Zakendoen over de zuidergrens

11 juli 2017 11:07

Zakendoen over de zuidergrens

De totale Nederlandse export naar de BRIC landen is kleiner dan die naar België. Op een afstand van vaak maar enkele tientallen kilometers ligt een markt van zes miljoen welvarende Vlamingen. Maar juist omdat zakendoen over de zuidergrens zo makkelijk lijkt vergissen veel ondernemers zich er stevig in. Die hobbels kunnen worden weggewerkt. De Kamer van Koophandel nam voor de tweede maal succesvol het voortouw hierin met een kennis- en netwerkdag.

De eerste editie van de Vlaams-Nederlandse Handelsdag vond plaats in Mechelen en trok 150 ondernemers. De tweede ging door in het Willem II Stadion in Tilburg op 11 mei. Hiervoor hadden zich bijna 250 bedrijven uit Nederland en Vlaanderen ingeschreven. De belangstelling voor wederzijds zakendoen groeit, maar teveel Nederlandse ondernemers stoten hun neus en worden kopschuw. Ogenschijnlijk spreken we dezelfde taal en delen we een eeuwenlange geschiedenis, maar het is als met ijsbergen: onder de oppervlakte schuilt het gevaar. De culturele en taalkundige verschillen concentreren zich in de nuances.

“Een Limburgse autorijschool wilde klanten over de grens trekken en bood  ‘snel en succesvol afrijden’ aan. Zijn campagne sloeg helemaal niet aan en hij vroeg ons waarom niet. ‘Meneer,’ antwoordden wij, ‘afrijden heeft in Vlaanderen betrekking op grasmaaien, niet op het behalen van een rijbewijs.’ Wij hebben zijn slogan aangepast en daarop kwamen de Vlaamse klanten ineens wel.’

Crossborder

Het voorbeeld komt van Elke Maes van De Marketingafdeling, een bedrijf uit Genk dat Nederlandse ondernemers helpt bij het bepalen van hun Vlaamse doelgroep en het afstemmen van hun campagne.  De Marketingafdeling is gespecialiseerd in crossbordermarketing, zoals Interfisc gespecialiseerd is in crossborderpayrolling en KBC in crossborderbankieren. Het grote pluspunt van deze Vlaams-Nederlandse Handelsdag is dat deelnemers er alles konden vinden: kennis over zakendoen over de zuidergrens, Vlaamse bedrijven om via B2B matchmaking mee kennis te maken en overheidsondersteuning, maar ook gespecialiseerde dienstverleners. Er waren tal van instanties vertegenwoordigd die de Nederlandse ondernemer wegwijs helpen maken in Vlaanderen, van de handelsattaché van de ambassade tot Interreg Vlaanderen-Nederland en de NKVK, de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg. “Wij bieden veel meer dan men denkt, bijvoorbeeld een flexwerkplek in Brussel waar de ondernemer tussen twee afspraken door kan werken,” zei directeur Tom van Steenkiste.

Contact versus contract

Al deze instanties kunnen de ondernemer helpen de verschillen in wet- en regelgeving te doorgronden. Die kunnen groot zijn. Dat merkten bijvoorbeeld de vele bouwbedrijven die in 2013 de gevolgen van de crisis in eigen land wilden temperen door de grens over te trekken. In Vlaanderen was nog steeds veel werk maar staat men op het gebied van duurzaamheidsverplichtingen ook een stuk verder.  Het echte struikelblok is en blijft echter de cultuur. “De Nederlander gaat voor het contract, de Belg voor het contact,” stelt Bas van Gerwen, projectleider namens de Kamer van Koophandel. “Verstandelijk wéét de Nederlandse ondernemer dat wel, maar zodra hij de grens over gaat lijkt hij dat te vergeten. Dan plant hij toch acht afspraken op één dag en wil hij aan het eind daarvan hebben gescoord. De Vlaming wil echter eerst weten met wie hij in zee gaat, vertrouwen opbouwen. Die order komt later wel. En als de ander aandringt haakt hij af.  De Nederlander moet dus leren tijd en aandacht te investeren en pas later te oogsten.”

Deelnemen aan een Vlaams-Nederlandse Handelsdag is alvast een waardevol begin daarvan. In 2018 vindt er weer een plaats, ditmaal opnieuw in Vlaanderen. Als u dan voor het eerst deelneemt zet u meteen twee grensverleggende stappen in één keer.

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

In de derde (juni) editie van Hét Ondernemersbelang Zeeland-Brabant en Limburg wordt extra aandacht besteed aan 'Zakendoen over de Zuidergrens'. Voor meer informatie: Frank Sanders 0512-745222 of Harold van der Laan 0512-745225.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.