De perfecte pitch

5 februari 2019 11:04

De perfecte pitch

Om een belangrijke opdracht binnen te halen moet je vaak pitchen. Dit is een kort praatje waarin je aangeeft wie jij bent (of kort vertelt over je bedrijf), wat je kunt betekenen, wat je van plan bent en waarom jij juist de aangewezen persoon bent om dit te doen. Dat is best veel, maar je hebt hier niet heel lang de tijd voor. En dan wordt het meestal wat lastiger om beknopt, vlot en overtuigend je boodschap te verpakken. Zeker als je zenuwachtig bent en door de spanning niet helemaal goed uit je woorden komt. Maar wat is dan de juiste manier om je pitch voor te bereiden?

Vanuit jezelf

Bij een pitch krijg je soms de gelegenheid om je korte presentatie te illustreren met Powerpoint. Maar dan is het niet de bedoeling dat je alsnog je hele praatje via deze weg gaat projecteren. Belangrijke steekwoorden die helpen om te overtuigen of samen te vatten kunnen natuurlijk wel, maar ook dit moet je doseren. Je zal je praatje dus uit je hoofd moeten doen. Dus zal je aan de slag moeten om dit in je hoofd te stampen. Kies daarom het taalgebruik dat bij je past, woorden die je nooit zou gebruiken maken je praatje namelijk alleen maar onnatuurlijk. Ga op zoek naar de tone of voice van het betreffende bedrijf en maak daar je eigen versie van. Je zult zien dat zelfs als je iets vergeet tijdens de uiteindelijke pitch zo makkelijk losse stukken op kunt vullen.

Sta op uit je stoel

Een pitch doe je voor een groep, hoe groot of klein deze ook is. Leer jezelf dus gelijk aan om staand een presentatie te houden. Ga voor de spiegel staan of oefen je praatje voor een aantal collega’s. Op deze manier kan je ook gelijk oefenen om contact te maken met de groep. Want wanneer een spreker goed in contact staat met het publiek komt de boodschap het beste aan. Let als je staat er ook op dat je niet heen en weer gaat ijsberen, dit werkt afleidend. Ga dus rechtop staan, ontspan en vertel je verhaal vanuit je eigen woorden. Vraag tijdens het oefenen ook aan je collega’s wat ze van jou vinden als spreker. Maak je verder niet druk over trillende handen door de zenuwen. Iedereen die voor een groep heeft gestaan weet hoe spannend het kan zijn. Naarmate je praatje vordert wordt dit vanzelf minder.

Een training kan geen kwaad

Twijfel je of je wel overtuigend genoeg bent tijdens een presentatie? Of vind je het lastig om je groep bij je praatje te betrekken? Dan is een cursus Professioneel Presenteren ook een goede optie. Hier krijg je in twee dagen tijd een training in select gezelschap en leer je hoe je structuur kunt aanbrengen, werk je aan je speech en leer je daarnaast ook nog hoe je de presentatie aantrekkelijker kunt maken met behulp van audiovisuele middelen. Aan de hand van de individuele feedback kan jij verder aan de slag met het voorbereiden van jouw eigen perfecte pitch.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.