl kost wat bouw betreft meer dan een standaard pand, maar dat geld investeert ABN AMRO graag, zegt Wilco van Etten, algemeen directeur en directeur Bouw Zuid-Holland en Zeeland. “Dit is een stap op weg naar een betere bank die bijdraagt aan een betere wereld. Het paviljoen wordt een landmark, een duurzaam voorbeeld voor klanten en samenwerkingspartners. We hebben onze klanten ook gevraagd mee te offreren voor de bouw van Circl. ABN AMRO benadert duurzaamheid in samenhang met ondernemers en hun omgeving. Voor aantoonbaar duurzame innovatie van bedrijven, verstrekken we bijvoorbeeld een rentekorting op de lening. Ons Social Impact Fonds is er voor bedrijven die maatschappelijk het verschil maken. Je kunt denken aan werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of het toegankelijk maken van het ov voor mensen met een beperking.”

Circulaire economie

ABN AMRO voldoet als eerste grootbank in Nederland aan de strenge normen van milieumanagementsysteem ISO 14001. De certificering zegt iets over de wijze waarop de financiële instelling energieverbruik terugdringt en de CO₂-footprint verkleint, maar gedragsverandering bij medewerkers voert volgens Wilco van Etten de boventoon. “Er ontstaat een duurzaam bewustzijn. Het mooie is dat jongere medewerkers er al mee opgroeien. We zien een circulaire economie, een systeem zonder afval en verspilling, als model voor de toekomst. Geld verdienen en circulariteit gaan hand in hand, we moeten alleen anders naar productie en dienstverlening kijken.” Het streven naar een circulaire economie betekent enerzijds dat bedrijven die zich daarvoor inspannen op ondersteuning kunnen rekenen. Anderzijds wil ABN AMRO duurzaamheidsrisico’s uitsluiten, dus legt de bank activiteiten van bijvoorbeeld kredietaanvragers onder de loep. “Duurzaam werken is geen trend”, geven Van Etten en Elenbaas aan. “Een aantal jaren geleden dachten sommige bedrijven nog ‘het zal mijn tijd wel duren’, maar inmiddels moeten ze hun footprint vermelden om nog voor opdrachten in aanmerking te komen. Duurzaamheid wordt de norm.”

Onderscheidende regio

Het regionaal bedrijfsleven heeft volgens Adriaan Elenbaas kansen om zich duurzaam te onderscheiden. Hij wijst op de recente lancering van de Economic Development Board (EDB) in de Drechtsteden, een platform waar overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen aan economische ontwikkeling werken. “De regio onderscheidt zich op maakindustrieel en maritiem gebied, dat mag met trots worden uitgedragen. De komende jaren willen we de vertaalslag maken naar smart industry, continue innovatie en ambitieus onderwijs. Het Nederlandse bedrijfsleven staat bekend om zijn innovatieve oplossingen, dat kan ook voor duurzaamheid gaan gelden. Het moet een sterk exportproduct worden. In de tussentijd hopen we dat de nieuwe coalitie een heldere paragraaf over MVO in de plannen opneemt. Zet eens een stip op de horizon, dan weten ondernemers waar ze aan toe zijn.” «

www.abnamro.nl

Tekst: Martin Neyt / Fotografie: Richard van Hoek

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.