De transitie van fossiele naar CO2-vrije energieproductie

18 april 2017 10:16

De transitie van fossiele naar CO2-vrije energieproductie

Hoe vang je de pieken en dalen op als zon en wind je voornaamste energiebronnen zijn? Dat is de hamvraag bij de transitie van fossiele naar een CO2-vrije energieproductie.

Iedereen is het er wel over eens dat we zo snel mogelijk moeten overschakelen naar een CO2-vrije productie van energie. Zon en wind zijn dan de ideale bronnen. Er is echter een groot probleem: ze zijn niet constant, terwijl de energievoorziening wel evenwicht nodig heeft. Ruud Snelderwaard is als clustermanager verantwoordelijk voor de vestigingen van energieproducent Nuon in Diemen en Amsterdam (Hemweg). Hij schetst de situatie: “Je hebt een gebalanceerde productie nodig, waarbij je steeds volledig kunt voldoen aan de vraag naar energie. Als er geen zon is of geen wind, of als er geen zon én geen wind is, moet je langere tijd en ook bij een grote vraag kunnen terugvallen op reserves. Maar helaas bestaat er nog geen goede techniek, waardoor we voldoende energie voor langere tijd op kunnen slaan. Nu kunnen we nog terugvallen op onze kolen- en gasgestookte centrales, maar hoe meer energie wordt geleverd uit zon en wind hoe minder stabiel de energievoorziening uit fossiele brandstoffen wordt. Het is niet mogelijk deze centrales betrouwbaar in bedrijf te houden, wanneer ze nog maar voor een klein deel nodig zijn.”

Zonnepanelen, windmolens en accu’sToch is Nuon bezig met de voorbereiding van een grote investering in zonnepanelen die worden geplaatst bij de windmolenparken die al gerealiseerd zijn of nog op de planning staan. De bedoeling is dat er aan de Hemweg zo’n 7.300 (van de 250.000) panelen komen. “We gaan experimenteren met een combinatie van zonnepanelen en windmolens, waarbij een teveel aan energie wordt opgeslagen in accu’s. Met behulp van slimme software kunnen we schakelen tussen wind- en zonne-energie en bij onvoldoende wind of zon spreken we de reserves aan. Voorlopig gebruiken we daarvoor het soort accu’s dat in auto’s wordt gebruikt. De capaciteit daarvan is de afgelopen jaren enorm gestegen. Op deze manier kunnen we nu voor ongeveer een etmaal energie op voorraad houden.

Helaas biedt dat niet voldoende zekerheid voor een ongestoorde energievoorziening. De uitdaging is een oplossing te vinden voor het langdurig opvangen van pieken en dalen in de energieproductie. Uiteraard zijn onze technici daar volop mee bezig.” Ruud Snelderwaard nodigt iedereen graag uit mee te denken over een oplossing! «

“De uitdaging is een oplossing te vinden voor het langdurig opvangen van pieken en dalen in de energieproductie”

Nuon Local Asset Group Amsterdam - www.nuon.com

Tekst: Wendy van Schie / Fotografie: Luuk Gosewehr

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.