“Aanpassingsvermogen cruciaal voor de toekomst”

6 februari 2017 15:51

“Aanpassingsvermogen cruciaal voor de toekomst”

De arbeidsmarkt ontwikkelt zich positief. In de publicatie Regio in Beeld 2016 laat het UWV zien dat het aantal vacatures en banen voor werknemers toenemen. Dat is het geval in Holland Rijnland en Midden-Holland. Verder is in 2016 landelijk het aantal ingediende aanvragen voor een ontslagvergunning om bedrijfseconomische redenen met een derde afgenomen.

Het gaat volgens arbeidsmarkt-
adviseur Jean-Paul Biever goed met de arbeidsmarkt in de regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland. In beide regio’s samen was het aantal ontstane vacatures in 2015/2016 een vijfde hoger dan in 2014/2015. Vanaf medio 2015 tot halverwege 2016 ontstonden bijna 31 duizend vacatures. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in 2016 af. “Het aantal werknemersbanen zal in 2017 met een half procent toenemen tot ruim 290 duizend banen. In de zakelijke diensten, groot- en detailhandel en de bouw verwachten we de grootste banengroei. Uitzendbanen in diverse sectoren zorgen voor veel groei via de zakelijke dienstverlening.

In een aantal sectoren zien we een afnemend aantal werknemersbanen. Dit betreft met name de industrie en financiële dienstverlening. Robotisering, automatisering en digitalisering spelen daarbij een rol. Jean-Paul Biever verwacht dat werkgevers te maken krijgen met toenemende schaarste op arbeidsdeelmarkten. Dat geldt nu al voor ICT’ers, technici, hooggeschoold economisch en administratief personeel, gespecialiseerde verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs. 50-plussers komen daardoor nu al nadrukkelijker in het vizier als potentiële nieuwe medewerkers. Voor het Human Resource beleid betekent dit dat opleiding en ontwikkeling belangrijke thema’s zijn. Een leven lang leren is een hot item.”

Steeds meer hoger opgeleiden 

Het opleidingsniveau van de beroepsbevolking stijgt. Het vacatureonderzoek van UWV laat zien dat bij de personeelsvoorziening een zekere mate van overscholing van de aangenomen kandidaat aanwezig is. Die is volgens Jean-Paul Biever het grootst aan de onderkant van de arbeidsmarkt. “In 2015 blijkt dat voor driekwart van de vacatures waarvoor geen opleiding werd gevraagd, werkgevers toch geschoold personeel hebben aangenomen. Als doorgroei in een functie niet nodig is, dan is voorkomen van verdringing door aanname van iemand met een bij de functie horend, laag, opleidingsniveau een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen.” In Holland Rijnland en Midden-Holland heeft een derde van de mensen met een WW-uitkering geen startkwalificatie. Een laagdrempelige vakgerichte voorziening voor tweedekans- of vervolgonderwijs kan hun positie versterken.

Afstemming onderwijs en arbeidsmarkt

Jean-Paul Biever: “Het belangrijkste punt waarop we moeten letten is de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht laat zien dat de kansen op werk voor hoogopgeleiden naar niveau en richting kunnen verschillen. Opleidingen gericht op onderwijs, techniek en landbouw & natuur hebben in het algemeen betere perspectieven dan die zijn gericht op taal & cultuur en gedrag & maatschappij. Voor studie- en beroepskeuze is objectieve informatie erg belangrijk. Leerlingen en aankomend studenten doen er goed aan zich te verdiepen in de mogelijkheden na afstuderen. Iedereen wil meedoen op de arbeidsmarkt maar als de studiekeuze niet aansluit op de arbeidsvraag beïnvloedt dat de kans op werk nadelig. Het loont de lat hoog te leggen.”

Flexibilisering

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie neemt al een tijd toe. Jean- Paul Biever. “In 2015 had een kwart van de werknemers een flexibel contract en dat zal mogelijk doorgroeien richting 40% in 2040. Arbeid is deels ook al als een consumptiegoed te beschouwen. Mensen willen zich ontplooien, stellen prioriteiten en kiezen, als zij het zich kunnen permitteren, wat het beste bij hun situatie past. Niet iedereen wordt blij van de flexibilisering op de arbeidsmarkt. Er is nu een maatschappelijke discussie gaande of de flexibilisering toch niet te ver doorschiet. Bijna 40% van de laagopgeleide werknemers heeft al een flexibele arbeidsrelatie.” «

www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.