Gepubliceerd op 10 februari 2021

5 redenen waarom een goede nachtrust belangrijk is

Eigenlijk weet iedereen het wel: een goede nachtrust is enorm belangrijk. Net als gezonde voeding en beweging draagt een goede nachtrust bij aan de gezondheid van de mens. Toch kan het soms best lastig zijn om die aanbevolen 8 uur slaap te pakken. Iedereen heeft een druk leven en het dagelijks leven bestaat uit veel prikkels. Door het gebruik van laptops, tv’s en smartphones liggen mensen vaak nog tot laat naar een beeld te staren en kunnen daardoor niet een volle 8 uur diep slapen. Toch is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan een goede nachtrust. Maar waarom is slaap zo belangrijk? Hierbij 5 redenen waarom een goede nachtrust essentieel is.

Reden 1: Een goede nachtrust verhoogt je concentratie en productiviteit

Verschillende aspecten van je hersenen worden positief beïnvloedt door goede nacht slaap. Hieronder vallen onder andere het cognitieve vermogen, productiviteit en concentratie. Je REM slaap is een stadium gedurende je slaap, waarin je gegevens verwerkt en waarin emotioneel herstel plaatsvindt. Het verbetert het geheugen en het probleemoplossende vermogen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er meer kennis kan worden opgeslagen in het langetermijngeheugen. Heb je een drukke dag werken of studeren voor de boeg, dan is het verstandig om een goede nacht slaap te pakken. Ook wanneer je een belangrijke toets of test heb, is het belangrijk dat je je optimaal kunt concentreren.

Reden 2: Een slechte nachtrust kan leiden tot gewichtstoename

Een slechte nachtrust is sterk verbonden met gewichtstoename. Weinig slaap is zelfs een grote risicofactor bij obesitas. Een slechte nachtrust kan leiden tot gewichtstoename. Ook de indirecte gevolgen van weinig slaap kunnen zorgen voor gewichtstoename. Zo kan weinig slaap invloed hebben op je hormonen en kan te weinig slaap ook zorgen dat je geen motivatie hebt om veel te bewegen of sporten gedurende de dag. Wanneer je graag wat kilootjes wilt verliezen, is het dus verstandig om iedere nacht minstens 8 uur vaste slaap te pakken. Daarnaast eten goede slapers gemiddeld minder caloriën per dag. Wanneer je een slaaptekort hebt, heb je meestal een grotere eetlust de dag erna. Dit wordt veroorzaakt door een hormoon dat de eetlust stimuleert, genaamd Ghrelin. De waardes van dit hormoon worden verhoogd door een slecht nachtrust.

Reden 3: Een slecht nachtrust hangt samen met depressies

Slechte nachtrust, slaapstoornissen of een slaaptekort hangen samen met een verslechterende geestelijk gezondheid, zoals depressies. Bijna iedere patiënt met depressie heeft last van slecht of onrustig slapen. Je REM slaap is een slaapstadium gedurende je slaap dat erg belangrijk is voor je geestelijk welzijn. Hiermee verwerk je namelijk je indrukken en emoties van de afgelopen dag. Heb je geen REM slaap gehad, dan zal dit grote gevolgen hebben voor je geestelijke gezondheid.

Reden 4: Een slechte nachtrust verslechtert je atletisch vermogen

Wanneer je een goede nachtrust hebt gehad, beïnvloedt dit je atletische prestaties positief. Meer slaap zorgt ervoor dat je snelheid, nauwkeurigheid en reactievermogen wordt verbeterd. Iets wat erg belangrijk is voor sporters. Zeker voor oudere mensen is het belangrijk om goed te slapen, zo kunnen ze optimaal functioneren in het dagelijks leven.

Reden 5: Een slechte nachtrust verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Wanneer je iedere nacht kort slaapt en de uren die je slaapt niet heel diep zijn, heeft dit grote risico’s voor je gezondheid. Een slechte nachtrust verhoogt onder andere het risico op diverse hart- en vaatziekten.