Datacenters veiliger en duurzamer maken Ervaring als doorslaggevende factor

8 december 2016 13:29

Datacenters veiliger en duurzamer maken Ervaring als doorslaggevende factor

 

pag_8-9_optDe regio rond Schiphol is voor datacenters wat Silicon Valley voor softwarebedrijven is. Facebook, Google, Microsoft – alle Tech giganten kozen voor Nederland, onder andere dankzij onze uniek snelle glasvezelverbindingen, mild klimaat en robuust cluster duurzame energie. Maar wie bouwen en onderhouden die datacenters? Een van de meest ervaren en tegelijk meest innovatieve spelers op deze markt is ENGIE. Met een schat aan expertise, in combinatie met een vernieuwende projectaanpak, slaagt ENGIE erin datacenters in alle opzichten duurzamer te maken, grote datacenters in hallen maar ook mobiele datacenters in containers.

De digitalisering heeft de papierberg doen slinken en is dus goed voor het milieu. Daar staat echter een enorme behoefte aan energie tegenover om al die data te genereren en op te slaan. Leidt dit netto niet tot een zwaardere milieubelasting? Een paar zonnepanelen op het dak van een datacenter zal, op dit moment, het verschil namelijk niet maken. “Je kunt de verduurzaming makkelijk meten aan de hand van de PUE en EUE,” zegt Bram Fransen, Directeur Datacenter Solutions bij ENGIE. “De EUE waarde drukt de jaarlijkse verhouding uit tussen hoeveel energie het center nodig heeft om zelf te functioneren en hoeveel er wordt gebruikt voor verwarming, kantoren,

noodstroom en vooral koeling ten opzichte van stroom voor de IT-apparatuur zelf. Tien jaar geleden schommelde die overal rond de 2.0. Dit betekent dat er evenveel energie nodig was voor het gebouwbeheer als voor de ICT apparatuur zelf. Nu eist Amsterdam al een PUE van 1.3 en ligt een deel van de nieuwe datacenters nog ruim daaronder. Dat is een energiebesparing van 70%. Voeg daar aan toe dat IT-apparatuur die nu gebouwd worden bij een gelijkblijvende proceskracht nog slechts 30% van de energie gebruiken als die uit 2006 en je ziet dat er een enorme efficiëncyslag is gemaakt.” Deze energiebesparing is mede gehaald door gebruik te maken van efficiëntere koeltechnieken die veelal werken met buitenluchtkoeling en water. Het efficiënt gebruik van water (Water Usage Effectiveness) kan in de toekomst ook een efficiencyfactor zijn waar datacenters rekening mee moeten houden.

LAGERE TOTAL COST OF OWNERSHIP

“ENGIE biedt bedrijven een brede keuze aan mogelijkheden voor het onderbrengen van hun data, van de verhuur van datacenterruimte in het ENGIE datacenter in Maastricht-Airport, tot het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een eigen datacenter” Aldus Bram Fransen. “Daarbij kan de Nederlandse tak van ENGIE – voormalig Cofely – vrijelijk gebruik maken van de expertise en innovatie van de buitenlandse takken. Zo kan een opdrachtgever steeds kiezen voor de nieuwste technologie om zijn datacenter veiliger en duurzamer te maken en de total cost of ownership omlaag te brengen.”

PER SALDO GOEDKOPER

“Voor een grote Nederlandse financiële instelling hebben wij een datacenter gerenoveerd in een projectsamenstelling waarbij we het klassieke strijdscenario van de bouwsector hebben vermeden. Gewoonlijk koopt de installateur/aannemer alle onderdelen zelf in en zet daar een marge bovenop. Onze inkopers hebben wel de onderhandelingen gevoerd maar de financiële transactie rechtstreeks door de bank laten verrichten. Het ontwerp is door ons in samenwerking met een ingenieursbureau gemaakt. Zo heeft de bank steeds op objectieve gronden kunnen kiezen voor bestaande ofwel voor innovatieve technologische oplossingen. Die volledige transparantie naar alle kanten heeft voor elk van de partijen voordelig uitgepakt. Wij hoefden niet te beknibbelen op onze marge en verdienden op de toegevoegde waarde die we brachten, niet op de ouderwetse tussenhandel. De bank was per saldo ongeveer een miljoen goedkoper uit en kreeg een state of the art datacenter.”

INNOVATIE

ENGIE past onder meer een technologie toe waarbij de autonomietijd in geval van een stroomincident aanzienlijk verkort is. De dieselgenerator neemt het na veertien –eneen- halve seconde al over van het vliegwiel dat via kinetische energie stroom produceert voor de UPS. “Wat je nu nog vaak ziet in datacenters is een lange rij grote batterijen. Die “lompe” dingen kunnen hooguit een kwartier voldoende stroom produceren en kosten veel geld in onderhoud en vervanging, verbruiken ze veel meer energie dan de vliegwielen en zijn ze ook nog eens slechter voor het milieu. Bij ontwerpen denken wij aan de hele lifecycle van ontwerp, operaties, onderhoud en uiteindelijk ook sloop”, zegt Bram Fransen. “Het hart van de noodstroomvoorziening is echter de generator. Die moet tip top in orde zijn, en aan een kwartier heb je toch niet voldoende om hem te repareren als hij niet opstart. Wij zorgen dus voor een nieuwere aanpak die ook veilig is en op TCO bespaart.” Ook interessant om te noemen is het gebruik

van WKO’s (Warmte Koude Opslag). Een techniek die uitstekend in Nederland toegepast kan worden door de goede grondwaterlagen en heel goed in het ontwerp van een datacenter geïntegreerd kan worden. Het geeft een serieuze verbetering van de PUE en EUE en dus een positief effect op het milieu. ENGIE heeft dit nu reeds meerdere malen gedaan en de resultaten zijn inderdaad verbluffend.

DATACENTER OP DAK

Wat ENGIE voor grote opdrachtgevers en grote datacenters kan realiseren, ligt ook binnen de mogelijkheden van kleinere, vervolgt Bram Fransen. De oplossingen die ENGIE daarvoor bedacht heeft is een mobiel datacenter. “Een bedrijf dat aan het verhuizen of renoveren is, kan zijn datacenter door ons laten onderbrengen in een gemodificeerde container. Wij behandelen die tegen alle invloeden van weer en wind, voorzien hem van koeling, noodstroomvoorziening en al het andere. Een mobiel datacenter kan echter ook ingezet worden met een permanent karakter. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis dat binnen het gebouw zelf geen ruimte heeft voor een eigen datacenter maar wel op het dak.”

UITBLINKEN

De combinatie van een verdergaande digitalisering en een niet aflatende populariteit van Nederland als locatie voor datacenters, betekent dat veel installateurs zich op deze lucratieve markt begeven. Maar ervaring is cruciaal voor het garanderen van kwaliteit. “Vergeet niet dat de IT-apparatuur slechts draait bij gratie van een constante stroomtoevoer”, aldus Bram Fransen. “Eén seconde zonder en alle data is weg. In andere sectoren kunnen ze tenminste nog zeggen dat elke minuut telt, maar voor ons is het dan allang over en uit. Daarom is de renovatie van bestaande datacenters zo’n uitdagende en veeleisende opdracht omdat je daar werkt met de beperkingen van het gebouw en de infrastructuur. Je moet heel precies weten wat je doet en ook heel goed kunnen samenwerken met andere partijen. Dat zijn zaken waar wij, ENGIE, nu net in uitblinken. Op het niveau van de bouw zelf beschikken we over voldoende ervaren collega’s, op het niveau van ontwerpen beschikken we over voldoende contacten binnen het internationale conglomeraat dat ENGIE vormt om steeds de nieuwste technologie naar Nederland te halen. Een datacenter moet het te allen tijde perfect doen, elke seconde weer.” Bram Fransen: “Eén seconde zonder stroom en alle data is weg. In andere sectoren kunnen ze tenminste nog zeggen dat elke minuut telt. Een datacenter moet het te allentijde perfect doen.” «

www.engie-services.nl

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.