Dit moet je weten over DNB-registratie voor cryptobedrijven

11 april 2021 09:00

Dit moet je weten over DNB-registratie voor cryptobedrijven

Sinds mei vorig jaar is het voor veel cryptobedrijven in Nederland verplicht om zich bij DNB (De Nederlandsche Bank) te laten registreren. In de praktijk moeten cryptobedrijven hierdoor goed weten waar het geld van hun klanten vandaan komt en moeten ze voortdurend monitoren of een klant al dan niet op een sanctielijst staat. Wanneer een ondernemer beslist om cryptomunten bij een broker te kopen, doet hij er goed aan om eerst het openbaar register te raadplegen.

Verplichte DNB-registratie geldt niet voor alle cryptobedrijven

In Nederland moeten veel aanbieders van cryptodiensten, ongeacht of ze in Nederland zijn gevestigd of louter actief zijn in Nederland, zich in het openbaar register van DNB laten inschrijven. In de praktijk zijn er twee soorten aanbieders die zich bij DNB moeten registreren.

Enerzijds gaat het om aanbieders die diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta. Wil je bij een Nederlandse broker Litecoin kopen met euro's of dollars? Dan moet deze broker zijn ingeschreven bij De Nederlandsche Bank. Ook bijvoorbeeld de aanbieder van een ATM (Automated Teller Machine) moet zich registreren. Uit de Memorie van Toelichting blijkt wel dat het enkel gaat om de werkelijke aanbieder en dus niet om bijvoorbeeld de krantenwinkeleigenaar waar de ATM is geplaatst.

Daarnaast geldt de verplichting ook voor wie bewaarportemonnees of zogenaamde cryptowallets aanbiedt. Het gaat om aanbieders van oplossingen voor het opslaan van je gekochte Litecoin. De verplichting geldt wel enkel voor partijen die de privésleutel van hun cliënt zodanig beheren dat ze zelf toegang kunnen krijgen tot de virtuele valuta. Wanneer een aanbieder op geen enkele manier toegang heeft tot de digitale munten, bijvoorbeeld omdat het louter gaat om de verkoop van een fysieke wallet, is een registratie niet nodig. Ook andere cryptobedrijven zoals miningbedrijven hoeven zich dus niet te laten registreren.

Toezicht op naleving Sanctiewet en de WWFT

Om zich te kunnen laten registreren, is het noodzakelijk dat het cryptobedrijf kan aantonen dat het voldoet aan de Sanctiewet 1977 en aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Deze twee wetten leunen dicht tegen elkaar aan.

Bij de Sanctiewet gaat het er vooral om dat sancties afgedwongen moeten kunnen worden, zoals financiële sancties tegen een land of tegen een leider van een criminele organisatie. Bij de WWFT worden dan weer maatregelen getroffen om witwassen tegen te gaan en om te voorkomen dat geld anoniem naar terroristische organisaties zou stromen.

De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de naleving van deze twee wetten, maar gaat ook niet verder dan dat. Het gaat bijvoorbeeld niet na in welke mate er wordt gehandeld in overeenstemming met het consumentenrecht en of er financiële bedrijfsrisico's zijn. Hiervoor bestaan er natuurlijk wel andere organen. Zo zullen aanbieders tegelijkertijd ook onder gedragstoezicht van de AFM staan en kan ook de ACM toezicht houden.

Openbaar register raadplegen

De DNB-registratie is van grote waarde voor beleidsmakers, maar is voor investeerders al met al beperkt. De registratie geeft louter zekerheid over de naleving van de Sanctiewet 1977 en de WWFT. Desondanks blijft het aangeraden om na te gaan of een aanbieder zich wel liet registreren. Ongeregistreerde aanbieders nemen het nu eenmaal niet zo nauw met de regeltjes en dat moet altijd vraagtekens oproepen. In de registerdetailpagina is ten slotte informatie te vinden over de statutaire naam, de handelsnaam, het KvK-nummer, het type inschrijving en de contactgegevens. Op deze pagina kan je in het register zoeken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.