Zeeuws Klimaatfonds goed alternatief voor ‘Sjoemelstroom’

15 mei 2017 09:22

Zeeuws Klimaatfonds goed alternatief voor ‘Sjoemelstroom’

Veel Zeeuwse bedrijven denken goed bezig te zijn door groene stroom in te kopen. Groene stroom komt immers uit duurzame energiebronnen en geeft geen CO2-uitstoot, zo is het idee. De praktijk is echter anders; een fors deel van zogenaamde groene stroom komt gewoon uit kolencentrales en wordt met een wisseltruc ‘vergroend’. Sjoemelstroom dus. Omdat er nog te weinig echte groene energie (uit zon, wind of water) beschikbaar is, biedt het Zeeuws Klimaatfonds een alternatief voor echte CO2-compensatie met duurzame energieprojecten uit eigen streek.

Het verhaal achter de sjoemelstroom is best ingewikkeld. Dat heeft te maken met complexe afspraken die binnen de EU gemaakt zijn voor de productie en registratie van groene energie. Duurzame energieprojecten die groene stroom produceren, krijgen ‘Garanties van Oorsprong’ (‘GvO’) toegekend. Die mogen apart op de markt gebracht worden. Ook aan een land als Noorwegen, dat al generaties gebruikmaakt van waterkracht voor de productie van elektriciteit, wordt zo jaarlijks een groot volume aan GvO’s toebedeeld. Door stroom uit sterk vervuilende Nederlandse kolencentrales in combinatie met GvO’s uit Noorwegen te verkopen, ontstaat een pakket waarop het etiket ‘groene stroom’ geplakt mag worden. Deze praktijk is (hoe lang nog?) toegestaan binnen de Nederlandse wet- en regelgeving, maar staat wel steeds sterker ter discussie. Iedereen voelt aan z’n klompen aan dat we de klimaatdoelstellingen niet gaan halen door ‘slimme’ boekhoudkundige schijnconstructies in stand te houden.Het Zeeuws Klimaatfonds biedt al ruim vijf jaar een alternatief voor bedrijven en (overheids)instellingen die echt werk willen maken van het terugdringen van hun CO₂-uitstoot.

CO2-uitstoot compenseren

Via het Zeeuws Klimaatfonds kunnen bedrijven hun CO₂-uitstoot compenseren. Dat geldt niet alleen voor de CO₂-uitstoot van het stroomverbruik, maar ook voor die van gas en vervoersbrandstoffen. Met een (quick)scan kan op basis van het jaarlijks energieverbruik de CO₂-uitstoot van een bedrijf of instelling worden bepaald. Deze CO₂-uitstoot kan geheel of gedeeltelijk via het fonds gecompenseerd worden. Dat kost 25 euro per ton CO₂. (Om een idee te geven, dat is de hoeveelheid CO₂ die een personenauto uitstoot bij een rit naar Gibraltar en terug).

Met het geld van het fonds worden duurzame energieprojecten in Zeeland mogelijk gemaakt die anders niet of moeizaam van de grond zouden komen omdat ze financieel niet interessant genoeg zijn. Voorbeelden van zulke projecten zijn zonnepanelen op Zeeuwse scholen, sportaccommodaties en brandweerkazernes. Het fonds heeft er inmiddels tientallen mogelijk gemaakt. De laatste tijd zijn vooral zogenaamde ‘postcoderoosprojecten’ populair (zie elders in dit nummer). De bijdrage van het fonds in dit type projecten is ongeveer 10% van het investeringsbedrag.

Ook voor het mkb

Maar ook Zeeuwse mkb-bedrijven kunnen gebruikmaken van het fonds. Wie zonnepanelen wil installeren, kan bij het fonds aankloppen voor een bijdrage. Daarmee komt de terugverdientijd van zo’n systeem in de buurt van de vijf tot zes jaar te liggen, terwijl de verwachte levensduur zeker 25 jaar is. Een aantrekkelijke optie dus. Daarnaast biedt het fonds in samenwerking met AgriSneltank een klimaatpas aan, waarmee de CO₂-uitstoot van het wagenpark gecompenseerd kan worden.

Brede steun

Het Zeeuws Klimaatfonds krijgt steeds meer steun van bedrijven en de overheid. Vijf Zeeuwse gemeenten compenseren hun CO₂-uitstoot al via het fonds en anderen overwegen het. Op nationaal niveau is dit jaar een Green Deal Nationale Koolstofmarkt tot stand gekomen; een erkenning van het pionierswerk van het Zeeuws Klimaatfonds. «

Zeeuws Klimaatfonds

E-mail info@zeeuwsklimaatfonds.nl

www.zeeuwsklimaatfonds.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.