Driekwart van de medewerkers verwacht dat werkgever investeert in zijn gezondheid

6 juni 2019 11:08

Driekwart van de medewerkers verwacht dat werkgever investeert in zijn gezondheid

Driekwart van de medewerkers (76%) vindt het belangrijk dat de werkgever tijd en geld aan zijn gezondheid besteedt. Een kwart van hen (26%) vindt dit zelfs zeer belangrijk. Ondanks dat medewerkers willen dat de werkgever betaalt, weet ruim een op de vijf (21%) niet of er een beleid is ter bevordering van de gezondheid en vitaliteit binnen de organisatie. Dit terwijl er in 70 procent van de gevallen wel een vitaliteitsbeleid is. Bestuurders van bedrijven zijn blij dat medewerkers verwachten dat werkgevers in ze investeren, want ruim de helft van hen (57%) vindt dat een gezonde levensstijl deels hun verantwoordelijkheid is. Opvallend is dat medewerkers deze verantwoordelijkheid minder zien, maar willen wel dat de werkgever er geld aan uitgeeft. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Vitale organisatie van belang

Een vitaliteitsbeleid binnen de organisatie is iets wat bestuurders erg belangrijk vinden. Volgens hen komt een dergelijk beleid namelijk ten goede van de duurzame inzetbaarheid (71%) en de tevredenheid van medewerkers (55%). Leidinggevenden zien vooral dat het bijdraagt aan de tevredenheid van medewerkers (62%), gevolgd door een lager verzuim (54%). De doelstellingen van een vitaliteitsbeleid zitten hem dus met name in het menselijke aspect en minder in het financiële. Voor bestuurders zijn bijvoorbeeld lagere kosten (18%) en het sneller op de been krijgen van zieke medewerkers, omdat deze geld kosten (12%) minder van belang. HR-managers zien nog wel wat beren op de weg als het gaat om een vitale organisatie. Zij geven aan dat met name gebrek aan tijd (35%), gebrek aan budget (32%) en een gebrek aan draagvlak (30%) belemmeringen zijn om een goed beleid uit te voeren.

Peter Kuijt, Kennismanager Talent Management bij Visma | Raet: “Medewerkers zijn voor organisaties van levensbelang. Zonder hen kan een organisatie simpelweg niet draaien. Het is voor organisaties dan ook belangrijk om niet pas in actie te komen bij verzuim. Dan ben je al te laat. Door preventief te handelen en de medewerker de tools te geven om zichzelf zowel fysiek als mentaal gezond en fit te houden, dragen wij en ook zijzelf bij aan hun eigen inzetbaarheid. Dit levert zowel de medewerker – die langer door moet werken, als de werkgever – die aantrekkelijk wil blijven voor de arbeidsmarkt – veel op.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.