“Het tekort aan vakbekwaam technisch personeel is nijpend!”

17 juli 2017 15:54

“Het tekort aan vakbekwaam technisch personeel is nijpend!”

Het aantal mensen dat op dit moment langdurig zonder werk zit, is historisch laag. De cijfers worden door de politici bejubeld. “Het gaat goed! En op de meeste vlakken is dat ook zo maar vooral in de technische beroepen is een ernstig tekort ontstaan en dat is absoluut nijpend aan het worden”, zegt Misha Schmidt manager werkgeversdienstverlening .

Emma Colijn, adviseur werkgeversdiensten en projecten van het Werkgevers Servicepunt Holland Rijnland en Midden-Holland onderschrijft dit. “Het vak heeft een imagoprobleem en wordt door studenten maar al te vaak opzij gezet.” Emma en Misha pleiten dan ook voor een betere samenwerking tussen ondernemers en onderwijs om het tekort snel op te lossen.

Het Werkgevers Servicepunt is onderdeel van het UWV en is gericht op ondernemers in de regio. Misha Schmidt: “De vraag van ondernemers staat centraal, wij ondersteunen, adviseren en begeleiden naar werk. Als WSP hebben we regelmatig overleg met ondernemers om aan die vraag te kunnen voldoen. Wat speelt er en wat is er nodig. Daardoor kunnen we snel schakelen op het gebied van omscholing bijvoorbeeld.”

Vacatures en geen mensen

En dat is hard nodig want de vraag naar technisch geschoold personeel is hoog. “We hebben een bak vol vacatures maar geen mensen”, vervolgt Schmidt. “Vooral de zogenaamde ‘vuile’ techniek is niet populair. Loodgieters zijn bijvoorbeeld hard nodig maar ook installatietechnici, elektrotechnici en ICT’ers. Die vraag zal alleen maar groter worden nu veel woningen in Nederland van het gas afgesloten worden en er massaal op elektrisch wordt overgegaan.

Dan heb je technici nodig, niet alleen voor het ombouwen maar ook voor onderhoud en service. Maar ook op andere vlakken als verduurzaming van woningen, onderhoud, alternatieve energie, zijn technici veel gevraagd. De markt is snelgroeiende en er zijn nu al meer dan genoeg banen maar het onderwijs is daar niet op ingericht.”

Imago

Schmidt en Colijn constateren dat deze vakken vooral een imagoprobleem hebben. “Men weet niet meer wat het vak van elektricien bijvoorbeeld inhoudt en daar zit vooral een mismatch”, gaat Emma Colijn verder. “Hoe belangrijk dat is, hebben we gemerkt toen we voor een groot bedrijf op zoek waren naar buschauffeurs. Geen enkele sollicitant reageerde op de vacature. Er is toen een film gemaakt over het beroep. Wat doet een buschauffeur allemaal? Die film hebben wij voor een groep werkzoekenden van het UWV gedraaid en aan het eind meldde de helft van de aanwezigen zich aan. Ze hadden zich nooit gerealiseerd wat het vak inhield.” Misha Schmidt vult aan: “Datzelfde geldt voor de technische functies. Studenten weten niet dat veel technische handelingen tegenwoordig voor een groot deel via de computer worden uitgevoerd. Ze willen geen vuile handen en kiezen dus niet voor het vak. Dat is niet nodig maar dat moet je wel kunnen overbrengen.”

Ongeschoold

Emma en Misha maken zich ook zorgen over de grote groep ongeschoolden die niet aan het werk komt. Emma Colijn: “Mensen die om de een of andere reden niet hebben doorgeleerd en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Een groep die buiten de boot valt en dat is jammer want juist voor hen is de techniek ideaal omdat de omscholing snel gaat. Zo hebben we bij een grote energieleverancier het ‘slimme meter project’ begeleid. Ze zochten mensen voor installatie en controle. De opleiding werd intern gegeven en de deelnemers kwamen via ons. Zo hebben we samen een grote groep werkzoekenden, waaronder ook 50-plussers, aan het werk kunnen helpen. Dat willen we in de techniek ook realiseren maar dan hebben we de samenwerking tussen ondernemers en het onderwijs nodig.”

Samenwerken

Er zal samen met het onderwijs en de ondernemers naar oplossing gezocht moeten worden. We weten wat er op de arbeidsmarkt speelt maar weten ook dat het onderwijs daar niet adequaat op reageert. Misha Schmidt: “Het is zaak dat het onderwijs veel meer en flexibeler inspeelt op de vraag van de arbeidsmarkt. Wij hebben een bak vol met werkzoekenden in de grafische wereld maar banen zijn er bijna niet. De markt is voldaan terwijl er jaarlijks meer afgestudeerden bij komen. Aan de andere kant is er dat tekort in de techniek waar bijna geen studenten voor zijn. Het is belangrijk dat ondernemers en onderwijs hierin gaan samen werken want die ondernemer kan wel grootse plannen hebben, als er geen mensen zijn die hiervoor worden opgeleid, mis je de boot.”

Het Werkgevers Servicepunt heeft veel informatie over de arbeidsmarkt. Op de website wsphollandrijnland.nl is de laatste informatie te vinden. “Wij praten met ondernemers en werkzoekenden. Wij weten wat er speelt. De wil om te werken en het talent is er onder de mensen maar de juiste opleiding en actuele informatie over de arbeidsmarkt is daarbij cruciaal. Wij pleiten voor een samenwerking tussen onderwijs en ondernemers. Ga om de tafel zitten, werk aan het imago van bepaalde beroepen, kijk waar de mogelijkheden zijn, wat er nodig is om die plannen te realiseren en hoe de voorbereiding moet lopen. Het is cruciaal dat zowel onderwijsinstellingen als ondernemers hierin flexibel zijn. Het tekort aan technisch personeel is zo hoog opgelopen omdat er niet flexibel op gereageerd is. Het probleem is niet nieuw maar toen er aan de bel getrokken werd, is er gewoon niet op gereageerd. Dus sluit de ogen niet voor ontwikkelingen maar beweeg mee, alleen dan is groei mogelijk! Het Werkgevers Servicepunt wil hier graag een steentje aan bijdragen”, besluit Misha Schmidt. «

Werk.nl/werkgeversservicepunt

www.uwv.nl

Tekst & fotografie: René Zoetemelk

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.