Gepubliceerd op 2 mei 2019

Ouderwetse gastvrijheid in een modern jasje

Hotel de Horper Wielen in Kaard, een gehucht op Terschelling, bestaat sinds 1935. Het pand zelf is gebouwd in 1899. Wat in ’35 begon als een kampeerboerderij groeide al snel uit tot een hotel. Het is een perfecte accommodatie voor mensen die van de natuur willen genieten zonder in de toeristische drukte te zitten. De naam is ontleed aan het feit dat het vlakbij het buurtschap Horp is gevestigd en er in de nabije omgeving diverse vennetjes zijn die men ‘wielen’ noemt. Eigenaar Jasper Wiersema vertelt wat Terschelling in het algemeen en het hotel in het bijzonder aan de gasten te bieden heeft.

Een van de meeste waardevolle natuurgebieden van Nederland

Ondanks de rustige ligging in een uitgestrekt natuurgebied zijn er vlakbij toch allerlei ontspannende faciliteiten, omdat je fietsend vanaf het hotel in vijf minuten in het dorp Midsland bent. Daar is een scala aan winkeltjes, kroegen en restaurants te vinden.

Jasper: “Je kijkt hier aan de ene kant tegen de Waddendijk aan, waardoor je in een paar minuten naar de Waddenzee loopt en aan de andere kant heb je een weids uitzicht over de polder. Op de fiets ben je in een kwartier aan het Noordzeestrand. Het eiland is vijf kilometer breed en zo’n dertig kilometer lang. Als je vanaf hier naar het oosten fietst, kom je na ongeveer een half uur bij natuurreservaat De Boschplaat. Voor het grootste deel zijn daar verharde fietspaden, behalve in het meest oostelijke gedeelte. Maar daar mag je ook niet het hele jaar komen, omdat het een vogelbroedgebied is.”

De Boschplaat bestrijkt ongeveer vijftig vierkante kilometer en was in vroeger tijden een losse zandplaat ten oosten van Terschelling. De geul tussen beide eilanden, het Koggediep, is op een gegeven moment dichtgeslibd. Tussen 1931 en 1937 is het gebied met Terschelling verbonden door de aanleg van een negen kilometer lange stuifdijk, een kunstmatig opgestoven duinenrij, die de naam Derk Hoekstra Stuifdijk heeft gekregen. Het gebied is uitgegroeid tot een van de meeste waardevolle natuurgebieden van Nederland waar in het broedseizoen zo’n vijfenzestig vogelsoorten broeden. Van 15 maart tot 15 augustus zijn belangrijke broedlocaties van de zilvermeeuw, de kleine mantelmeeuw en de lepelaar voor het publiek gesloten, maar het zandpad langs de duinenrij kan wel het hele jaar door worden gebruikt. In 2015 kreeg De Boschplaat van de International Dark Sky Association het predicaat ‘Dark Sky Park’. Deze kwalificatie wordt wereldwijd gegeven aan gebieden waar je ‘s nachts de totale duisternis op aarde kunt ervaren en volop de sterrenhemel kunt zien.

Veel meer eigentijds

Jasper runt Hotel de Horper Wielen sinds januari 2018. Hij heeft bijna een jaar gedraaid in de bestaande toestand zoals hij het overnam. Gedurende dat jaar heeft hij onderzocht waar specifiek vraag naar is en wat de wensen van de gasten zijn. Inspelend op de uitkomst van dat onderzoek is hij aan het einde van het jaar begonnen met een verbouwing. Het hotel was behoorlijk gedateerd en Jasper heeft het veel meer eigentijds gemaakt. “De ontvangstruimte, de ontbijtzaal en de recreatieruimte zijn compleet verbouwd en er is een ruimte bijgekomen door een stukje van de keuken op te offeren.”, aldus Jasper: “Het interieur is verder veranderd qua kleuren en meubilair. Het oogt allemaal wat strakker en het kan weer een mooie tijd mee!”

Het hotel heeft tien ruime tweepersoons kamers met eigen douche en toilet. Of je nu alleen een kamer huurt of met z’n tweeën, je betaalt dezelfde prijs. Jasper: “Je betaalt niet per persoon, maar per kamer met logies en ontbijt. Dat is wel zo duidelijk.”

“Als je gasten het vertrouwen geeft, maken ze daar geen misbruik van”

De gastvrijheid is onveranderd, maar het is in een modern jasje gestoken. Dat uit zich in de klantenkring, want diverse vaste gasten van de vorige eigenaar zijn het hotel trouw gebleven terwijl er ook een nieuwe groep vaste gasten bijgekomen is. Daarnaast zijn er van januari tot en met oktober doordeweeks maximaal vijf kamers bezet door een vaste groep mannen vanwege hun werk op het eiland; behalve in het hoogseizoen wanneer ze vakantie hebben.

Er is een bar aanwezig met allerhande alcoholische en non-alcoholische dranken. Omdat Jasper zonder personeel werkt en alles zelf doet, heeft hij een systeem van kaartjes met kamernummers. De mensen mogen zelf hun koffie, thee of andere drankjes pakken en noteren dat op hun eigen kaartje. Jasper: “Als je gasten het vertrouwen geeft, maken ze daar geen misbruik van. Dat gaat eigenlijk altijd wel goed.”

Voor mkb bedrijven met maximaal twintig personen is Hotel de Horper Wielen uitermate geschikt voor personeelsuitjes en vergaderingen inclusief ontbijt, lunch en diner. Maar voor een bijzonder workshop-weekend draait Jasper zijn handen ook niet om en in samenwerking met het bedrijf MooiWeer kan er een compleet arrangement samengesteld worden inclusief blokarten, paintball, met de rib boot naar de zeehonden, een gps-tocht, een strandrit met een Landrover of een kanotocht over het Wad.

Tekst: Leo Singor

Onze partners