Het slapende dienstverband – onduidelijkheid troef!

13 december 2016 14:15

Het slapende dienstverband – onduidelijkheid troef!

2cda62a_opt Het ontslagrecht is vanaf 1 juli 2015 ingrijpend gewijzigd. Intussen zijn we ruim een jaar verder en is in rechterlijke uitspraken meer duidelijkheid gegeven.

Nieuw is dat bij ontslag na twee jaar ziekte, de werkgever gehouden kan zijn een transitievergoeding te betalen. Deze vergoeding is afhankelijk van de lengte van het dienstverband en de hoogte van het loon. Indien het dienstverband dan komt te eindigen op verzoek van werkgever, dient deze vergoeding te worden uitgekeerd. Het kan om forse bedragen gaan.

Werkgevers kiezen er intussen veelvuldig voor om het dienstverband dan maar niet te laten eindigen. Zo ontstaat er een ‘slapend dienstverband’. Nu kent het laten ‘slapen’ van een dienstverband ook risico’s voor werkgevers. Zo kan de werknemer herstellen en dan weer aanbieden de werkzaamheden te komen verrichten. Dan moet de werkgever dat wel accepteren en zal hij ook loon moeten betalen.

Er zijn werkgevers die geen vergoeding willen meegeven en er openlijk voor kiezen het dienstverband dan te laten ‘slapen’. Werknemers hebben dergelijke zaken voorgelegd aan de Kantonrechters. Indien de werknemer echter de rechter verzoekt de arbeidsovereenkomst te doen eindigen en een transitievergoeding toe te kennen, dan moet er sprake zijn van ‘ernstige verwijtbaarheid’ aan de kant van werkgever. Anders kan de rechter de transitievergoeding niet toekennen. Kantonrechters hebben het ‘slapend’ houden van arbeidsovereenkomsten, opdat het betalen van een transitievergoeding wordt voorkomen, echter toegestaan. Ook het Hof te Leeuwarden heeft op 27 juli 2016, geoordeeld, dat er dan geen sprake is van ‘ernstige verwijtbaarheid’. Er kan overigens wel sprake zijn van ‘ernstige verwijtbaarheid’, indien er sprake is van aanvullende feiten, bijvoorbeeld wanneer de werkgever de re-integratieverplichtingen heeft geschonden.

Wat mij betreft is er sprake van een onwenselijke situatie. Uiteraard, werkgevers zitten er niet op te wachten, om na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte, ook nog een (forse) vergoeding mee te geven. Het kunstmatig laten bestaan van arbeidsovereenkomsten, is natuurlijk ook geen oplossing. Feit is wel dat het thans is toegestaan dat werkgevers zieke werknemers in dienst houden, zodat er geen transitievergoeding hoeft te worden betaald. 
Het kan evenwel zinvol zijn een rechtskundige in te schakelen, uiteindelijk is het vaak voor beide partijen beter de arbeidsovereenkomst te beëindigen, zodat de werknemer en de werkgever weten waar zij aan toe zijn. Dit kan ook via een minnelijke regeling. Schroom niet met ons contact op te nemen. «

Mr. Kees van Overloop

Huisman Advocaten Goes

www.huismanadvocaten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.