Huwelijkse voorwaarden? Vergeet niet jaarlijks te verrekenen!

6 maart 2017 11:36

Huwelijkse voorwaarden? Vergeet niet jaarlijks te verrekenen!

Veel ondernemers zijn getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden kunnen voorkomen dat in het geval van echtscheiding alle vermogensbestanddelen bij helfte moeten worden verdeeld. Het idee hierachter is dat schuldeisers van de onderneming zich niet kunnen verhalen op het vermogen van beide echtgenoten. Daarnaast kan hiermee de onderneming buiten een verdeling bij echtscheiding blijven.

Van belang is echter om te weten dat het afsluiten van huwelijkse voorwaarden op zichzelf nog geen garantie is voor het uitsluiten van verrekening in het geval van echtscheiding. Veelal komen partners in hun huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding overeen. Dit met de bedoeling om beide partners te laten profiteren van de groei van het vermogen tijdens het huwelijk.

Er zijn twee soorten verrekenbedingen. De eerste variant is een periodiek verrekenbeding. Op basis van dit verrekenbeding zijn de echtgenoten verplicht om na een bepaalde periode, meestal aan het einde van ieder kalenderjaar, met elkaar af te rekenen. Deze verplichting komt erop neer dat van de gezamenlijke inkomsten uit die periode, de kosten van de gezamenlijke huishouding uit die periode worden afgetrokken en het restant tussen de echtgenoten bij helfte wordt verdeeld. De tweede variant is een finaal verrekenbeding, hetgeen inhoudt dat in het geval van echtscheiding afgerekend dient te worden als ware alles gezamenlijk vermogen.

Het verrekenbeding dat in de praktijk de meeste problemen oplevert, is het periodiek verrekenbeding. Hier wordt in de meeste gevallen niets mee gedaan. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Bij een echtscheiding of overlijden moet er dan alsnog worden afgerekend en wordt het dan aanwezige vermogen geacht te zijn opgebouwd uit te verrekenen vermogen. Wanneer u dan bijvoorbeeld de aandelen van uw bv hebt verworven met inkomen dat eigenlijk verrekend had moeten worden, dan heeft uw echtgenoot recht op de helft van de waarde van de aandelen. Ziet het verrekenbeding daarnaast ook nog op de winst uit uw onderneming, dan kunnen de niet uitgekeerde winsten uit uw onderneming eventueel ook in aanmerking worden genomen bij de vaststelling van de verrekenplicht.

Voorkom ongewenste verrassingen, houd de regie over uw onderneming en reken waar nodig jaarlijks met uw echtgenoot af! Vergeet daarbij niet om alles goed vast te leggen. Dit om bewijsproblemen in de toekomst te voorkomen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat u uw huwelijkse voorwaarden laat aanpassen en het verrekenbeding laat schrappen. In alle gevallen kan het geen kwaad om uw huwelijkse voorwaarden er eens bij te pakken om te zien of er een verplichting tot verrekening bestaat. «

MR. Moniek Kok

E-mail infogoes@huismanadvocaten.nl

www.huismanadvocaten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.