Het belang van duurzame verpakkingen voor ondernemers

3 mei 2021 09:33

Het belang van duurzame verpakkingen voor ondernemers

Bijna alles wat we kopen zit in een verpakking en nu we steeds meer online kopen komen daar de verzendverpakkingen nog eens bij. Bergen verpakkingen van verschillende materialen zoals kunststoffen, papier en karton. De hoeveelheid verpakkingen die we gebruiken neemt in rap tempo toe en daarmee ook de hoeveelheid verpakkingsafval. Dit zien we vaak als normaal.

Maar voor al die verpakkingen zijn grondstoffen nodig en dit zorgt voor steeds grotere problemen. De productie, het gebruik en de opruiming van deze materialen kost veel geld en heeft een grote invloed op het milieu. Vervuiling en toename in schaarste van grondstoffen groeit. Het is daarom steeds belangrijker geworden om naar alternatieve duurzame verpakkingen op zoek te gaan.

Hergebruik en recyclen van verpakkingen

Er zijn vele manieren waarop je zelf kunt meehelpen aan duurzaamheid en duurzame alternatieven voor de vele verpakkingen die we kennen. Het hergebruik van verpakkingen, tassen of ander verpakkingsmateriaal is een goed begin, evenals het recyclen van verpakkingen die je niet meer kunt of wilt gebruiken. Recyclen op de juiste manier zorgt ervoor dat zoveel mogelijk van het materiaal hergebruikt wordt in de productie voor nieuwe producten. Dit zorgt ervoor dat de grondstoffen weer in de gebruikscycli terugkomen en er minder uitstoot vrijkomt bij verbranding en nieuwe productie. Dit geheel noemen we de circulaire economie

Nieuwe alternatieve duurzame verpakkingen

Het afschaffen van plastic tasjes in de supermarkt en andere winkels is een goed begin geweest. Maar veel winkels hebben daar alternatieven voor in de plaats gedaan: papieren tasjes of stevigere tassen gemaakt van bijvoorbeeld polypropyleen, PET, of jute. Deze opties zijn beter dan de grote hoeveelheid plastic tassen die gebruikt werden, maar ook bij deze alternatieven blijft de vraag of ze wel écht duurzaam zijn en of er niet een nog betere oplossing voor te vinden is.

Een goede optie voor duurzame verpakkingen is PaperWise® papier en karton van landbouwafval. Dit zijn stengels en bladeren die overblijven na de oogst van planten zoals rijst, tarwe, gerst, hennep en suikerriet. PaperWise maakt gebruikt van landbouwafval om zo, op een duurzame manier, goede kwaliteit papier en karton voor verpakkingen te maken. Deze duurzame verpakkingen kunnen toegepast worden in verschillende afmetingen, uitvoeringen en stevigheden. Vanwege de karakteristieke eigenschappen zijn de verschillende toepassingen haast oneindig.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan verpakkingen voor voedsel, zoals brood, groente, fruit, droge kruidenierswaren, maar ook snacks, friet, koffie en thee. Of het nu gaat om verpakkingen voor voedsel wat je dagelijks in de supermarkt kunt kopen, of tijdens een evenement, er is altijd wel een oplossing. Ook cadeauverpakkingen, verzendverpakkingen en luxe doosjes van beauty producten kunnen op een duurzame manier worden verpakt in het sociaal en milieu verantwoorde PaperWise papier en karton .

De werkwijze van PaperWise

Maar wat maakt PaperWise nou zo duurzaam? PaperWise maakt in eerste instantie gebruik van landbouwafval. Dit landbouwafval bestaat voor een groot gedeelte uit (niet eetbare) restmaterialen die vrijkomen na de oogst en onbruikbaar zijn, maar nog wel waardevolle grondstoffen bevatten. Het gebruik van dit ‘afval’ zorgt er daarom voor dat alle grondstoffen goed gebruikt worden en op een duurzame manier in het productieproces kunnen blijven. Deze grondstoffen noemen we secundaire grondstoffen en daar zit de eerste winst.

Voor de boer zijn stengels en bladeren dus afval, maar in het geval van PaperWise dus niet. Je zou ook kunnen zeggen dat van dezelfde plant en hetzelfde stuk land nu twee producten komen. Voedsel én de grondstof voor papier! Maar er zijn meer redenen waardoor verpakkingen van PaperWise zo duurzaam zijn. Door PaperWise wordt het landbouwafval niet verbrand en komt er dus geen fijnstof, smog en CO2 vrij. Dit zorgt voor schone lucht en voorkomt verdere opwarming van de aarde. De boeren in ontwikkelingslanden waar PaperWise geproduceerd wordt ontvangen ook nog eens een extra inkomen voor hun landbouwafval. Zo kun je dus met verpakkingen van PaperWise bijdragen aan meer welvaart in ontwikkelingslanden.

Het papier en karton van PaperWise voldoet aan de EN 13432 composteringsnorm en biedt daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor moeilijk afbreekbare materialen, zoals plastic. Door deze vastgestelde norm te hanteren v.w.b. de vervaardiging van verpakkingen kunnen bedrijven aantonen dat ze gebruik maken van milieubewuste en milieuvriendelijke materialen.

Op moment van schrijven, is voldoen aan EN 13432 composteringsnorm niet wettelijk verplicht voor Europese bedrijven. Maar, consumenten en daarmee ook politici gaan steeds meer verwachten dat bedrijven rekening houden met milieuvriendelijkheid. En op termijn, met enige druk, zou het best kunnen zijn dat de EU meer strikte, dwingende maatregelen gaat hanteren. Door nú al verpakkingen gecertificeerd voor de EN 13432 composteringsnorm te implementeren ben je als ondernemer goed voorbereid op deze ontwikkelingen. En naast het mogelijke juridische moetje, zijn er andere redenen om voorop te lopen en het best jongetje/meisje van de klas te zijn.

Sowieso creëert dit goodwill bij de steeds meer bewust wordende consument. En een onderzoek van Harvard Business School toonde aan dat 88% van de bedrijven die zich aanpassen aan een meer milieuvriendelijke standaard beter presteren dan bedrijven die dat niét doen.

PaperWise heeft reeds vele ondernemingen in heel Europa geholpen, om duurzame verpakkingen van topkwaliteit te produceren, op betaalbare wijze (in veel gevallen onder aan de streep niet of nauwelijks duurder dan conventionele verpakkingen). Voor alle types organisaties, van MKB webwinkels, tot supermarkten als Jumbo, tot festivals als Tomorrowland, non-profits en ook overheden.

Sinds de oprichting in 2015 heeft PaperWise samen met meer dan 2000 klanten in 23 landen al ruim 10,7 miljoen kilo landbouwafval een tweede leven gegeven als papier en karton voor verpakkingen en drukwerk. Hiermee heeft men 16.100.000 kg CO₂ bespaart door het landbouwafval niet te verbranden. Door landbouwafval te transformeren tot hoogwaardig papier en karton zijn 31.800 bomen bespaard. En is 30,5 km² ontbossing voorkomen, oftewel 4300 voetbalvelden. Wise With Waste!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.