Houten kinderopvanginrichting: duurzaam én veilig

4 januari 2021 11:07

Houten kinderopvanginrichting: duurzaam én veilig

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid ook veiligheid een reden om houten meubilair te overwegen.

Duurzaamheid speelt inmiddels een belangrijke rol in de wereld. Of het nu gaat om circulaire economie, de ‘deeleconomie’ of om materialen die lang meegaan en daardoor duurzaam zijn, we zijn er allemaal mee bezig. Die duurzaamheid is ook een thema binnen de inrichting van bedrijven en instellingen. Bij kinderopvang, kinderdagverblijven en basisscholen is dat ook aan de orde. Hout is een rode draad die daar doorheen loopt. Waarom eigenlijk?

Daar zijn meerdere redenen voor:

1. Door de natuurlijke uitstraling geeft hout rust

2. Beschadigingen in hout gebeuren minder snel, zijn vaak minder ingrijpend dan bij kunststof en kunnen vaker worden hersteld

3. Hout is in vele opzichten veiliger dan kunststof, waaronder bij brand (jawel!)

4. Hout is biologisch afbreekbaar

Rust: een van de 3 R’s

We kennen allemaal de 3 R’s: rust, reinheid en regelmaat. Natuurlijke materialen brengen rust in een omgeving die al gauw veel prikkels oplevert. Of het nu de drukte van de kinderen zelf is of kleurige tekeningen en speelgoed, hout zorgt voor een basis die rust uitstraalt.

Beschadigingen? Geen probleem

Omdat hout van zichzelf structuur heeft, vallen kleine beschadigingen niet snel op. Onregelmatigheden horen zelfs bij een natuurlijk product, geven het een levendige uitstraling en zijn indien nodig goed te herstellen. Bij kunststof betekent een barst veelal het einde van de levensduur, terwijl hout na een eventuele reparatie nog lang mee kan gaan. Over duurzaam gesproken.

Veiliger dan kunststof

Kinderen zijn zich nog niet bewust van gevaren. Daarnaast steken baby’s, peuters en kleuters nog veel dingen in hun mond. En hoewel hout uiteraard beter niet kan worden doorgeslikt, is het doorslikken van kunststof al gauw zorgelijker. Ook ontstaan er sneller scherpe uitsteeksels op kunststof wanneer het beschadigd wordt, waardoor de kans op verwondingen groter is. Terwijl je nooit kunt uitsluiten dat er iets misgaat, durven we wel te stellen dat hout een veiliger omgeving creëert dan kunststof.

Zeker bij brand. Jazeker, bij brand is kunststof gevaarlijker dan hout. We zijn geneigd aan te nemen dat hout vanwege de brandbaarheid gevaarlijk is, maar niets is minder waar. Uit diverse proeven blijkt dat het veel langer duurt voordat hout echt brandt, terwijl kunststof veel sneller in vlammen opgaat.

Er zijn verschillende proeven gedaan die aantonen dat hout veiliger is dan kunststof en zelfs metaal in geval van brand:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=aDNPhq5ggoE[/embed]

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=G-J86Ka9MkQ[/embed]

Kunststof kan bij brand ook voor nare brandwonden zorgen omdat het smelt en in de huid brandt.

Én biologisch afbreekbaar

Van boom naar hulpstof tot meubel; zelfs na het verstrijken van de levensduur heeft hout nog waarde, omdat het niet alleen biologisch afbreekbaar is maar ook energie kan leveren bij recycling. Toegevoegde waarde in elke stap dus.

Helemaal geen gek idee dus om voor de inrichting van kinderdagverblijven, kinderopvang en basisscholen te kiezen voor houten meubels en houten speelgoed. Je kiest voor duurzame, veilige meubels met een uniek karakter.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.