Je bedrijf overdragen, hoe doe je dat?

18 oktober 2017 08:56

Je bedrijf overdragen, hoe doe je dat?

De economie trekt aan en ondernemers hebben er weer zin in. Maar er zijn ook ondernemers die er wel klaar mee zijn. Je bedrijf overdragen is populair, maar hoe doe je dat? “Begin vooral op tijd,” zeggen Michel Duijm en Jack van der Voorn.

bedrijf overdragenNu we uit de crisis komen, gaat alles over groei bij bedrijven en ondernemers die doorpakken. “Je hoort minder over ondernemers die willen stoppen, maar die zijn er ook volop,” stelt Michel Duijm. Hij is directeur-eigenaar van Bouwer & Officier, accountants en belastingadviseurs. “Uit onderzoek blijkt dat vijftien tot twintig procent van de mkb’ers willen stoppen binnen nu en vijf jaar.”

In de meeste gevallen gaat het om natuurlijk verloop, legt hij uit. “Oudere ondernemers willen ook met pensioen. Het liefst willen ze hun onderneming overdragen, niet beëindigen. Dat moet je wel goed voorbereiden.”

Bouwer & Officier is al veertig jaar gevestigd op de Rijndijk in Hazerswoude. Michel nam het bedrijf in 2007 over. Jack is sinds januari van dit jaar in de zaak gekomen, nadat hij eerder actief was als zelfstandig accountant en fiscalist.

Beiden begonnen hun carrière bij Ernst & Young. Michel werkte ook lange tijd in het bedrijfsleven als financieel directeur.

Door hun jarenlange ervaring in het mkb fungeren ze als vertrouwenspersonen voor hun klanten. “Je bent een soort huisdokter,” zegt Michel. “Je wordt overal bij betrokken en je weet van alle ontwikkelingen. Er speelt altijd wat, met personeel, met investeringen, met het pand. Op zulke momenten wordt je als eerste door de klant gebeld.”

Jack legt uit dat advies tegenwoordig het allerbelangrijkste is. “Administratie is met de huidige automatisering een standaard product geworden. Het gaat om wat er daarna komt. Adviseren hoe zaken aan te pakken, proactief met de klant meedenken.”

Michel vervolgt: “Omdat dit bedrijf al veertig jaar hier gevestigd is, en een trouwe klantenkring heeft, zijn er ook binnen ons klantenbestand een aantal ondernemers die hun zaak willen overdragen. Daarin geven we veel advies.”

“Het eerste advies daarbij is: begin op tijd. Bij bedrijfsoverdracht is het verstandig om vijf jaar van tevoren te beginnen met maatregelen treffen. Dan kun je zorgen dat je niet tegen gigantische fiscale afrekeningen aanloopt. Je moet termijnen aanhouden voor regelingen en schenkingen. We merken soms dat er veel te laat begonnen wordt.”

Michel ziet de voordelen van het beschikbaar komen van gevestigde bedrijven. “Dat veel mkb’ers hun onderneming willen overdragen, is goed nieuws voor veel starters. De slagingskans bij overname is groter dan bij het opzetten van een nieuw bedrijf.”

Er zijn ook ondernemingen die te lijden hebben gehad van de crisis, minder winst hebben gemaakt. “Dat nadeel heeft voor de koper en overdracht binnen de familiesfeer ook zijn voordelen,” verklaart Jack “Denk dan aan hoogte van de financiering en eventuele belastingclaim.”

Tal van zaken rond bedrijfsoverdracht kun je prima regelen. Je goed laten adviseren is hierbij van groot belang, vindt Jack. “In geval van familieoverdracht, als je een onderneming wilt schenken aan een kind, dan moet dat kind wel op de loonlijst staan. Ook zaken rond het testament moeten goed geregeld zijn. Sowieso moet elke ondernemer een goed testament hebben.”

Michel vertelt dat ook mkb’ers die nog geen klant bij Bouwer & Officier zijn, over deze en andere zaken advies kunnen vragen. “We hebben een regiofunctie, zijn laagdrempelig en informeel. Kom gewoon een kop koffie drinken, de deur staat open.” «

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.