Leonoor van den Burg

18 oktober 2017 08:56

Leonoor van den Burg

Of ze vader Leen wilde opvolgen als algemeen directeur? Leonoor van den Burg-Duivenvoorde (41) stapte in 2005 in het familiebedrijf C.J.Duivenvoorde. Opgeleid voor de grafische sector, zat ze opeens in de baggerwerken en zandzuigers. Toen er een paar loodsen leeg bleken te staan, begon ze daar een warehouse.

De historie

C.J. Duivenvoorde Grond-, Weg- en Waterwerken werd in 1946 opgericht door grootvader Kees met één zandzuiger. Hij had destijds veel werk aan het omzetten van de grond in de bollenstreek. De kalkrijke zandgrond op een paar meter diepte was heel geschikt voor bloembollen. Later ontwikkelde het bedrijf zich tot baggeraar. De zonen van Kees, Jan en Leen, kwamen in de zaak als firmanten. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer bij C.J. Duivenvoorde. Het is uitgegroeid tot een internationale onderneming met projecten in binnen- en buitenland.

Het uitbaggeren van de onderdoorgang van de A4 onder de Oude Rijn bij Leiden, was een doorbraak voor het bedrijf. Inmiddels wordt samengewerkt met veel grote Nederlandse infra- en waterbouwbedrijven, zoals KWS, Boskalis, Van Oord, Heijmans en Arcadis.

De bedrijven

“Natuurlijk ben ik opgegroeid met het familiebedrijf,” zegt Leonoor. “Maar toen ik er zelf kwam werken, was dat een heel ander verhaal.” Leonoor leidt het bedrijf samen met haar neef Patrick Duivenvoorde. Hij is technisch directeur, Leonoor is algemeen en commercieel directeur. “Mijn ouders, mijn oom, mijn tante, iedereen zat destijds in de zaak. Mijn oom en tante gingen met pensioen en ik kwam erbij, met de bedoeling dat ik mijn vader zou gaan opvolgen. Ik was 29 en in verwachting van ons eerste kind. Ik ben nog gauw een cursus boekhouden gaan volgen en heb hoogzwanger examen gedaan.”

In het begin viel het niet mee. “Ik kwam uit een dynamische baan in Amsterdam. Na de grafische MTS heb ik als ordermanager gewerkt bij drukkerijen. Opeens zat ik in een kantoor met een halve kast met mappen en een computer. Op het terrein gebeurde niets. Ik ging halfdood, haha. Dochter Sophie was inmiddels geboren en lag in de maxi cosi op het bureau. We keken elkaar aan. Waar ben ik aan begonnen, dacht ik.”

Leonoor besluit, samen met Patrick, de onderneming een nieuwe boost te geven. “We hebben het bedrijf opnieuw ingericht en taken herschikt. Ik heb me het bedrijf eigen gemaakt. Maar dat doodse bedrijventerrein zat me nog steeds niet lekker. Er waren een paar loodsen die al twee jaar leeg stonden. Daar ben ik toen Duivenvoorde Opslag begonnen: warehousing-logistics.”

Inmiddels is de situatie totaal veranderd. “Het is hier nu net een bubbelbad, het bruist en het schuimt, haha.”

De familie

“De familie en de bedrijven zijn nauw met elkaar verbonden,” zegt Leonoor. “Zowel bij de ‘natte tak’, C.J. Duivenvoorde, als bij de ‘droge tak’, het warehouse.”

Ze is samen met echtgenoot Ton directeur/eigenaar van Duivenvoorde Opslag. “We hebben het samen opgericht. Ton leidt het warehouse en is stand by voor de kinderen. Ik moet regelmatig voor de ‘natte tak’ naar het buitenland en kan bij dat bedrijf niet parttime werken. Ton is flexibeler en kan dingen opvangen voor de kinderen.”

De twee dochters, 11 en 13 jaar, groeien op met de familiebedrijven. Ze gaan mee naar de zaak, net als Leonoor vroeger meeging met haar ouders. “Als we soms op zaterdag allemaal moeten bijspringen in het warehouse, omdat er een mailing uit moet, helpen ze mee,” zegt Leonoor. “Helpen inpakken, koffie en thee zetten.”

De tweelingzus van Leonoor, Antoinette, werkt buiten het familiebedrijf. Zij is interieur-architecte. “Ze is mijn styliste, mijn klankbord en mijn coach.” Met een knipoog: “Ik wist niet wat ik aan moest voor de fotoshoot, zij heeft me aangekleed.”

Het strand

Leonoor woont en werkt in Noordwijkerhout, waar ook de bedrijven zijn gevestigd. Vlakbij het strand van de Langervelderslag, waar ze regelmatig te vinden is. “Als ik er even uit wil op de zaak, ga ik naar het strand. Dan neem ik mijn laptop mee en onze hond James. Even lekker spelen met de bal en dan werken bij Strandplaats Nederzandt, daar mag de hond ook mee.”

Zee en strand zorgen altijd weer voor inspiratie, zegt ze. “Zand en water, daar is alles mee begonnen. De historie van ons bedrijf ligt daar. Het strand is mijn favoriete plek. Even je hoofd leegmaken en dan weer fris aan de slag.”

De toekomst

Allebei haar ondernemingen doen het heel goed. Sinds haar start in 2005 is de omzet van C.J. Duivenvoorde verdrievoudigd. Het bedrijf werd veilig door de economische crisis geloodst en doet goede zaken als partner van alle grote infra/waterbouwbedrijven. Er worden projecten uitgevoerd in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook Duivenvoorde Opslag, het warehouse, is succesvol met jaarlijkse groei en een groot, landelijk klantenbestand.

“Ik filosofeer graag over de toekomst,” zegt Leonoor. “Voor beide bedrijven zijn nog veel mooie uitdagingen. Voor C.J. Duivenvoorde denk ik dan aan de klimaatverandering en de vraagstukken rondom waterhuishouding en ontwikkelingen in de bouw en infra. Innovatie wordt steeds belangrijker. Voor de warehousing willen we het proces van de orderafhandeling steeds efficiënter en klantgerichter maken.”

Ze geniet van haar leven en haar werk: “Ik heb al veel mooie mensen ontmoet, bijzondere ervaringen opgedaan, veel dingen geleerd. Daar wil ik graag mee doorgaan.”

www.cjduivenvoorde.nl

www.opslagbv.nl

Tekst: Morvenna Goudkade / Fotografie: Ruud Voest

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.