Renovatie als duurzaamheidsslag

17 april 2018 11:18

Renovatie als duurzaamheidsslag

In lijn met de duurzaamheidsambities van het kabinet moeten kantoren vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Een kans voor utiliteitsbouwers zoals Bouwbedrijf Boogert. We spraken met directeur Hans Boogert over de verduurzaming van het gemeentehuis in Zierikzee, dat tijdens de verbouwing in gebruik blijft.

“De rol van gemeenten is de afgelopen jaren erg veranderd. Met andere, faciliterende functies vanuit het gemeentelijk kantoor”, aldus Boogert. “Daarnaast is de visie op energie   gewijzigd, met meer bewustzijn over de noodzaak om CO2 uitstoot terug te dringen. Dat kan door enerzijds de energievraag te beperken en het anderzijds duurzaam op te wekken”. Een goed voorbeeld is de gemeente Schouwen-Duiveland; waar Bouwbedrijf Boogert momenteel bezig is met een update van de begane grond en de eerste verdieping.

Voorbeeldfunctie richting consument

In samenwerking met haar installatiepartner DWT Groep werkt Boogert aan de verbetering van ventilatie, verlichting, temperatuur, akoestiek en werk-/bezoekomgeving van het Schouwen-Duivelandse gemeentehuis. De gemeente wil zo een rolmodel zijn voor haar inwoners. Hans licht toe: “Er wordt als het ware een beleving gecreëerd. De ervaring die de buitenzijde biedt, wordt doorgetrokken naar de binnenkant. We vervangen wanden, vloeren en plafonds en brengen een tourniquet deur en tochtsluis aan voor een gezond en trekvrij binnenklimaat. Ook komen er klimaatunits voor voldoende buitenluchttoetreding, convectoren tegen koudeval en er worden PV panelen aangebracht. Daarnaast wordt er energiezuinige verlichting  aangebracht met aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing én de huidige meet- en regelinstallatie zal flink worden aangepakt. Met deze maatregelen wordt in totaal 25% van het jaarlijks verbruik bespaard!” Bovendien blijkt uit onderzoek dat medewerkers 5% tot 10% productiever kunnen zijn in een gezond kantoorgebouw. En daarmee daalt ook het ziekteverzuim.

Investeren in nieuwe verdienmodellen

Naast het resultaat mag de weg daarnaartoe vanzelfsprekend geen ondergeschoven kindje zijn. Hans Boogert: “Digitalisering en industrialisering kunnen uitkomst bieden. Met 3D-printing, prefab en modulaire bouw bijvoorbeeld kun je veel efficiënter werken. Tegelijkertijd moeten we investeren in nieuwe verdienmodellen, om de komende jaren in te kunnen spelen op de verduurzaming van de gebouwde omgeving en het circulaire bouwen. De huidige systeemwanden binnen de gemeente Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld, kunnen we prima geschikt maken voor hergebruik op andere plaatsen in dit project - zonder afbreuk te doen aan kwaliteit of afwerking. En zijn er producten die we binnen dit project niet kunnen hergebruiken, dan nog kunnen ze prima elders van pas komen. Zo verminderen we de uitstoot van CO2 als gevolg van productie en transport van nieuwe materialen”.

Aanpassingen in een gebouw dat in gebruik is en moet verduurzamen; het vergt ervaring op het vlak van toekomstbestendig bouwen  en utiliteitsinstallaties, maar zeker ook op communicatiegebied.

“Het creëren van balans tussen een efficiënte aanpak van diverse bouwwerkzaamheden en een goede afstemming met alle betrokkenen op afdelingen waar gewerkt wordt; daar gaat het om. Door je dienend op te stellen met je kennis en kunde, bereik je die synergie”, is Boogert’s ondervinding. En dat mag toch wel wat zeggen als bekroonde bouwer met 128 jaar ervaring.

Bouwbedrijf Boogert

E-mail info@bouwbedrijfboogert.nl

www.bouwbedrijfboogert.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.