Duurzaam Door Utrecht op de circulaire toer!

27 oktober 2016 16:02

Duurzaam Door Utrecht  op de circulaire toer!

Het versnellen van een groene economie: dat is waar het programma Duurzaam Door Utrecht voor staat. De focus ligt in 2016 op circulaire economie en energie. Om onze ambities waar te maken, is een sterke samenwerking met ondernemers van belang.

Innovatieve regio Utrecht

De regio Utrecht scoort hoog op het gebied van innovatie, zo liet het European Innovation Scoreboard (EU, 2016) pas nog zien. Eén van de sterke punten van Utrecht is het vermogen van het mkb om samen te werken en product- en procesinnovaties te ontwikkelen, dus ook duurzame innovaties. Met Duurzaam Door Utrecht helpen we daarbij, door het ambitieuze bedrijfsleven te koppelen aan netwerken van overheden, onderzoek, onderwijs en maatschappelijke organisaties.

Duurzaam Door Utrecht: een divers programma

De Provincie Utrecht heeft de opzet en uitvoering van Duurzaam Door uitbesteed aan partijen die nog dichter bij initiatieven in de samenleving en het bedrijfsleven staan: de Economic Board Utrecht (EBU), Utrecht Natuurlijk, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Via Duurzaam Door hebben we meer concrete impact.

De uitdaging voor 2016 en verder: Cirkelregio Utrecht op de kaart!

De transitie naar een circulaire economie – een economie waarin producten en materialen hergebruikt worden en grondstoffen hun waarde behouden – is een grote opgave voor de regio. Vanaf 2016 ligt daar de focus voor Duurzaam Door Utrecht. Om circulair denken en doen de standaard te maken, willen we de samenwerkingsalliantie versterken en concrete projecten blijven opschalen en versnellen.

Zo ondersteunde Duurzaam Door al de inrichting van het Groene Huis Amersfoort, de oprichting van de Stadswormerij en de wedstrijd E-wasterace (inzameling kapotte elektrische apparaten door scholieren). Mede door Duurzaam Door groeit de samenwerking in de regio rond circulaire economie gestaag.

In onze strategische verkenning ‘Op weg naar Cirkelregio Utrecht’ zijn de voor de regio meest kansrijke stromen benoemd, zoals circulair bouwen en slopen, gebouwinrichting, afvalvrije kantoren, hoogwaardige verwerking van biomassa en uitbreiding van warmtenetten in de regio.

Duurzaam Door Utrecht ondersteunt ook de zogenaamde Cirkellabs, die het Utrecht Sustainability Institute USI organiseert. Daar staat het netwerken van en met ondernemers centraal, steeds rond een thema.

Oproep: Kansrijke businesscases gezocht!

Duurzaam Door Utrecht wil graag helpen om businesscases investeerbaar te maken. We zoeken nu kansrijke, schaalbare businesscases voor de circulaire stromen bouw en sloop, gebouwinrichting, matrassen en biomassa.

Op 13 oktober vindt het volgende Cirkelregio Utrecht-event plaats (Fort Voordorp, Groenekan). « Wilt u meer informatie, of zoekt u ondersteuning om te kunnen versnellen en opschalen? Neem dan contact op met Josja Veraart (NMU, j.veraart@nmu.nl) of Irene ten Dam (EBU, irene.tendam@economicboardutrecht.nl).

Wilt u meer informatie, of zoekt u ondersteuing om te kunnen versnellen en opschalen? Neem dan contact op met Josja Veraart (NMU, j.veraart@nmu.nl) of Irene ten Dam (EBU, irene.tendam@economicboardutrecht.nl).

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.