Het Ondernemerspanel: 'Houden MKB-bedrijven zich aan de ‘energiebesparingsplicht’?'

25 februari 2021 09:56

Het Ondernemerspanel: 'Houden MKB-bedrijven zich aan de ‘energiebesparingsplicht’?'

Het ondernemerspanel geeft elke maand hun standpunt over een stelling. Deze stelling is gebaseerd op wat er speelt onder de ondernemers uit de regio. Voor deze maand hebben de volgende ondernemers de tijd genomen om hun standpunt te delen met ons Arie Schreuder – Bureau Streefkerk | Robert Heinst – Olympia | Jorieke Adolfsen – Novel T | Arnold Poelstra - EY

De stelling van deze maand: Dit geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 kubieke meter gas verbruiken of 50.000 kilowattuur elektriciteit. Den Haag heeft weer een prachtig pakket aan regels, heffingen en subsidies opgetuigd. Bedrijven willen hun uitstoot best stevig verlagen, maar op dit moment zijn mkb-bedrijven vooral bezig met overleven in plaats van investeren.

Bureau Streefkerk

arie

Energietransitie, CO2 reductie, van het gas af. Vooral de verplichting die van bovenaf is opgelegd. Ik ben er inmiddels klaar mee. De wijze waarop wij in Nederland menen om hier vorm en inhoud aan te geven, staat inmiddels volledig los van realiteit, realisme en haalbaarheid. Biomassaverbranding kunnen of willen wij niet stopzetten. Ik voorspel dat binnen no time de houtkachels bij u thuis verboden zijn. Wij zetten het land vol met zonnepanelenweides en mega grote windmolens, terwijl wij weten dat dit een druppel op een gloeiende plaat is qua energiebehoefte. Datacenters van Google en Microsoft gebruiken ‘onze’ groene stroom! Enz. enz.

Als ondernemer let ik op de kosten en ben om die reden ook zuinig met energie. Daar heb ik geen plicht voor nodig.

Voor de goede orde: ik rijd volledig elektrisch en heb 14 zonnepanelen. Voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Olympia

“Persoonlijk ben ik geen voorstander van de aanpak van de energiebesparingsplicht. Ik geloof wel in het belonen van duurzaam gedrag en in het inspireren van andere ondernemers door zelf het goede voorbeeld te geven. Het gaat er uiteindelijk om dat je het gewoon gaat doen. En daar is een verandering van mindset voor nodig. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, het begint bij jezelf. Stap voor stap kun je het maximaal mogelijke doen. Als iedereen continu kijkt naar wat mogelijk is, krijg je een beweging. En dan wordt energiebesparing onderdeel van jouw bedrijfsvoering. Bij Olympia kopen we sociaal en duurzaam in, gebruiken we maximaal circulaire meubels en zetten we in op CO2-reductie. En met onze Olympia Academy (opleidingscentrum) in Lichtenvoorde voor onze klanten en regionale Olympia-collega’s, dragen we bij aan het reduceren van reiskilometers.”

EY

''Iedere ondernemer is ongetwijfeld van mening dat Covid 19 een aantal maatschappelijke vraagstukken in versnelling heeft gebracht; ook de energietransitie. Wat het lastig maakt is dat energie-aanpassingen nogal eens kapitaalintensief plegen te zijn. Als je in de overlevingsmodus zit ten gevolge van de pandemie, zullen niet kritische investeringen niet bovenaan de wensenlijst staan. Nu is het natuurlijk de vraag of investeringen in energiebesparing kritisch zijn? Op langere termijn; ja. Op kortere termijn is het antwoord waarschijnlijk afhankelijk van de mate waarin een ondernemer getroffen wordt door Covid 19. Kan hij het zich veroorloven of past de besparing in aanpassing van het verdienmodel “na Covid” ? Kortom; de context is belangrijk, niet zo zeer de maatschappelijke opdracht om mee te doen.''

Novel T

Vanuit Novel-T krijgen we hier ook mee te maken. Met name hoe je de verduurzaming kunt omzetten naar een kans, ook wel een businessmodel. Over verduurzaming wordt al heel veel gepraat en onderzocht. Zo is er bij nieuwe energie Overijssel al veel kennis over het verduurzamen. Recent heb ik een webinar gevolgd van Jeike Wallinga, Lector Energietransitie van Hogeschool Windesheim. Ze gaf een presentatie over het onderwerp CO2 uitstoot. De gevolgen van de coronapandemie veroorzaakte de grootste daling sinds 1945. Vragen als 'hoe kun je een industrieterrein duurzaam krijgen' komen aan het bod. De transitiemakers.nl vertellen hier meer over: “om bedrijventerreinen duurzaam en toekomstbestendig te maken, is een aanpak waarbij de ondernemers op de bedrijventerreinen betrokken worden nodig”. Ook voor vragen over verduurzaming kun je bij Novel-T terecht.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.