Wat voor verschil kan handdroging maken op het gebied van duurzaamheid?

2 maart 2017 12:12

Wat voor verschil kan handdroging maken op het gebied van duurzaamheid?

Na een toiletbezoek wassen en drogen we allemaal onze handen. Hier zijn uiteraard meerdere manieren voor. De handen kunnen onder andere gedroogd worden met een blower, met papieren doekjes en met een katoenen handdoekrol. Uit onderzoek blijkt dat een katoenen handdoekrol de meest duurzame manier is om je handen te drogen.

Als er wordt gekeken naar de gehele levensduur bij het handen drogen met katoen, dan is er namelijk sprake van 48% minder energiegebruik dan bij het drogen van de handen met papier. Dit werd bevestigd in een wetenschappelijke studie in opdracht van de Textile Service Trade Association (WIRTEX) en de European Textile Service Association (ETSA). Het energie-intensieve productieproces van papier is een belangrijke factor die hier aan bijdraagt.

 

Verschil katoen en papier

Katoenen handdoekrollen creëren tot 95% minder afval dan papieren handdoeken. Maar wat voor een verschil kan handdroging echt maken op het gebied van duurzaamheid? Wanneer we alleen naar Nederland kijken, dan is er al sprake van bijna 17 miljoen mensen die hun handen meerdere keren per dag wassen op het werk, in restaurants en in openbare toiletten. Dit zorgt alles bij elkaar voor veel afval.

Een katoenen handdoekrol is een 100% natuurproduct en daarom dus 100% biologisch afbreekbaar. Meer dan 25.000 mensen kunnen hun handen drogen met slechts 1 katoenen handdoekrol. Dit is mogelijk omdat er per handdoekrol 110  keer de handen gedroogd kunnen worden. Verder kan een handdoekrol 235 keer gewast worden met behoud van kwaliteit. Na iedere wasbeurt kunnen de rollen steeds opnieuw worden ingezet. Bij een levensduur van circa 235 wasbeurten is een katoenen rol van 35 - 40 meter vergelijkbaar met ± 85.000 papieren servetten en ongeveer 133 kg aan papierafval. Een katoenen rol levert circa 1,5 kg afval en wordt 100% hergebruikt. Hieruit blijkt er een groot verschil in gebruik en afval tussen katoen en papier.

Rollen die gedeeltelijk worden afgekeurd (slijtageplekken en gaten) en niet door de kwaliteitscontrole komen, worden door de verstelafdeling vakkundig hersteld. De bruikbare delen van een afgekeurde rol worden samengevoegd tot een nieuwe handdoekrol. Een gedeelte van de handdoekrol wordt blauw geverfd en ingezet binnen de industrie (metaal en automotive). Een uitgekiend wasproces, een zorgvuldig transport, oog voor opslag bij de klant en een door passie gedreven herstelafdeling liggen ten grondslag aan het verlengen van de levensduur van rol.

Tweede leven katoen

Zoals gezegd is er bij katoenen handdoekrollen dus vrijwel geen afval.  De handdoekrollen die niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen worden namelijk centraal opgeslagen als grondstof voor de productie van (reinigbare) dweilen en poetsdoeken. Door dit tweede leven worden alle katoenvezels compleet uitgenut. Het katoen dat aan het einde van de cyclus resteert, wordt aan de natuur teruggegeven of dient als brandstof (energie) voor de productie. Op deze manier wordt er maximaal rekening gehouden met het milieu.

Lees meer op http://www.nl.cws.com/nl-NL/blog/duurzaamheid-wat-het-verschil-tussen-katoen-en-papier

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.