Techniekpact Zeeland: borg voor meer technici

6 maart 2017 11:36

Techniekpact Zeeland: borg voor meer technici

Een gezamenlijk actieplan van bedrijven, onderwijs en overheden moet Zeeland de komende jaren verzekeren van opleidingen en aanbod van voldoende technici. Dat is hard nodig: Zeeuwse bedrijven kampen met een chronisch tekort aan technische handen. Afspraken worden vastgelegd in het Techniekpact Zeeland. Met stip op de actielijst: meer docenten techniek. Want: zonder leermeesters, geen leerlingen.

Samen sterk. Dat klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar Dick Schipper zegt met die twee woorden precies waar het om gaat: samenwerking tussen werkgevers, werknemers, onderwijsinstellingen en (semi)overheden is een voorwaarde om in Zeeland aan de vraag naar technici te kunnen voldoen. Nu en straks.

Technische vakken

Schipper heeft haast. Als directeur van het Zeeuwse Huis van de Techniek ontwikkelt hij al sinds de eeuwwisseling initiatieven om jongeren te interesseren voor technische vakken. Die leveren op, maar de Zeeuwse arbeidsmarkt vraagt om meer, zeker nu de economie in rap tempo aantrekt. Volgens prognoses zijn er in de komende decennia duizenden moeilijk vervulbare vacatures.

Actie is dringend geboden, duidt Schipper. In de Zeeuwse praktijk betekent dat: intensieve samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en overheidsinstanties (UWV, Werkservicepunt), specifiek om opleiding en arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen.

Gekwalificeerde technici

Onbeantwoorde vraag naar gekwalificeerde technici is weliswaar een landelijk probleem, maar in het dunbevolkte en vergrijzende Zeeland tikt de klok sneller. Schipper citeert een onderzoek van wetenschapper Dick van der Wouw van ZB Planbureau: in Zeeland zijn er omstreeks 2040 ruwweg 35.000 mensen beschikbaar op de arbeidsmarkt. Schipper: “De technische arbeidsmarkt bepaalt de toekomst van de Zeeuwse economie. Zijn er te weinig mensen beschikbaar, dan kan dat Zeeland bedrijven, opleidingen en daarmee werkgelegenheid kosten. Het vertrek van rederij Vroon vanuit Breskens naar Breda is daar helaas een voorbeeld van. Dat wil niemand.”

Techniekpact

Het Techniekpact Zeeland, regionale invulling van het landelijke handvest, moet het tij structureel keren. Schipper heeft daarvoor overleg gevoerd met alle betrokken belanghebbenden, samen te vatten in 3O: onderwijs, ondernemers en overheid. Hij heeft wensen en meningen gepeild, waar nodig barrières geslecht. Dat overleg moet uitmonden in de vaststelling van een gezamenlijk plan, inclusief concrete acties om de keuze voor technische vakken een extra impuls te geven. Het is simpel, zegt Schipper: “Het is een gemeenschappelijk belang om in Zeeland te zorgen voor voldoende aanbod aan technische handen. Het werk zal in elk geval niet minder worden. Alles is techniek.”

Sleutelwoord

Waar aan te vangen? Over die vraag hoeft hij niet na te denken. Onderwijs, is het sleutelwoord in het pact, inclusief voldoende stageplaatsen en leerwerkplekken. Maar te beginnen met de beschikbaarheid van voldoende techniekdocenten. Want: “Geen leraar, geen leerling.” Als het even kan met zogeheten hybride docenten, hoopt Schipper, praktische leermeesters uit het bedrijfsleven. Dat is, in ondernemersjargon, win-win.

Bètavakken

Niet dat in het Zeeuwse onderwijs techniek een onderschoven kindje is. Verre van: in het primair onderwijs heeft inmiddels 60% van de Zeeuwse scholen wetenschap en techniek opgenomen in de lesprogramma’s. Dat helpt, zegt Schipper. “Op de basisschool vormen jongeren een eerste voorkeur voor hun toekomst. Dan moeten ze natuurlijk wel weten wat er te kiezen is. Techniek is een belangrijk onderdeel van de lessen. Vanzelfsprekend geldt dat voor de hele onderwijskolom, inclusief leerkrachten en docenten in opleiding. Meer stimulans richting bètavakken, daar gaat het om, voor meisjes in het bijzonder. Die zijn in techniek minstens zo goed als jongens. Docenten en ondernemers moeten zich dat nog beter realiseren. Er is genoeg te doen.” «

Huis van de Techniek - www.HuisvandeTechniek.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.