Uw drone is gevlogen…

17 juli 2017 15:31

Uw drone is gevlogen…

afbeeldingen/foto_7_opt.jpgHet gebruik van drones neemt snel toe. De bloembollenvelden zoemen van nieuwsgierig vliegende apparaten. De velden worden vervolgens thuis op de computer bekeken. Ook het professionele gebruik neemt toe. Politie, brandweer, verzekeraars en uiteraard fotografen. Om zicht te houden op een uitslaande brand. Of inspectie van tunnels, grote riolen of hoogspanningsmasten. Kortom de mogelijkheden zijn schier oneindig. Maar wat zijn eigenlijk de regels? En wat als een drone neerstort of schade veroorzaakt?

 

Regels

Er zijn regels voor het particuliere gebruik:

- De drone moet minder wegen dan 25 kilo (het maximum wordt waarschijnlijk 4 kilo!)

- De bestuurder moet de drone in de vlucht altijd kunnen zien; niet hoger dan 120 meter

- Er mag niet boven bebouwing en boven mensenmenigten worden gevlogen

- De bestuurder geeft voorrang aan ieder luchtvoertuig dat geen drone is.

- En er hoeft geen vluchtplan te worden ingediend

- Let op: lokaal kunnen er aanvullende regels gelden. Zo mag in bepaalde gebieden absoluut niet worden gevlogen en deze no-fly zone geldt bijvoorbeeld ook rondom Schiphol en de noordelijke helft van de Bollenstreek valt daaronder.

Voor het beroepsmatige gebruik gelden andere regels. Belangrijkste is dat commercieel vliegen verboden is tenzij er een vergunning is. Deze vergunning wordt afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en deze wordt afgegeven als er aan een aantal vereisten is voldaan. De man met de afstandsbediening heet nu geen gebruiker meer, maar is nu een piloot! De piloot moet een opleiding hebben gehad, de drone moet aan bepaalde technische eisen voldoen, er moeten noodscenario’s voorhanden zijn en er is verplichte verzekering.

Tot slot met de gebruiker / piloot ook rekening houden met de informatieplicht. Ten minste vijf dagen van tevoren moet het vluchtplan worden ingediend bij de luchtverkeersleiding van Schiphol (een zogenaamde Notice to Airmen (Notam). De beroepsmatige piloot mag –in tegenstelling tot de particulier- vliegen boven mensenmenigten of over een industriegebied, over kunstwerken etc..

Een mooi voorbeeld van een innovatieve toepassing van een drone is de ambulance-drone ontwikkeld door de TU Delft. Deze vliegende AED (Automated External Defibrillator) kan de overlevingskansen van mensen met een hartaanval fors verbeteren. Helaas is dit systeem door diverse oorzaken nog niet in gebruik.

Als met al is het vliegen met drones aan regels gebonden. En als u zich niet aan deze regels houdt, dan hebben we in Nederland de politie die een boete kan uitdelen.

De drone doet niet wat ik wil..

Als u met de drone schade veroorzaakt aan anderen is het goed om te weten of er een verzekering is. Bij recreatief gebruik heeft u meestal dekking op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Deze dekt in de meeste gevallen schade door drones of modelvliegtuigen tot een gewicht van 20 of 25 kilo. Check wel even de polisvoorwaarden omdat er juist bij schade door vliegend, rijdend of varend materieel verschillen zijn.

Bij bedrijfsmatig gebruik geldt een verplichte apart af te sluiten verzekering. De bedrijfsmatige variant van de aansprakelijkheidsverzekering kent geen dekking voor schade door luchtvaartuigen. Dus let op: ook al huurt u een bedrijf in dat met de drone een promotiefilmpje maakt van uw bedrijf, vergewis u ervan of dit bedrijf een verzekering voor het vliegen met drones heeft.

Wilt u meer weten over het vliegen met drones, kijk dan ook even op de website van het ministerie van infra of op de site van het verbond van verzekeraar (zicht op drones) voor meer informatie. «

George Hoogkamer is directeur van Hoogkamer Assurantiën en Hoogkamer Consultancy te Lisse. George is voorzitter Alverha en bestuurslid bij Bedrijfsleven Bollenstreek

www.hoogkamer-assurantien.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.