Gepubliceerd op 7 februari 2019

Yara Sluiskil steunt voedselbank Zeeuws-Vlaanderen

Yara, producent van minerale meststoffen, doneert duizend kilo aardappelen en schenkt de overgebleven kerstpakketten aan Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen. Voor Yara is het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de armoede die heerst in de wereld, ver weg maar ook dichtbij. Momenteel gaan wereldwijd iedere avond 820 miljoen mensen met honger slapen, zij hebben minder dan één maaltijd per dag. In de regio kennen we niet meer wat echte honger is, maar er zijn wel heel wat mensen die ’s morgens opstaan met de gedachte: ‘Hoe kom ik vandaag rond met de boodschappen en voed ik mijn gezinnetje?’

De missie van Yara sluit precies aan op deze uitdagingen “Responsibly feed the world and protect the planet”. “Ook dit jaar zijn niet alle kerstpakketten opgehaald tijdens de uitreiking en die willen wij toch graag een mooie bestemming geven. Door ze te schenken aan de voedselbank zijn veel gezinnen geholpen met dagelijkse boodschappen en een extraatje. De blije gezichten die dat oplevert zijn hartverwarmend, maar laten ook zien hoe broodnodig deze hulp is”, legt Michèle Koch van Yara Sluiskil uit.

Miriam Hemelsoet van Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen is blij met de steun van Yara Sluiskil. “We krijgen elk jaar een bijdrage van Yara en vinden dit een mooi initiatief. De economie in onze regio trekt aan, maar de armoede lijkt niet afgenomen te zijn als we de cijfers bekijken. Wij staan voor de enorme uitdaging om wekelijks meer dan 500 pakketten samen te stellen. Met de steun van bedrijven zoals Yara Sluiskil kunnen we dat doen.”

Het initiatief is een lokale invulling van de wereldwijde opgave om iedereen van voldoende gezond voedsel te voorzien. Minerale meststoffen spelen een belangrijke rol in het voeden van de mensheid. Zonder minerale meststoffen zou er 50% minder voedsel op aarde beschikbaar zijn, terwijl er in 2050 juist 60% meer voedsel moet zijn om alle mensen te kunnen voeden. De uitdaging is om de productie en verwerking van voedsel zo efficiënt mogelijk te doen. Dat begint bij schone productieprocessen en eindigt bij zo min mogelijk verspilling en optimaal hergebruik.

“De Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen is niet meer weg te denken uit onze regio. We verstrekken pakketten aan gezinnen die tot de allerarmsten behoren. We zijn voor het grootste deel afhankelijk van wat we aangeboden krijgen vanuit de landelijke werving, overschotten bij andere voedselbanken en wat we ophalen bij regionale supermarkten. Op deze wijze dragen we ook een beetje bij om verspilling van voedsel tegen te gaan”, aldus Miriam Hemelsoet.

Onze partners