Schade aan je leaseauto

3 mei 2019 09:47

Schade aan je leaseauto

Het aantal leaseauto’s in Nederland groeit nog jaarlijks, aan het einde van 2018 werd het recordaantal van 1 miljoen leaseauto’s bereikt. De meeste lease auto’s zijn zakelijk maar er zijn toch ook ruim 150.000 consumenten die kiezen voor een private-lease. Het voordeel van een auto leasen is dat deze auto’s vaak nieuwer, schoner, zuiniger en veiliger zijn. Echter rijdt je met een leaseauto net zo snel schade als met een auto die je zelf bezit, hoe zit dit nou?

Auto van de zaak

Als je een leaseauto hebt, stelt een leasemaatschappij een auto ter beschikking tegen een maandelijks bedrag. Als het via je werk gaat heeft dat bedrijf vaak een gunstige overeenkomst met een leasemaatschappij, het maandelijks bedrag wordt hierbij vaak van het salaris ingehouden. De auto die geleased wordt staat hierbij niet op de naam van het bedrijf of de werknemer, maar gewoon op naam van de leasemaatschappij, zij zijn dus ook verantwoordelijk voor de auto. Als er schade aan de auto wordt gereden, of het nou autoruitschade, lakschade of bumperschade is, dan wordt dit via de verzekering van de leasemaatschappij geregeld, echter is er hierbij wel een eigen risico opgenomen. Of je zelf verantwoordelijk wordt gesteld voor de gemaakte schade hangt af van meerdere factoren, dit zijn de volgende:

  • Als de schade wordt opgedaan tijdens werktijd kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden, waardoor de kosten voor de werkgever zijn en je dus geen eigen risico hoeft te betalen. Echter is dit alleen het geval wanneer er geen sprake is van roekeloos rijgedrag of opzet.
  • Als de schade wordt opgedaan buiten werktijd zal je zelf verantwoordelijk worden gesteld, de kosten voor het eigen risico en eventuele niet gedekte kosten zijn dan ook voor eigen rekening. De hoogte hiervan verschilt per maatschappij of type verzekering. Dit moet allemaal in het leasecontract worden opgenomen.

Private-lease

Het leasen van een auto wordt meestal gedaan door de werkgever, mede door de goede deals die ze vaak kunnen sluiten met de leasemaatschappij. Echter gebeurd het ook steeds vaker dat een auto particulier wordt geleased, hierbij kan je een vaste periode met een auto rijden en betaal je gewoon een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. Het grootste voordeel hiervan is dat het onderhoud door de leasemaatschappij wordt betaald, wel moet er bij schade vaak een hoge eigen risico worden betaald. Als er sprake is van kleine schades wordt er ook vaak gekozen om dit zelf te laten herstellen en betalen, of om wanneer dit mogelijk is zelf de schade te repareren. Dit wordt gedaan omdat het eigen risico per losse schade wordt berekend waardoor de kosten vaak hoger uitvallen.

Schade bij het inwisselen van je leaseauto

Bij het wisselen van baan, bij einde leasecontract of wanneer je werkgever van leasemaatschappij wisselt wordt er verwacht dat de leaseauto schoon en schadevrij wordt ingeleverd. Eventuele aanwezig schade wordt vaak bij de eindafrekening van het leasecontract bijgeteld worden, waardoor deze afrekening vaak hoog wordt. Het is aan te raden om alle eventuele schade vooraf te laten herstellen, omdat dit vaak veel goedkoper is dan wanneer het bij de eindafrekening wordt bijgeteld.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.